Η μάρτυρας-κλειδί στη δίκη για τη Μελίνα - Αναμένεται να «ταράξει τα νερά» η καθηγήτρια Ιατρικής που διεξήγαγε την ΕΔΕ
Πάντως, χθες συνεχίστηκε η δίκη με την παρουσία της κατηγορούμενης αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη, η οποία απουσίασε λόγω ασθένειας κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου
Μια μάρτυρας-κλειδί, που όμως δεν είχε κληθεί να καταθέσει στη δίκη σε πρώτο βαθμό για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, φαίνεται πως θα ταράξει τα νερά στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ON time», την Πέμπτη αναμένεται να ανέβει στο βήμα του μάρτυρα η παιδοαναισθησιολόγος, καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Ματσώτα, η οποία είχε διεξαγάγει την ΕΔΕ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο έπειτα από εντολή του τότε διοικητή του ΠΑΓΝΗ. Στο πόρισμά της, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η γιατρός κατέληγε ότι ο θάνατος του 4χρονου κοριτσιού είχε επέλθει λόγω του ότι δεν είχε αντιμετωπιστεί ο βρογχόσπασμος που είχε παρουσιάσει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
«Την Πέμπτη 20 Ιουλίου 9.30 π.μ. στα δικαστήρια Ηρακλείου θα γίνει το μεγάλο σόου», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook ο πατέρας της Μελίνας, Μάνος Παρασκάκης.
Πάντως, χθες, συνεχίστηκε η δίκη με την παρουσία της κατηγορούμενης αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη, η οποία απουσίασε λόγω ασθένειας κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου. Η γιατρός κατηγορείται ότι χορήγησε στο αδικοχαμένο παιδί υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες. Σύμφωνα με τη δικογραφία, μάλιστα, δεν είχε τηρήσει αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια της αφύπνισης και της αντιμετώπισης της αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε η 4χρονη, με βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία, μετά την επέμβαση αδενοειδεκτομής (σ.σ.: κρεατάκια), στην οποία είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο του 2015. Σε πρώτο βαθμό η Νεκταρία Πολάκη είχε αθωωθεί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων (δευτεροβάθμιο δικαστήριο) είχε απορρίψει ως απαράδεκτη την έφεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας, με αποτέλεσμα να παραμείνει η πρωτόδικη αθωωτική για τη γιατρό απόφαση. Στη συνέχεια υποβλήθηκε αίτηση αναίρεσης από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που έγινε τελικά δεκτή στις αρχές Μαΐου.
«Θέλω να τονίσω ότι, παρότι σέβομαι την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου -άσχετα με το τι πιστεύω εγώ-, το ότι ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση και το Εφετείο διεξάγεται ξανά, αυτό κάτι σημαίνει», ανέφερε ο κ. Παρασκάκης, που επισήμανε ότι ελπίζει στη δικαίωση του παιδιού του.
Ας σημειωθεί ότι ο πατέρας της Μελίνας στάθηκε και στο γεγονός ότι τα αστικά δικαστήρια δικαίωσαν την οικογένεια. Συγκεκριμένα, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου είχε εκδώσει απόφαση μέσω της οποίας υποχρέωνε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 460.000 ευρώ ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη στην οικογένεια του άτυχου παιδιού. Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση, ο θάνατος της 4χρονης συνδέεται αιτιωδώς με λάθη και παραλείψεις των οργάνων του νοσοκομείου.
Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 18/7