Κακοκαιρία Daniel: «4 μέρες μετά ακόμα δεν έχει κατέβει η στάθμη του νερού ούτε 10 εκατοστά»
Γυναίκα που έχει κτηνοτροφική μονάδα ανέφερε πως η ζημιά που της προκάλεσε η κακοκαιρία πλησιάζει τα 2 εκατ. ευρώ.
Η κακοκαιρία Daniel «έπνιξε» τον θεσσαλικό κάμπο με κτηνοτρόφους και αγρότες να έχουν υποστεί ολική καταστροφή και πολλές περιοχές να παραμένουν ακόμα κάτω από το νερό.
«Δεν μας δίνει σημασία κανείς»
«Είχαμε μια κτηνοτροφική μονάδα γύρω στα 750 αιγοπρόβατα», είπε, μιλώντας στο MEGA, η Ιωάννα Καρά από τη Ζηλευτή Τρικάλων.
«5.000 στρέμματα η όλη έκταση με ένα κανάλι απορροής που δεν επαρκεί, με ένα γεφυράκι που δημιουργήθηκε πριν δύο τρία χρόνια που δεν έχει την ικανότητα να διοχετεύει τόσο νερό από τόσο μεγάλη έκταση και 4 μέρες μετά ακόμα δεν έχει κατέβει η στάθμη ούτε 10 εκατοστά» σημείωσε.
Όπως τονίζει η ίδια, μόλις χθες κατάφεραν να φτάσουν «κάποιες ομάδες διάσωσης και μαζί με δικούς μας ανθρώπους καταφέραμε να φτάσουμε στον στάβλο με βάρκες και βγάλαμε κάποια ζώα, όσα ήταν ζωντανά».
Από τα 750 ζώα, λιγότερο από 100 κατάφεραν να σωθούν «και από ό, τι βλέπουμε πάνω από 50 ζώα δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να ζήσουν».
Ζήτημα προκύπτει με την ταφή των ζώων που έχουν πνιγεί, καθώς ακόμη δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στον στάβλο.
«Είναι υγειονομική βόμβα στην περιοχή. Ούτε ο δήμος ούτε η περιφέρεια αντιλαμβάνονται ότι τόσα νεκρά ζώα είναι υγειονομική βόμβα. Διασκορπίζονται στην περιοχή, έχουν αρχίσει ήδη να μυρίζουν, δε φαντάζεστε τι εικόνα αντικρύσαμε. Δε μας δίνει σημασία ούτε ο δήμος ούτε η περιφέρεια».
Επίσης, η κα Καρά επισήμανε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν ειδοποιήθηκαν για τις πλημμύρες.
«Βλέπαμε το νερό που είχε έρθει και ήταν λίγο. Ξαφνικά έσπασε ένα ανάχωμα και σε 20 λεπτά το νερό έφτασε στην κοιλιά μου, δεν προλάβουμε να κάνουμε τίποτα» είπε.
Όπως υπολογίζει η ίδια, η ζημιά που της προκάλεσε η κακοκαιρία πλησιάζει τα 2 εκατ. ευρώ.
«Διαχρονικές ευθύνες»
Από τη μεριά του, ο Θάνος Γιαννακάκης, συντονιστής Δράσεων για λύσεις από τη φύση της WWF EΛΛAΣ, έκανε λόγο για παραμέτρους που αν είχαν εφαρμοστεί, η καταστροφή θα ήταν μικρότερη.
«Είναι διαχρονικές οι ευθύνες. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πράγματα, να είχαμε ξεκινήσει πιο νωρίς, να ανοίξουν ξανά τα ποτάμια στο αρχικό τους πλάτος. Υπάρχουν λύσεις και αυτές δεν τις δίνουν τα μεγάλα τεχνικά έργα. Πρέπει να δούμε πώς γινόταν στο παρελθόν» είπε.
«Δεν έχω ιδέα πότε θα φύγουν τα νερά», κατέληξε.