ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οργανωμένη επιχείρηση εμπρησμού» στον Έβρο - Λαθροδιακινητές και ξένους πράκτορες αναζητούν ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ. και συνοριοφύλακες
Κατευθείαν στα χέρια Μητσοτάκη αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα των υπηρεσιών
Κλιμάκια της ΕΥΠ
, όπως έχει γράψει η «Α», συμμετέχουν στις προσπάθειες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των εμπρηστών του Έβρου.
Οι δράστες προκάλεσαν μέσα σε λίγες ώρες το Σάββατο 12 παράλληλες εστίες, θέτοντας αυτομάτως σε συναγερμό τις υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια οργανωμένη επιχείρηση κατά της χώρας, επισημαίνουν αξιωματούχοι του αρχηγείου.
Ενδεχομένως, επισημαίνουν αξιωματικοί που συμμετέχουν στις έρευνες, οι εμπρηστές να είναι ξένοι πράκτορες, οι οποίοι μπήκαν με κάποιο καραβάνι μεταναστών και έθεσαν σε εφαρμογή το καταστροφικό σχέδιό τους. Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ότι όλο το καλοκαίρι δεν υπήρχε ούτε μία εστία. Ξαφνικά αυτή την περίοδο, που οι άνεμοι είναι ισχυροί, ξεπηδούν η μία εστία μετά την άλλη. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δώδεκα παράλληλες εστίες.
Οι συνοριοφύλακες, που ελέγχουν από κοινού με τον στρατό τα σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου, έχουν λάβει εντολές να προσέχουν για προσπάθειες μετάβασης από το ελληνικό έδαφος προς την Τουρκία.
«Οι τραγικές πυρκαγιές του Έβρου, που οδήγησαν στον θάνατο 19 μετανάστες, οδήγησαν σε διαρκή κατάσταση επιφυλακής στα ελληνικά σύνορα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι έλεγχοι. Οπότε, αν είχαν στόχο να βρουν περισσότερα αφύλακτα μονοπάτια οι δουλέμποροι, τότε απέτυχαν», καταλήγουν τα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου.
Οι αστυνομικοί έχουν χωριστεί σε ομάδες και έχουν αναλάβει να εξετάσουν διαφορετικά κομμάτια της υπόθεσης. Κρίσιμη είναι η συγκέντρωση υλικού από Τούρκους πληροφοριοδότες. Παράλληλα, θα εξεταστούν οι μετανάστες που συνελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα στον Έβρο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ανάμεσά τους κάποιος ύποπτος, εάν οι μετανάστες αντελήφθησαν ότι κάποιος πέρασε μαζί τους και έπειτα εξαφανίστηκε ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που βοηθά στις περαιτέρω έρευνες. Το πόρισμα της ΕΥΠ για το αν πρόκειται για εμπρησμό και, αν ναι, ποιος ευθύνεται, μόλις ολοκληρωθεί θα παραδοθεί απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε δύο νομούς εκτεινόταν μέχρι τα ξημερώματα το πύρινο μέτωπο που επί έκτη μέρα… κάνει ό,τι θέλει. Από το δάσος της Δαδιάς πέρασε σε περιοχές της Ροδόπης, κατευθυνόμενο προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας, από όπου ξεκίνησε το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Οι δύο οικισμοί εκκενώθηκαν εκ νέου χθες το μεσημέρι, με τη σύσταση στους κατοίκους να κατευθυνθούν προς τις Φέρες. Στις έξι χθες το απόγευμα έλαβαν μήνυμα εκκένωσης από το «112» οι κάτοικοι του χωριού Γρατινή της Ροδόπης, με τη σύσταση να κατευθυνθούν προς την Κομοτηνή.
Στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στο Σουφλί υπάρχει δεύτερο ενεργό μέτωπο και επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ συνδράμουν 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα. Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από το περασμένο Σάββατο, ενώ η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει, καθώς ρίχνουν ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό. Είναι τέτοια η μανία της φωτιάς που οι καπνοί έχουν πνίξει όλη τη χώρα, φτάνοντας ακόμη και στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας. «Μιλάμε για μια φωτιά που ξεκίνησε από ένα μικρό δασάκι στη Μελία Αλεξανδρούπολης και εξαπλώθηκε σε δύο ημέρες σε καλλιέργειες και σκληροφυλλική βλάστηση. Μετά είδαμε ακόμη μία μεγάλη εστία στο δάσος της Δαδιάς. Περίπου στα ίδια σημεία που έκαψε πέρυσι. Τα δύο μέτωπα ενώθηκαν και χθες είδαμε μια φωτιά ασύλληπτου μεγέθους. Οι φλόγες ταξίδεψαν πάνω από 22 χιλιόμετρα», δήλωσε στον Σκάι ο εθνοβιολόγος Παύλος Γεωργιάδης, υπολογίζοντας την έκταση του πύρινου μετώπου στα 60 χιλιόμετρα.
Την… ταυτότητα της φωτιάς έδωσε, μιλώντας στο Mega, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης: «Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Πάνω από πέντε εστίες φωτιάς υπάρχουν αυτή τη στιγμή και καίνε μέσα στην περιοχή της Δαδιάς. Έχουμε άλλα τέσσερα ενεργά μέτωπα, τα οποία περνάνε μέσα από τους οικισμούς της Κίρκης, στο Άβατο που έγινε εκκένωση, στον οικισμό της Μαΐστρου. Ο οικισμός της Χηλής και της Μάκρης επίσης, που μιλάμε για χιλιάδες κόσμο μαζί με τους τουρίστες. Ο κόσμος έχει μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Συνολικά εκκενώθηκαν 16 οικισμοί και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Υπήρχαν κάποιοι νεότεροι σε ηλικία που έμειναν να μας βοηθήσουν».
Μέχρι στιγμής και με την υποσημείωση ότι ακριβής καταγραφή δεν μπορεί να γίνει, καθώς το μέτωπο είναι ενεργό, έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, ενώ απανθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και 8 αγελάδες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 50 τα ποιμνιοστάσια που έχουν καεί στον Έβρο, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε πρώιμη την όποια εκτίμηση σχετικά με τις αγροτικές υποδομές, τις αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές και τον γεωργικό εξοπλισμό που έχουν καταστραφεί λόγω της πυρκαγιάς.
Για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή τόνισε ότι οι καμένες εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ στις περιοχές από όπου πέρασε ήδη η πυρκαγιά, μεταξύ άλλων Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και προς την περιοχή των Φερών, καλλιεργούνται κυρίως ηλίανθοι, αμπέλια, αμυγδαλιές και κάποιες μέντες και τριφύλλια. «Πρόκειται για τεράστια καταστροφή», σημείωσε ο κ. Πανταζής, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσει να γίνει πλήρης καταγραφή. Όπως είπε, δυστυχώς τα παραπάνω νούμερα θα αυξηθούν κατά πολύ και η τελική εικόνα θα είναι ακόμη πιο δυσάρεστη.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/8
Οι δράστες προκάλεσαν μέσα σε λίγες ώρες το Σάββατο 12 παράλληλες εστίες, θέτοντας αυτομάτως σε συναγερμό τις υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια οργανωμένη επιχείρηση κατά της χώρας, επισημαίνουν αξιωματούχοι του αρχηγείου.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα έμπειρα στελέχη της ΕΥΠ στον Έβρο εξετάζουν δύο ενδεχόμενα: είτε τις φωτιές έβαλαν λαθροδιακινητές προκειμένου να απελευθερώσουν μονοπάτια και να μεταφέρουν με την ησυχία τους τούς μετανάστες είτε τις προκάλεσαν ξένοι πράκτορες.Ενδεχομένως, επισημαίνουν αξιωματικοί που συμμετέχουν στις έρευνες, οι εμπρηστές να είναι ξένοι πράκτορες, οι οποίοι μπήκαν με κάποιο καραβάνι μεταναστών και έθεσαν σε εφαρμογή το καταστροφικό σχέδιό τους. Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ότι όλο το καλοκαίρι δεν υπήρχε ούτε μία εστία. Ξαφνικά αυτή την περίοδο, που οι άνεμοι είναι ισχυροί, ξεπηδούν η μία εστία μετά την άλλη. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δώδεκα παράλληλες εστίες.
