«Πτωτική τάση στις μεσαίες κυρίως σχολές », αναμένεται πως θα έχουν οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Βαφειαδάκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ).

Ειδικότερα, σε επίπεδο ασφαλών εκτιμήσεων, η συνολική εικόνα από τη διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών είναι πως παρόλο που τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα, δεν αναμένονται ιδιαίτερες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι, ενώ σε κάποια πεδία θα σημειωθεί πτώση στις βάσεις.

Στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι υποψήφιοι φαίνεται να σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις στα Αρχαία και στα Λατινικά σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Ειδικά στα Αρχαία, τα γραπτά πάνω από το 16 φαίνεται πως θα είναι χειρότερα.

Η Ιστορία και η Νεοελληνική Γλώσσα παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.

Περιμένουμε, επομένως, μικρή πτώση της τάξης των 100 μορίων στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική.

Αντίστοιχα μικρή πτώση, θα έχουν και οι σχολές που βρίσκονται κοντά στο κατώφλι της Βάσης Εισαγωγής.

Εντονότερη θα είναι η πτώση των βάσεων στις μεσαίες σχολές, του 15-16.

Στο 2ο Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, οι υποψήφιοι έχουν γράψει καλύτερα φέτος στα Μαθηματικά.

Ακόμα, στη Νεοελληνική Γλώσσα είναι λίγο καλύτερες οι επιδόσεις τους.

Η Χημεία δείχνει να κινείται στα περσινά βαθμολογικά επίπεδα.

Ελαφρώς χειρότερη δείχνει να είναι η επίδοση των υποψηφίων στη Φυσική, με αποτέλεσμα να αναμένονται μικρές μεταβολές προς τα πάνω.

Στο 3ο Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, λόγω των δύσκολων θεμάτων στη Βιολογία, η βαθμολογική εικόνα των υποψηφίων είναι χειρότερη από πέρσι. 

Έτσι, θα υπάρξει πτώση στις βάσεις των Ιατρικών Σχολών.

Στο 4ο Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, σημειώνονται φέτος χαμηλότερες επιδόσεις.

Καλύτερες, στα Μαθηματικά και στην Έκθεση, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα κινείται η Πληροφορική. Συνολικά, οι βάσεις εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν στασιμότητα – αν υπάρξουν διακυμάνσεις, θα είναι ελαφρές.


Χαμηλότερες οι επιδόσεις στις Πανελλαδικές λόγω πανδημίας

«Προέχει να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, να μάθουν τα παιδιά τα μόρια, που συγκέντρωσαν και φυσικά, να ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας. Να μάθουμε πόσοι ήταν οι φετινοί υποψήφιοι», τονίζει ο κ. Βαφειαδάκης.

«Αν είχαν μπει αυτά τα θέματα μερικά χρόνια πριν, θα περιμέναμε μεγάλη άνοδο των βάσεων. Μόνο από τα θέματα! Φέτος, είμαστε πιο ‘μαζεμένοι’, καθώς τα παιδιά παρουσιάζουν γενικά χειρότερες επιδόσεις στην μετά-κόβιντ εποχή», προσθέτει.


Μετά την ανακοίνωση των βαθμών. η συμπλήρωση των μηχανογραφικών

Με την ανακοίνωση των βαθμών να αναμένεται περίπου στα μισά της ερχόμενης εβδομάδας, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών 2023 αρχίζουν ήδη να προβληματίζονται για τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, «τα παιδιά πρέπει να επιδείξουν πολλή προσοχή. Πρέπει να μελετήσουν τους Οδηγούς Σπουδών των Τμημάτων στις Σχολές ενδιαφέροντος, να διερευνήσουν τις προοπτικές για μεταπτυχιακές σπουδές αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, να επιλέξουν τις σχολές που τους αρέσουν πραγματικά».

*Πληροφορίες: protothema.gr