ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ψήλωσαν κι άλλο τα «ρετιρέ» που δίνουν δουλειά - Άνοδος βάσεων στις περιζήτητες σχολές - 19.000 μόρια η Ιατρική Αθηνών 18.125 μόρια η Νομική Αθήνας
Οι βάσεις εισαγωγής που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας καταγράφουν μεγάλη άνοδο σε όλες τις υψηλόβαθμες σχολές
Σχολές που έχουν άμεση σχέση με την αγορά εργασίας, στοχευμένα μηχανογραφικά με λίγες επιλογές που αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές επιθυμίες και σπουδές κοντά στον τόπο κατοικίας
Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Οι βάσεις εισαγωγής που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας καταγράφουν μεγάλη άνοδο σε όλες τις υψηλόβαθμες σχολές, Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές, σχολές Πληροφορικής και Αστυνομίας, ενώ σημειώνουν σημαντική πτώση σε σχολές όπως οι Φιλοσοφικές και οι Σχολές Ευελπίδων και Ναυτικών Δοκίμων.
Στις στρατιωτικές σχολές μεγάλη πτώση είχαν η βάση εισαγωγής στη Σχολή Ευελπίδων με διαφορά 1.805 μορίων σε σχέση με πέρυσι και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με διαφορά 1.781 μορίων, λόγω της αλλαγής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
- Απόφοιτος από το 1ο Γενικό Λύκειο Ελληνικού, ο Γιώργος Λιάμπος μπήκε από τους πρώτους στο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Ο Γιώργος συγκέντρωσε 18.420 μόρια, καθώς μελετούσε συστηματικά σε όλες τις τάξεις του λυκείου, και δεν πρόκειται να αφήσει το διάβασμα ούτε στο Πολυτεχνείο. Μότο του 18χρονου αριστούχου, που εργάζεται το καλοκαίρι ως σερβιτόρος για να έχει χρόνο το χειμώνα να αφιερωθεί στις σπουδές του, είναι «όλα γίνονται, αν υπάρχει θέληση».
- Ο Στέργιος Μπογατίνης, απόφοιτος του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, μπήκε από τους πρώτους στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στον Βόλο. Όπως λέει στην «Α», ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση στη σχολή που δημιούργησε ο αδελφός του και θεωρεί ως «μυστικό επιτυχίας» το συστηματικό διάβασμα αλλά και τα διαλείμματα με αθλητισμό.
- Συγκινητική ήταν η προσπάθεια μητέρας τριών παιδιών από τη Μυτιλήνη που, ενώ πάλευε με τον καρκίνο, κατάφερε να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο. Η 42χρονη Αναστασία Μπαστούνη συγκέντρωσε 17.600 μόρια και πέρασε στην πρώτη της επιλογή στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
, με αποτέλεσμα τα περιφερειακά πανεπιστήμια να έχουν κενές θέσεις, περιλαμβάνονται στην «ταυτότητα» των φετινών Εκτίναξη
Κύρια στοιχεία των φετινών εξετάσεων είναι η εκτίναξη των βάσεων στα «ρετιρέ» των επιστημονικών πεδίων και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι επικεντρώθηκαν στις σχολές οι οποίες θα τους οδηγήσουν ταχύτερα στην αγορά εργασίας.Όπως εξηγεί στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, «οι υποψήφιοι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν γεμίζουν πλέον τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα όταν αυτά δεν έχουν περιζήτητα γνωστικά αντικείμενα».
Οι κενές θέσεις εφέτος ανέρχονται στις 10.745 και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, «σε πολλές σχολές θα είναι περισσότεροι οι διδάσκοντες από τους φοιτητές». Ενδεικτικά, το τμήμα Φιλολογίας Ρεθύμνου έχει 120 κενές θέσεις, το Γεωπονικό Μεσολογγίου 115, η Νοσηλευτική Τρίπολης 102, το Φυσικό Ιωαννίνων 183, το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πάτρας 118 κενές θέσεις και το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Θεσσαλονίκης 69 κενές θέσεις.
