Συνάντηση Μητσοτάκη - Ναρέντρα Μόντι: Στόχος η Ελλάδα να καταστεί πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο που η Ινδία αναδεικνύεται σε ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική δύναμη
Τον πρωθυπουργό της Ινδίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και υπολογίσιμης πλέον διαστημικής δύναμης, μετά την προσελήνωση ινδικού πυραύλου, υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσημη επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι σηματοδοτεί τη στόχευση του πρωθυπουργού να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις με την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επίσκεψη, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι. Η έλευση Μόντι, επισημαίνουν, είναι ορόσημο που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν και να διευρύνουν τις ελληνοϊνδικές σχέσεις –και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία- στο ανώτατο επίπεδο.
Για την κυβέρνηση, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πύλη γεωπολιτική και οικονομική. Ήδη μετά το Brexit η Ινδία αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, είναι δύο ναυτικές δυνάμεις η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.
Προς την επίτευξη του στόχου αυτού, κομβικής σημασίας είναι το λιμάνι του Πειραιά. «Η Ελλάδα είναι ναυτικό έθνος και η Ινδία είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να ξεκινήσουν μια αμοιβαίως επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις τους και επενδύοντας στη διασυνδεσιμότητα», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Για τον σκοπό αυτόν οι θαλάσσιες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, δύνανται να καταστούν η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη».
Στόχος οι επενδύσεις
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων: να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.
Τις ευκαιρίες τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ινδικές επιχειρήσεις σε επενδύσεις και συνεργασίες θα διερευνήσουν φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις δύο χώρες σε γεύμα που οργανώνεται την Παρασκευή. Για το ελληνοϊνδικό γεύμα που θα χαιρετίσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Narendra Modi, σηματοδοτώντας και τη βούληση για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας άλλωστε, έχουν ταξιδέψει από την Ινδία εκπρόσωποι 12 μεγάλων ομίλων. Στόχος είναι να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.
Στο γεύμα μετέχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων που είτε έχουν επενδύσει είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και από την ελληνική πλευρά εταιρείες που δραστηροποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία. Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της GMR (αεροδρόμιο στο Καστέλλι), του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων στον κόσμο, αλλά και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII), Sanjiv Puri, ενώ από την ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ και η πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Narendra Modi, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Modi. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Modi, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.