Κατάσταση συναγερμού
Οι Αρχές έχουν αυξήσει κατακόρυφα το επίπεδο των μέτρων ασφαλείας στον συνοριακό σταθμό των ελληνοτουρκικών συνόρων, καθώς δεν αποκλείεται ο εμπρηστής, αν πρόκειται για ένα άτομο, να προσπαθήσει να επιστρέψει στη χώρα του. Ελέγχονται όλοι όσοι κινούνται προς το τουρκικό έδαφος και το ιστορικό τους εξετάζεται διεξοδικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φυλάκια στα σύνορα με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.Οι συνοριοφύλακες, που ελέγχουν από κοινού με τον στρατό τα σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου, έχουν λάβει εντολές να προσέχουν για προσπάθειες μετάβασης από το ελληνικό έδαφος προς την Τουρκία.
Ελληνικά σύνορα
Και αν πίσω από τους εμπρησμούς κρύβονται δουλέμποροι, τότε απέτυχαν, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αφού σχεδόν σε καθημερινή βάση αποτρέπονται περίπου 900 άτομα που προσπαθούν να μπουν στο εσωτερικό της χώρας.«Οι τραγικές πυρκαγιές του Έβρου, που οδήγησαν στον θάνατο 19 μετανάστες, οδήγησαν σε διαρκή κατάσταση επιφυλακής στα ελληνικά σύνορα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι έλεγχοι. Οπότε, αν είχαν στόχο να βρουν περισσότερα αφύλακτα μονοπάτια οι δουλέμποροι, τότε απέτυχαν», καταλήγουν τα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου.
Επί το έργον
Κάμερες κυκλοφορίας, καταγραφικά συστήματα σπιτιών και καταστημάτων, μαρτυρίες κατοίκων για περίεργες κινήσεις, ανάλυση των σημείων όπου ξεκίνησαν οι 12 παράλληλες εστίες και ενδελεχής αναζήτηση του τρόπου που προκλήθηκαν οι πυρκαγιές, είναι μόνο λίγες από τις κινήσεις που ήδη πραγματοποιούν οι αστυνομικοί της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.Οι αστυνομικοί έχουν χωριστεί σε ομάδες και έχουν αναλάβει να εξετάσουν διαφορετικά κομμάτια της υπόθεσης. Κρίσιμη είναι η συγκέντρωση υλικού από Τούρκους πληροφοριοδότες. Παράλληλα, θα εξεταστούν οι μετανάστες που συνελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα στον Έβρο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ανάμεσά τους κάποιος ύποπτος, εάν οι μετανάστες αντελήφθησαν ότι κάποιος πέρασε μαζί τους και έπειτα εξαφανίστηκε ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που βοηθά στις περαιτέρω έρευνες. Το πόρισμα της ΕΥΠ για το αν πρόκειται για εμπρησμό και, αν ναι, ποιος ευθύνεται, μόλις ολοκληρωθεί θα παραδοθεί απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ενιαίο το μέτωπο μέχρι τη Ροδόπη
Ανενόχλητη από νομό σε νομό «ταξιδεύει» η μεγάλη φωτιά που καίει περιοχές της Αλεξανδρούπολης, κάνοντας ταυτόχρονα… κύκλους, «εμπαίζοντας» τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τον κρατικό μηχανισμό που δείχνει ανήμπορος να ανακόψει την πορεία της.Σε δύο νομούς εκτεινόταν μέχρι τα ξημερώματα το πύρινο μέτωπο που επί έκτη μέρα… κάνει ό,τι θέλει. Από το δάσος της Δαδιάς πέρασε σε περιοχές της Ροδόπης, κατευθυνόμενο προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας, από όπου ξεκίνησε το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Οι δύο οικισμοί εκκενώθηκαν εκ νέου χθες το μεσημέρι, με τη σύσταση στους κατοίκους να κατευθυνθούν προς τις Φέρες. Στις έξι χθες το απόγευμα έλαβαν μήνυμα εκκένωσης από το «112» οι κάτοικοι του χωριού Γρατινή της Ροδόπης, με τη σύσταση να κατευθυνθούν προς την Κομοτηνή.
Στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στο Σουφλί υπάρχει δεύτερο ενεργό μέτωπο και επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ συνδράμουν 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα. Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από το περασμένο Σάββατο, ενώ η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει, καθώς ρίχνουν ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό. Είναι τέτοια η μανία της φωτιάς που οι καπνοί έχουν πνίξει όλη τη χώρα, φτάνοντας ακόμη και στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας. «Μιλάμε για μια φωτιά που ξεκίνησε από ένα μικρό δασάκι στη Μελία Αλεξανδρούπολης και εξαπλώθηκε σε δύο ημέρες σε καλλιέργειες και σκληροφυλλική βλάστηση. Μετά είδαμε ακόμη μία μεγάλη εστία στο δάσος της Δαδιάς. Περίπου στα ίδια σημεία που έκαψε πέρυσι. Τα δύο μέτωπα ενώθηκαν και χθες είδαμε μια φωτιά ασύλληπτου μεγέθους. Οι φλόγες ταξίδεψαν πάνω από 22 χιλιόμετρα», δήλωσε στον Σκάι ο εθνοβιολόγος Παύλος Γεωργιάδης, υπολογίζοντας την έκταση του πύρινου μετώπου στα 60 χιλιόμετρα.
Κυκλική κίνηση
Η φωτιά κάνει κύκλους και οι πυροσβεστικές δυνάμεις την κυνηγούν χωρίς να μπορούν να τη σταματήσουν. Μετά τις δύο χθες το μεσημέρι έκλεισε εκ νέου η Εγνατία Οδός, καθώς και η παλιά εθνική οδός από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή, λόγω των αναζωπυρώσεων.Την… ταυτότητα της φωτιάς έδωσε, μιλώντας στο Mega, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης: «Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Πάνω από πέντε εστίες φωτιάς υπάρχουν αυτή τη στιγμή και καίνε μέσα στην περιοχή της Δαδιάς. Έχουμε άλλα τέσσερα ενεργά μέτωπα, τα οποία περνάνε μέσα από τους οικισμούς της Κίρκης, στο Άβατο που έγινε εκκένωση, στον οικισμό της Μαΐστρου. Ο οικισμός της Χηλής και της Μάκρης επίσης, που μιλάμε για χιλιάδες κόσμο μαζί με τους τουρίστες. Ο κόσμος έχει μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Συνολικά εκκενώθηκαν 16 οικισμοί και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Υπήρχαν κάποιοι νεότεροι σε ηλικία που έμειναν να μας βοηθήσουν».
«Τεράστια καταστροφή» ήδη και η φωτιά ακόμα καίει…
Εικόνες ανείπωτης καταστροφής καταγράφονται στον Έβρο, ενώ η πυρκαγιά συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή για έκτη μέρα. Για τη μεγάλη απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, των καλλιεργειών, αλλά και την καταστροφή ποιμνιοστασίων, υποδομών, αποθηκών και γεωργικών μηχανημάτων μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, Δημήτρης Πανταζής.Μέχρι στιγμής και με την υποσημείωση ότι ακριβής καταγραφή δεν μπορεί να γίνει, καθώς το μέτωπο είναι ενεργό, έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, ενώ απανθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και 8 αγελάδες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 50 τα ποιμνιοστάσια που έχουν καεί στον Έβρο, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε πρώιμη την όποια εκτίμηση σχετικά με τις αγροτικές υποδομές, τις αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές και τον γεωργικό εξοπλισμό που έχουν καταστραφεί λόγω της πυρκαγιάς.
Για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή τόνισε ότι οι καμένες εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ στις περιοχές από όπου πέρασε ήδη η πυρκαγιά, μεταξύ άλλων Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και προς την περιοχή των Φερών, καλλιεργούνται κυρίως ηλίανθοι, αμπέλια, αμυγδαλιές και κάποιες μέντες και τριφύλλια. «Πρόκειται για τεράστια καταστροφή», σημείωσε ο κ. Πανταζής, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσει να γίνει πλήρης καταγραφή. Όπως είπε, δυστυχώς τα παραπάνω νούμερα θα αυξηθούν κατά πολύ και η τελική εικόνα θα είναι ακόμη πιο δυσάρεστη.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/8