Υψηλά και χαμηλά
«Πέταξε» στο ψυχολογικό όριο των 19.000 μορίων η Ιατρική Σχολή Αθηνών, με άνοδο 200 μορίων σε σχέση με πέρυσι, και ακολουθεί η Ψυχολογία της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) της Θεσσαλονίκης με 18.905 μόρια και η Αρχιτεκτονική του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (μαζί με το ειδικό μάθημα) στα 19.950 μόρια. Στη Νομική Αθήνας η βάση διαμορφώθηκε στα 18.125 μόρια από 17.950 πέρυσι, ενώ τα ΤΕΦΑΑ Αθήνας έφθασαν τα 16.999 μόρια. Στις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής βρίσκονται το τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα με 7.180 μόρια, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών στην Κοζάνη με 7.540 μόρια, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα στην Καβάλα, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με 7.450 μόρια και το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στα Γρεβενά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με 7.560 μόρια. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε η Σχολή Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με αύξηση 1.885 μορίων, το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με άνοδο 1.860 μορίων και το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με άνοδο 1.780 μορίων. Tο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης είχε πτώση κατά 1.080 μόρια, ενώ το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Θεσσαλονίκης είχε πτώση 1.405 μόρια σε σχέση με πέρυσι, ενώ πτώση 812 μορίων είχε και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.Στις στρατιωτικές σχολές μεγάλη πτώση είχαν η βάση εισαγωγής στη Σχολή Ευελπίδων με διαφορά 1.805 μορίων σε σχέση με πέρυσι και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με διαφορά 1.781 μορίων, λόγω της αλλαγής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Τα μόρια που εξασφαλίζουν εισαγωγή ανά πεδίο
«Γενικευμένη είναι η άνοδος των βάσεων», δηλώνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο Κ. Παπαγιαννούλης, σύμβουλος σπουδών και καριέρας του PIXIDAedu. Αναλυτικότερα: 1ο ΠΕΔΙΟ Η Νομική Αθήνας από 17.950 μόρια πέρυσι φέτος ανέβηκε στα 18.125, δηλαδή αυξήθηκε κατά 175 μόρια. Μεγαλύτερες αυξήσεις είδαμε στην Ψυχολογία Αθήνας κατά 425 μόρια, φτάνοντας τα 17.845, στη Νομική Θεσσαλονίκης κατά 490 μόρια (έφτασε στα 17.640) και στην Ψυχολογία Θεσσαλονίκης κατά 580 μόρια (έφτασε τα 17.565). Σε τμήματα με παραδοσιακά χαμηλότερες βάσεις, όπως τα τμήματα Φιλολογίας, υπάρχουν σημαντικές πτώσεις. Τα τμήματα Φιλοσοφίας είχαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση, όπως το Τμήμα Φιλοσοφικής στην Πάτρα με πτώση κατά 1.300 μόρια! 2ο ΠΕΔΙΟ Μεγάλες αυξήσεις βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ από 18.470 μόρια πέρυσι φέτος ανέβηκε στα 18.820, αυξήθηκε δηλαδή κατά 350 μόρια. Μεγαλύτερες αυξήσεις είδαμε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ κατά 358 μόρια, φτάνοντας τα 18.554 μόρια, και ακόμη μεγαλύτερη στους Μηχανολόγους Μηχανικούς Θεσσαλονίκης κατά 575 μόρια, που έφτασε στα 17.750 μόρια. 3ο ΠΕΔΙΟ Στο 3ο Πεδίο παρατηρούμε μία σχεδόν ομοιόμορφη αύξηση κατά 200 μόρια στα περισσότερα τμήματα. Η Ιατρική Αθήνας με αύξηση 200 μορίων έφτασε το ψυχολογικό όριο των 19.000 μορίων. Όμοια, κατά 200 μόρια ανέβηκε και η Ιατρική Ιωαννίνων, φτάνοντας τα 18.475 μόρια. Μεγαλύτερη αύξηση είχαμε στην Ιατρική Θεσσαλονίκης κατά 250 μόρια και Πάτρας κατά 230 μόρια. Σε τμήματα με διαχρονικά χαμηλότερες βάσεις είχαμε σημαντικές πτώσεις, ακόμη και της τάξης των 500 μορίων, όπως συνέβη στα Τμήματα Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας. 4ο ΠΕΔΙΟ Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ αύξησε τη βάση εισαγωγής κατά 500 μόρια και έφτασε τα 16.250 μόρια. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ αύξησε τα μόρια από 17.925 σε 18.350, δηλαδή κατά 425 μόρια. Ανάλογη αύξηση έχουμε στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατά 300 μόρια, το οποίο έτσι ανέβηκε στα 14.040 μόρια. Σε τμήματα με διαχρονικά χαμηλότερες βάσεις παρατηρούνται και πτώσεις, όπως στο Οικονομικό της Πάτρας το οποίο είχε πτώση κατά 62 μόρια.Τα φετινά «παράδοξα»
