Όλα είναι έτοιµα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το κουδούνι θα χτυπήσει τη Δευτέρα το πρωί για τον καθιερωµένο αγιασµό και οι µαθητές θα βρουν εφέτος στα σχολεία όλα τα βιβλία, τα οποία έχουν παραδοθεί από τον Ιούνιο για τα ∆ηµοτικά, τον Ιούλιο για τα Λύκεια και τον Αύγουστο για τα Γυµνάσια, ενώ το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται ότι δεν θα υπάρχουν κενά δασκάλων και καθηγητών. Ηδη έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 31.974 εκπαιδευτικών (µόνιµων και αναπληρωτών) για όλες τις βαθµίδες της Εκπαίδευσης και παράλληλα θα γίνουν νέες προσλήψεις αναπληρωτών, όπως κάθε χρόνο. Για πρώτη φορά, εξάλλου, η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση µεταφέρεται στο υπουργείο Παιδείας και οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθµούς έχουν τριπλασιαστεί, από 25.000 σε 75.000.

«Τα βιβλία έχουν παραδοθεί σε όλα τα σχολεία», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η υφυπουργός Παιδείας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, ενώ ο αριθµός των µαθητών για εφέτος, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, ανέρχεται σε 1.393.000 για όλες τις βαθµίδες, όπως είπε στα «Π» ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Κατσαρός, αποκαλύπτοντας ότι είναι µειωµένος κατά 2% σε σχέση µε πέρυσι. «Σε λίγες ώρες θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και όλοι εµείς στο υπουργείο Παιδείας εργαζόµαστε εντατικά ώστε να ξεκινήσει οµαλά η νέα σχολική χρονιά. Το ενδιαφέρον µας είναι στραµµένο σε κάθε µαθητή, σε κάθε εκπαιδευτικό, σε κάθε γονέα. Τα βιβλία έχουν παραδοθεί σε όλα τα σχολεία. Οσον αφορά τους εκπαιδευτικούς µας, φροντίζουµε να είναι στη θέση τους στην αρχή της σχολικής χρονιάς», αναφέρει στη δήλωσή της στα «Π» η υφυπουργός Παιδείας, ∆όµνα Μιχαηλίδου.

Σε ό,τι αφορά τα κενά στα σχολεία, η υφυπουργός σηµειώνει: «Η πλήρωση των κενών για το υπουργείο Παιδείας είναι µια δυναµική διαδικασία, γι’ αυτό και όσα προκύπτουν, τα οποία δεν θα µπορούσαµε να είχαµε προβλέψει, θα φροντίζουµε να τα καλύπτουµε άµεσα. Το νέο σχολικό έτος ξεκινά επίσης µε νέα οκτώ Νηπιαγωγεία και δύο ∆ηµοτικά Σχολεία, από την Κερατσώνα Ηπείρου µέχρι και την Ψέριµο. Ενώ επεκτείνουµε και τη δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των µαθητών των ολοήµερων ∆ηµοτικών και στις 14.55. Κάνουµε ό,τι περνάει από το χέρι µας ώστε να ενισχύουµε διαρκώς την εµπιστοσύνη στα ολοήµερα σχολεία».

Επίσης, όπως τονίζει η κ. Μιχαηλίδου, «επενδύουµε και στην προσχολική αγωγή. Για πρώτη φορά όλη η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση µεταφέρεται στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης, µε σκοπό να αυξήσουµε τη συµµετοχή των βρεφών και νηπίων σε αυτή, τριπλασιάζουµε τις θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθµούς από 25.000 σε 75.000. Προτεραιότητά µας η συνεχής αναβάθµιση του εκπαιδευτικού µας συστήµατος. Για να παρέχουµε σε κάθε µαθητή και µαθήτρια ακόµα περισσότερα εφόδια για ένα καλύτερο µέλλον».

«Εντός χρονοδιαγράμματος»

«Ολα κινούνται εντός του χρονοδιαγράµµατος που έχουµε θέσει», λέει στα «Π» ο γενικός γραµµατέας Πρωτοβάθµιας, ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Κατσαρός. Και συµπληρώνει πως σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις έγιναν 14.000 αναπληρωτών στη Γενική Παιδεία και 14.200 στην Ειδική Αγωγή, ενώ το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην πρόσληψη 3.774 µόνιµων εκπαιδευτικών. Οπως εξηγεί ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου, «η διαδικασία κάλυψης των κενών είναι δυναµική, καθώς δεν υπάρχει τρόπος µε ακρίβεια να γνωρίζουµε τα κενά που θα προκύψουν από εγκυµοσύνες και εκπαιδευτικές άδειες, επί παραδείγµατι».

Για τον λόγο αυτόν «θα υπάρξει µια δεύτερη φάση διορισµού αναπληρωτών εκπαιδευτικών έως τις 25 Σεπτεµβρίου», λέει ο κ. Κατσαρός, στην οποία, όπως τονίζει, «θα προχωρήσουµε σε µια γενναία φάση προσλήψεων αναπληρωτών, µε βάση πάντα τα σαφή στοιχεία που θα έχουµε, δηλαδή τα πραγµατικά κενά που υπάρχουν». Σε ό,τι αφορά τον αριθµό των µαθητών που φοιτούν σε όλες τις βαθµίδες της Εκπαίδευσης, ο γενικός γραµµατέας λέει ότι υπάρχει µείωση του µαθητικού πληθυσµού σε σχέση µε πέρυσι, της τάξης του 2%. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία για εφέτος, το σύνολο των µαθητών σε δηµόσια και ιδιωτικά σχολεία ανέρχεται σε 1.393.000 µαθητές, εκ των οποίων στα δηµόσια σχολεία φοιτούν 1.293.000 µαθητές (σε Νηπιαγωγεία, ∆ηµοτικά, Γυµνάσια και Λύκεια).

Αλλαγές στα σχολεία

Οι µαθητές στα ολοήµερα σχολεία στα οποία εφαρµόζεται το αναβαθµισµένο πρόγραµµα θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης όχι µόνο στις 15.50 ή στις 17.30, αλλά και στις 14.55, προς διευκόλυνση των γονέων και κηδεµόνων. Να σηµειωθεί πως το νέο ωράριο αφορά το σύνολο των ολοήµερων δηµοτικών σχολείων της χώρας, δηλαδή 3.700 τέτοια σχολεία.

Στόχος είναι η διαρκής ποιοτική αναβάθµιση των ολοήµερων δηµοτικών σχολείων αλλά και η διευκόλυνση και η ευελιξία των γονέων και κηδεµόνων των µαθητών. Αναβαθµίζεται το περιεχόµενο µε περισσότερες δηµιουργικές δράσεις για τα παιδιά (δηµιουργική γραφή, µουσική, εικαστικά κ.ά). Επίσης, αναπτύσσεται ειδικό πρόγραµµα για τον σχολικό εκφοβισµό και εθνική στρατηγική κατά της βίας των ανηλίκων.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/9