Η σταθερά ανοδική πορεία της ζήτησης από Ελληνες για αγορά και ενοικίαση κατοικίας τα  τελευταία χρόνια έχει επαναφέρει την παλιά «αίγλη» στα νότια και τα βόρεια προάστια της Αττικής , δηλαδή περιοχές που ανέκαθεν συγκαταλέγονταν μεταξύ των βασικών επιλογών του εγχώριου κοινού. Ασφαλώς, στην περίπτωση των νότιων προαστίων μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από ξένους επενδυτές και αγοραστές, που θέλουν να αποκτήσουν ένα κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με άξονα και το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.

Πάνω από τα 3.500 ευρώ/τ.μ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι περιοχές των βόρειων και των νότιων προαστίων έχουν καταγράψει διαδοχικά «ράλι» τιμών, τόσο σε αυτές της πώλησης όσο και σε εκείνες της ενοικίασης. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), κατά την περίοδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2019 μέχρι και το φετινό δεύτερο τρίμηνο οι τιμές πώλησης κατοικιών στα νότια προάστια έχουν καταγράψει συνολική αύξηση κατά 38,6%, ξεπερνώντας πλέον τα 3.500 ευρώ/τ.μ.

Η σημαντική άνοδος του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό έχει αναμφίβολα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Περιοχές όπως ο Αλιμος, η Γλυφάδα, το Ελληνικό, η Βούλα και η Βουλιαγμένη προσελκύουν σημαντικό αριθμό ξένων αγοραστών, οι οποίοι ενδιαφέρονται και για την εκμετάλλευση των ακινήτων που αγοράζουν. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει αναζωπυρωθεί και η ζήτηση από Ελληνες, με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος των νέων οικοδομών να εντοπίζεται στις περιοχές αυτές, πυροδοτώντας και την άνοδο των τιμών πώλησης συνολικά.

Αντίστοιχα, στα βόρεια προάστια, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθηκε στα 2.846 ευρώ/τ.μ., όντας 30% υψηλότερη σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, δηλαδή κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Μάλιστα, στις εν λόγω περιοχές οι λιγοστές νεόδμητες κατασκευές απορροφώνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και παλιότερες κατοικίες, καθώς η προσφορά αδυνατεί να ανταποκριθεί στη σταθερά υψηλή ζήτηση.

Έκθεση

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φαινόμενο αυτό επισημάνθηκε και από τους αναλυτές της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική. Σε αυτήν τονίζεται ότι «κατά τους πρώτους μήνες του 2023, η ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζει να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς αύξησης των τιμών (14,5% κατά το πρώτο τρίμηνο σε πανελλαδικό επίπεδο και 11,7% συνολικά το 2022), ως αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς σύγχρονων ακινήτων. Η χαμηλή προσφορά σύγχρονων ακινήτων οδηγεί σταδιακά στη διάχυση των αυξήσεων των τιμών προς ακίνητα χαμηλότερων τεχνικών προδιαγραφών».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι περιοχές των βόρειων όσο κι εκείνες των νότιων προαστίων αναμένεται να καταστούν πιο δυσπρόσιτες για τους επενδυτές από τρίτες χώρες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητο προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής, μέσω του σχετικού προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Ειδικότερα, το ελάχιστο όριο επένδυσης αναμένεται να διπλασιαστεί σε 500.000 ευρώ και για ένα και μόνο ακίνητο, έναντι του σημερινού ορίου των 250.000 ευρώ, το οποίο μπορεί κανείς να καλύψει και μέσω της αγοράς πολλών και διαφορετικών ακινήτων. Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα περιορίσει τη ζήτηση από τη συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών και θα φανεί τους επόμενους μήνες το πώς και αν θα επηρεάσει την πορεία.

Ανοδικά

Την ίδια στιγμή, παγιώνονται τα ενοίκια των 1.000 και πλέον ευρώ στα διαμερίσματα τόσο των βόρειων όσο και των νότιων προαστίων, που αποτελούν και τις κυριότερες περιοχές «υποδοχής» νοικοκυριών της μεσαίας και ανώτερης εισοδηματικής κατηγορίας. Μάλιστα, όπως δείχνει η πορεία των τιμών φέτος, φαίνεται πως ακόμη δεν έχει βρεθεί το «ταβάνι», μιας και τα ενοίκια συνεχίζουν να κινούνται έντονα ανοδικά, και συγκεκριμένα με ρυθμό της τάξεως του 6,7%-6,8% ετησίως για τα βόρεια και τα νότια προάστια αντίστοιχα.

Στα μεν βόρεια προάστια η αύξηση καταγράφει έντονα ανοδική πορεία, έχοντας αυξηθεί κατά 31,7% από το 2019 μέχρι σήμερα, αγγίζοντας τα 10,7 ευρώ/τ.μ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν το 2021 και το 2022, καθώς μέχρι τότε τα ενοίκια ήταν χαμηλότερα, πέριξ των 8,5 ευρώ/τ.μ. Αντιθέτως, τα ενοίκια στα νότια προάστια ακολούθησαν διαφορετική πορεία, μένοντας σταθερά ή και με μικρές διορθώσεις προς τα κάτω το 2020 και το 2021, προτού ξεκινήσει μια ήπια ανοδική πορεία από το 2022 και μέχρι σήμερα. Πάντως, οι περιοχές αυτές εξακολουθούν να είναι οι ακριβότερες για ενοικίαση κατοικίας, μιας και για ένα διαμέρισμα των 100 τ.μ. απαιτούνται περί τα 1.130 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο.

Δημοσιεύθηκε στο Moneypro στις 8/7/2023