Στο πλευρό ανηλίκων που ζουν μερικές από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής τους βρέθηκε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέφτηκε το Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας.

Η επιθυμία του Πατριάρχη να βρεθεί στη συγκεκριμένη φυλακή, που προορίζεται κυρίως για ανηλίκους 15-18 ετών αλλά και για νεαρά άτομα άνω των 18, συγκίνησε ιδιαίτερα τους κρατουμένους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Συγκινημένος και ο Πατριάρχης, παρακολούθησε τη λιτή εκδήλωση που ετοίμασαν προς τιμήν του οι έγκλειστοι μαθητές με τους δασκάλους τους. Ο Παναγιώτατος και η συνοδεία του έφτασαν στις εγκαταστάσεις της φυλακής το μεσημέρι της Κυριακής. Επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, στον περίβολο του οποίου φύτεψε μια μικρή ελιά.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την Εκκλησία για την ουσιαστική προσφορά της στον τομέα στήριξης των άπορων φυλακισμένων, καθώς και προς το Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου ο «Εσταυρωμένος», «ο οποίος με τους δεκάδες εθελοντές και τις κοινωνικές δομές του, που λειτουργεί στο Βόλο, μας ενισχύει ποικιλοτρόπως προσφέροντάς μας τακτικότατα οικονομική, ηθική, πνευματική και υλική βοήθεια. Πρόκειται για μια αστείρευτη πηγή από την οποία αντλούμε πολλά και αναγκαία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας Στέφανος Ραφτόπουλος.

Ο πατήρ Θεόδωρος Μπατάκας, πρόεδρος του συλλόγου, στην προσφώνησή του τόνισε τα εξής: «Υποδεχτήκαμε με συγκίνηση τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την ευλογημένη συνοδεία του σε τούτο το χώρο της διακονίας μας, στον οποίο περισσεύουν ο πόνος, η θλίψη και η ανέχεια. Σ’ έναν τόπο, όπου κρατούνται δεκάδες συνάνθρωποί μας, στα πρόσωπα των οποίων καλούμαστε να διακονήσουμε ποικιλοτρόπως τον Ίδιο τον Χριστό, όπως Εκείνος μας δίδαξε. Αντηχούν συνεχώς στ’ αυτιά μας τα λόγια Του: “Εν φυλακή ήμην και ήλθετε πρός με” (Ματθ. 25, 36). Η επιθυμία σας, Παναγιώτατε, να επισκεφθείτε μια φυλακή της περιοχής μας αποτελεί σημαντικό γεγονός και είναι όντως ένα μεγάλο δώρο, το οποίο θα ενεργήσει θετικά και θα ενισχύσει τις καρδιές όλων μας: των φυλακισμένων, των εκατοντάδων εργαζομένων στα ειδικά καταστήματα κράτησης, αλλά και των διακονούντων εθελοντών της Εκκλησίας μας, κληρικών και λαϊκών, στους χώρους εγκλεισμού κάποιων συνανθρώπων μας».

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Οσίου Αγάθωνος στη Μητρόπολη της Φθιώτιδας, όπου εκτίθεται η λάρνακα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Στην προσφώνησή του, ο μητροπολίτης Φθιώτιδας υπογράμμισε το ξεχωριστό νόημα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στα νεκρά παιδιά των Τεμπών: «Ενθυμούμεθα πάντα τα παιδιά στο Φανάριο. Ιδιαίτερα τα ενθυμούμεθα και σήμερα. Εκφράζουμε τη θλίψη και τον πόνο μας» είπε συγκινημένος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 27/06/2023