Στο πλαίσιο της ασύλληπτης εμβέλειας κομπίνας με τα πλαστά διπλώματα , ο 70χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, που προμήθευε με διπλώματα ανθρώπους που ήθελαν να πετάξουν χωρίς να κοπιάσουν, δεν απέφευγε ανά περιπτώσεις την έπαρση. Εκπορεύεται από τους διαλόγους τόσο με εξεταζόμενο όσο και με τους συνεργάτες του, που έφερε στην επιφάνεια το ρεπορτάζ του MEGA. 

Σύμφωνα με αυτό, η επιχείρηση που στήθηκε από την Αστυνομία ώστε οι δράστες να πιαστούν επ' αυτοφώρω, ήταν πολύ καλά οργανωμένη

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: Ενδεικτική είναι η παρακάτω επικοινωνία μεταξύ του 70χρονου συνταξιούχου της Ολυμπιακής και του 43χρονου συνεργάτη του, δύο από τους φερόμενους «εγκεφάλους» της υπόθεσης. Ο τρίτος είναι ο 69χρονος διαχειριστής σχολής πιλότων στη Θεσσαλονίκη.

43χρονος: Τους έχεις κάνει μάγκες όλους.

70χρονος: Εννοείται, εννοείται.

43χρονος: Οι μισοί σου μαθητές πετάνε, να πούμε, σε όλον τον κόσμο. Γ@@ μας τώρα. Θα κονομήσουν. Θα πάρουν πολύ «χαρτί». Θα κονομήσουν.

Ελεύθεροι όλοι τους, καθώς η δράση τους θεωρείται… πλημμέλημα, παρ' όλα αυτά φαίνεται πως είχαν καταφέρει δεκάδες πιλότοι να πετούν αεροσκάφη, χωρίς ουσιαστικά να διαθέτουν την κατάλληλη θεωρητική κατάρτιση.

High tech απατεώνες

Μεταξύ των υποψήφιων πιλότων υπήρχαν και κάποιοι που είχαν αποτύχει στις εξετάσεις αρκετές φορές πριν. Και για αυτούς όμως, τα μέλη του κυκλώματος είχαν τη λύση.

70χρονος: Τότε, ρε μαλ@@ να πούμε, τι κάνουμε τώρα; Αυτός εδώ πέρα δεν μπορεί να περάσει τα μαθήματα. Δίνει 1, δίνει 2, δίνει 3; Δεν μπορεί! Πρέπει να βρούμε την άκρη. Η άκρη κοστίζει. Θα τον στείλουμε σε ένα διεφθαρμένο εξεταστικό κέντρο του εξωτερικού, να χώσει κάποια χοντρά λεφτά να περάσει τα μαθήματα.

Κρυμμένες μικροκάμερες και «ψείρες» ακουστικά, ήταν μόνο κάποια από τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία μάλιστα, ήταν και πολύ δύσκολο να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Από τους διαλόγους που έρχονται στο φως, φαίνεται πως ο 70χρονος και στο παρελθόν, είχε «βάλει» το χεράκι του σε παρόμοιες περιπτώσεις.

70χρονος: Με παίρνει τηλέφωνο ο Ξ. το 2013 και μου λέει «άκου να δεις κάτι, εγώ όταν τελειώσαμε με την Ολυμπιακή το 2009, εγώ δεν πήγα καθόλου να γράψω. Έφτιαξα ένα πλαστό χαρτί. Το πτυχίο ήταν καταχωρημένο στο φάκελο σε χαρτί, αλλά δεν υπήρχε σε κομπιούτερ. Οπότε με τσιμπήσανε και μου πήρανε το πτυχίο».

Πελάτης: Αμάν.

70χρονος: «Έχουμε φτάσει», μου λέει ο Ξ., «μέχρι τον Καραμανλή, ήταν τότε ο Κώστας Καραμανλής να πούμε. Και μου στείλανε», λέει, «ότι, άμα θες το πτυχίο σου πάλι, πρέπει να δώσεις τα 13 μαθήματα». Ε, τον πλακώνω, να πούμε και σε 6 μέρες τον πέρασα και τα 13 μαθήματα.

«Και λίγα χρεώνω»


Τα εύσημα δε, έρχονταν από τους ίδιους τους πελάτες τους, οι οποίοι, είχαν φτάσει στο σημείο να λένε ότι το κύκλωμα χρέωνε και… λίγα, σε σχέση με το αποτέλεσμα που πρόσφερε!

Το… λίγα, ήταν περίπου 8.000 το «κεφάλι» ή 25 χιλιάδες ευρώ για να πάει το δίπλωμα στο σπίτι, χωρίς καν τη φυσική παρουσία του εξεταζόμενου!

34χρονος: Το γονατίσατε. Τι να πω; Εντάξει. Δεν έχω λόγια.

70χρονος: Αξίζουμε τα λεφτά που παίρνουμε; (γέλια)

34χρονος: Αν και δεν με συμφέρει, θα πω ότι και λίγα είναι.

70χρονος: Μετά από σένα, πού να τη πάω τη ταρίφα..; (γέλια).

Πριν τη διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων, ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψήφιους, υποδεικνύοντάς τους ακόμα και τα ρούχα που έπρεπε να φορούν για να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές.

Στο Αμάν για πλαστό πτυχίο


Τα πλοκάμια του κυκλώματος φαίνεται πως είχαν απλώσει μέχρι το Αμάν, προκείμενου να στέλνουν και εκεί υποψηφίους για να λάβουν το πλαστό δίπλωμα.

70χρονος: Έχω κάποιον δικό μου που θέλει να δώσει εξετάσεις στην … . Επειδή είναι Ιρακινός αυτός, θα τον στείλω στο Αμάν, αλλά μη μας τον διπλαρώσουν. Πώς μπορώ να τον στείλω μόνο για να δώσει εξετάσεις;

Συνεργάτης: Να μας βάλει εμάς τις προκαταβολές. Και μετά θα πάει εκεί και θα τον πληρώσει ότι θα του πει αυτός, τα υπόλοιπα. Θα στείλουμε μία προκαταβολή σε αυτόν, θα κρατήσουμε εμείς τι θέλουμε.