Τα πρώτα στοιχεία του πορίσματος για την έκρηξη  στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο το οποίο θα δημοσιευθεί αύριο, αναφέρουν πως οι πυροτεχνουργοί που πήγαν στο σημείο και έκαναν τις έρευνες φέρονται να καταγράφουν ότι τα αναχώματα που υπάρχουν λειτουργήσαν αποτελεσματικά.

Αν αυτά δε λειτουργούσαν, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, τότε ενδεχομένως θα υπήρχαν τραγικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

Στο πόρισμα υπάρχει και μία αναφορά, σύμφωνα με την οποία η Πυροσβεστική θα μπορούσε να είχε δράσει με διαφορετικό τρόπο κατά τον οποίο, υπό άλλες συνθήκες, η πυρκαγιά δε θα είχε φτάσει στην αποθήκη πυρομαχικών.

Για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο MEGA: «Για τη σοβαρή υπόθεση της πυρκαγιάς στην αποθήκη πυρομαχικών στη Ν. Αγχίαλο, η οποία ερευνάται, είναι καλό να μη διακινούνται πρόωρα συμπεράσματα που ενδέχεται να αποδειχθούν αβάσιμα».



Δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την αποθήκευση και προστασία των πυρομαχικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», τα πρώτα ανεπίσημα συμπεράσματα από τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων δείχνουν ότι η εν λόγω αποθήκη που εξερράγη δεν ήταν καν αποθήκη.

Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα πυρομαχικά φυλασσόταν όχι σε κτίριο αλλά σε υπαίθριο χώρο αποθήκευσης με ανάχωμα γύρω γύρω. Εκεί σύμφωνα με τις πληροφορίες φυλάσσονταν βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών (δηλαδή βόμβες γενικής χρήσεως).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα νατοϊκά πρωτόκολλα για τη φύλαξη των πυρομαχικών προβλέπουν ότι εάν η αποθήκη δεν είναι υπόγεια, να γίνεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού προκειμένου εφόσον δεν εκκενωθεί ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση της Αγχιάλου και μένει να απαντηθεί εάν αυτό έχει να κάνει με την μη ύπαρξη και λειτουργία κατάλληλων συστημάτων ή με παράλειψη.

Πέρα όμως από τα ερωτήματα για το κατά πόσο τα συστήματα ασφαλείας στο εν λόγω στρατόπεδο και στα υπόλοιπα είναι επαρκή και λειτουργικά – κάτι στο οποίο λογοδοτεί και η περιοδεία του Νίκου Χαρδαλιά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις – υπάρχει και το ζήτημα της έγκαιρης διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ικανότητας να ληφθούν επείγοντα μέτρα.