Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της JINSA (Εικόνες)
Η συνάντησή τους ήταν η 4η τα τελευταία 3 χρόνια, και κατά την διάρκειά της συζητήθηκαν η συνεισφορά του Ινστιτούτου στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, οι τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, καθώς και η γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.
Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του Jewish Institute for National Security of America (JINSA) Δρ. Michael Makovsky, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.
Η συνάντησή τους ήταν η 4η τα τελευταία 3 χρόνια, και κατά την διάρκειά της συζητήθηκαν η συνεισφορά του Ινστιτούτου στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, οι τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, καθώς και η γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ως αποτέλεσμα των εστιών αστάθειας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο, και προσφάτως στο Βόρειο Κόσοβο.
O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε επίσης ότι πέραν του πολύπλοκου περιβάλλοντος ασφάλειας που διαμορφώνεται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας τον ρόλο της Χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, που ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το Διεθνές Δικαίο.
Επισήμανε το πλήθος των διεθνών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στις οποίες συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τα τριμερή σχήματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας και Ελλάδας - Κύπρου - Αρμενίας, τα οποία συνολικά στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ - Defence Cooperation Program) των δύο Χωρών για το έτος 2023, και αναφέρθηκε στην μεταξύ τους στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία εμβαθύνεται συνεχώς με δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεργασίας και συνεκπαίδευσης, διαρκώς ενισχυόμενες τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά, και ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, διαχείρισης κρίσεων, και εξοπλισμών.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη αμυντική συνεργασία και στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, εντός του πλαισίου της αναβαθμισμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], καθώς και στην στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων Συμμάχων και εταίρων μας.
Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον Δρ. Michael Makovsky για την συνάντηση, επισημαίνοντας το κοινό όραμα της Ελλάδας και των ΗΠΑ για ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.