«Το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων στα ΓΕΛ αγγίζει περίπου το 69,5%, ενώ στα ΕΠΑΛ το 37,5%», όπως δηλώνει στην «Α» ο δρ Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας, επιστημονικός διευθυντής EMPLOY EDU. Επίσης: 1. Πάνω από 10.000 οι κενές θέσεις φέτος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, μόνο για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, από τις 61.510 θέσεις καλύφθηκαν οι 50.765, ενώ οι υπόλοιπες μένουν κενές. 2. Αρκετά τμήματα πρακτικά διαμορφώνουν έτη εισαγωγής/«φουρνιές», τα οποία έχουν ελάχιστους φοιτητές. Ενδεικτικά, έχουμε τμήματα τα οποία στις θέσεις των ΓΕΛ δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν περισσότερες από 10 θέσεις (!). Ενδεικτικά, τμήματα, όπως το Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Κοζάνη), Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο), Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο), Θεατρικών Σπουδών (Πάτρα), Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Ηρακλείου Κρήτης κ.ά. 3. Αξιοσημείωτη είναι η πτώση συγκεκριμένων τμημάτων που έσπασαν το φράγμα των 1.000 μορίων. Τμήματα όπως η Ευελπίδων (ΣΣΕ)-Όπλα, από τις περιζήτητες στρατιωτικές σχολές, κατέγραψε πτώση 1.805 μορίων. Επίσης, η Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ)-Μάχιμοι, είχε πτώση 1.781 μορίων. Ακόμη, εντυπωσιακή πτώση έχουμε σε τμήματα όπως το Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (Θεσσαλονίκη) με πτώση 1.090 μορίων, και η Λογοθεραπεία (Πάτρα), από τις παραδοσιακές επιλογές του 3ου Πεδίου, με πτώση ακριβώς 1.000 μορίων. 4. Από την άλλη, εκτίναξη των βάσεων βλέπουμε σε τμήματα όπως οι Αρχιτεκτονικές, όπου εκείνα των Ιωαννίνων, του Βόλου και της Ξάνθης σημείωσαν άνοδο άνω των 1.000 μορίων. Από την άλλη, σημαντική αύξηση κατέγραψε η Ψυχολογία της Φλώρινας, ένα περιφερειακό τμήμα το οποίο όμως υπηρετεί μια περιζήτητη επιστήμη όπως η Ψυχολογία. Τέλος, ενώ σε άλλες ξενόγλωσσες φιλολογίες είδαμε πτώση στις βάσεις, η Αγγλική Φιλολογία του ΑΠΘ εκτινάχθηκε με 1.780 μόρια υψηλότερα. 5. Αρκετά είναι τα τμήματα, τα οποία ενώ αφορούν σχετικά δημοφιλή και γνωστά προγράμματα σπουδών, διαμόρφωσαν βάση εισαγωγής κάτω από 10.000 μόρια. Ενδεικτικά είναι τα τμήματα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Ρέθυμνο), Κοινωνιολογίας (Μυτιλήνη), Πληροφορικής (Καστοριά), Μηχανικών Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκη) κ.λπ. 6. Τις κορυφαίες βάσεις εισαγωγής διαμόρφωσαν, πέρα από τους συνήθεις υπόπτους, όπως Ιατρική, ΣΣΑΣ κ.ά., τμήματα με πολύ δυναμικά προγράμματα σπουδών, όπως οι ΗΜΜΥ (ΕΜΠ και ΑΠΘ), Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (Αθήνα), αλλά και το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Αθήνα), το οποίο πλέον με βάση τα 18.350 μόρια συναγωνίζεται τα ιστορικά υψηλά των τμημάτων του Πεδίου και απαιτεί παραπλήσιες πλέον βαθμολογίες, όπως η Ιατρική!
Οι πρώτοι των πρώτων
- Απόφοιτος από το 1ο Γενικό Λύκειο Ελληνικού, ο Γιώργος Λιάμπος μπήκε από τους πρώτους στο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Ο Γιώργος συγκέντρωσε 18.420 μόρια, καθώς μελετούσε συστηματικά σε όλες τις τάξεις του λυκείου, και δεν πρόκειται να αφήσει το διάβασμα ούτε στο Πολυτεχνείο. Μότο του 18χρονου αριστούχου, που εργάζεται το καλοκαίρι ως σερβιτόρος για να έχει χρόνο το χειμώνα να αφιερωθεί στις σπουδές του, είναι «όλα γίνονται, αν υπάρχει θέληση».
- Ο Στέργιος Μπογατίνης, απόφοιτος του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, μπήκε από τους πρώτους στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στον Βόλο. Όπως λέει στην «Α», ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση στη σχολή που δημιούργησε ο αδελφός του και θεωρεί ως «μυστικό επιτυχίας» το συστηματικό διάβασμα αλλά και τα διαλείμματα με αθλητισμό.
- Συγκινητική ήταν η προσπάθεια μητέρας τριών παιδιών από τη Μυτιλήνη που, ενώ πάλευε με τον καρκίνο, κατάφερε να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο. Η 42χρονη Αναστασία Μπαστούνη συγκέντρωσε 17.600 μόρια και πέρασε στην πρώτη της επιλογή στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή