Στο βούρκο «έπνιξε» ολόκληρα χωριά σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα η κακοκαιρία Daniel, ενώ άφησε πίσω της 15 νεκρούς και δύο αγνοούμενους

.  Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών.

Η στάθμη του νερού του Πηνειού παραμένει σταθερή αλλά αρκετά υψηλή αφού φτάνει τα 8 μέτρα και 20 εκατοστά. Τα νερά παραμένουν σε αρκετά χωριά, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης σε πολλά χωριά.

 Βυθισμένο στη λάσπη  το βιος του θεσσαλικού κάμπου

Σε απόγνωση παραγωγοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες, φοβούνται ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.

 «Μιλάμε για μηδέν κτηνοτροφία στον Παλαμά. Μιλάμε για μηδέν γεωργία στον Παλαμά αυτή τη στιγμή. 70.000 στρέμματα που έχει ο Παλαμάς δεν υπάρχει τίποτα. Με τρακτέρ πεταμένα μέσα στα χωράφια. Μιλάμε για… τέλος. Τέλος. Εδώ πέρα είναι τελειωμένη η κατάσταση», δήλωσε ο Σωτήρης Αντωνίου, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαμά Καρδίτσας.

Τα ζώα που επέζησαν, έχουν μείνει χωρίς ζωοτροφές. Οι κτηνοτρόφοι του κάμπου έχουν απευθυνθεί σε συναδέλφους τους από την Πελοπόννησο να τους συνδράμουν με τροφή για τα κοπάδια τους, ενώ με ελικόπτερα Σινούκ ο στρατός μεταφέρει ζωοτροφές από το Συκούριο στη Φαλάνη Λάρισας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.

Και τα αστικά κέντρα χτυπήθηκαν σκληρά. Εκτιμάται ότι επλήγησαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία περισσότερες από 5000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης.


Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Ζαγόρας

Λίγο πριν τη συγκομιδή, οι μηλοπαραγωγοί της Ζαγοράς δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τα χωράφια τους. Έτσι, το πρόβλημα για αυτούς έχει δύο όψεις. Δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή, ενώ και τα μήλα που έχουν σωθεί κινδυνεύουν να σαπίσουν στα δέντρα.

 «Πάρα πολλά προβλήματα. Έχουμε μια παντελώς κατεστραμμένη αγροτική οδοποιΐα. Το χωριό βιοπορίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του μόνο από το μήλο και το κάστανο, κατά κύριο λόγο, όμως, από το μήλο. Δυστυχώς η κακοκαιρία μας πέτυχε πάρα πολύ κοντά στη συγκομιδή και πρέπει να δώσουμε μάχη με το χρόνο ο οποίος είναι εναντίον μας», ανέφερε η Δέπσοινα Βαρούτα, αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ζαγορίν».

Στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, τα προϊόντα που επλήγησαν από την καταστροφή είναι κυρίως:

-Σκληρό σιτάρι

-Καλαμπόκι

-Βαμβάκι

-Φακές και ρεβύθια

-Κηπευτικά λαχανικά

-Μήλα

-Αχλάδια

Φόβοι για «πλημμύρα» αυξήσεων στο ψωμί

Ο κυριότερος σιτοβολώνας της χώρας ήταν ο Θεσσαλικός κάμπος. Ήδη εκφράζονται φόβοι για αυξήσεις στο ψωμί, όμως οι αρτοποιοί, μέχρι στιγμής δηλώνουν αλληλέγγυοι.

Ο κάμπος θα αργήσει να συνέλθει. Οι συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας, θα χτυπήσουν, στο άμεσο μέλλον, κάθε πόρτα…θα επηρεάσουν το τραπέζι της ελληνικής οικογένειας, σε ολόκληρη τη χώρα.

Συναγερμός για τις επιπτώσεις στην οικονομία

H κατάσταση είναι απολύτως επείγουσα και ο δημοσιονομικός Γολγοθάς μεγάλος. Πέρα από το πόσο κοστίζει στον κάθε πληγέντα να ξαναρχίσει την ζωή του και πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, τεράστιο είναι το κόστος και στην οικονομία.

Ένας νέος προϋπολογισμός έρχεται πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά μετά τις καταστροφές που προήλθαν από την κακοκαιρία Daniel.

 Συγκεκριμένα:

-Πρώτες αποζημιώσεις: 1.000.000.000 €

-Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2023


Ρουμελιώτης για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τις καταστροφικές πλημμύρες

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας μίλησε στην ΕΡΤ για τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από τις καταστροφικές πλημμύρες μετά την κακοκαιρία Daniel.

 «Όλα εξαρτώνται από τις τελικές εκτιμήσεις που θα γίνουν σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα ακραία φυσικά φαινόμενα ασφαλώς θα επηρεάσουν αρνητικά την αγροτική παραγωγή, θα μειώσουν το ζωικό κεφάλαιο και θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κτηνοτροφία. Θα έχουμε μείωση των τουριστικών ροών και ενδεχομένως και μείωση των τιμών στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία τον ερχόμενο χρόνο», είπε ο κ. Ρουμελιώτης αρχικά.

 «Έχουμε επίσης μείωση της παραγωγής, της εργασίας, της παραγωγικότητας της εργασίας και επίσης θα πρέπει να αποκατασταθούν και όλες οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές και θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο. Όπως ανέφερε: «Αυτό που ξέρουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η επίπτωση στη μεγέθυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, σημαντική θα είναι η μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης στην Ισπανία κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στην Πορτογαλία κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες και σε παγκόσμιο επίπεδο γενικά, θα έχουμε μια μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ελλάδα, η μείωση κατά 0,9% του ρυθμού μεγέθυνσης, σημαίνει περίπου δύο δισεκατομμύρια δραχμές, ωστόσο το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο».

Όσο για τον αν θα ενισχυθεί με κάποιο τρόπο ο τζίρος της οικονομίας, το ΑΕΠ και εξισορροπήσει η κατάσταση, ο κ. Ρουμελιώτης είπε: «Θα χρειαστεί χρόνος για να αξιοποιηθεί αυτό, διότι όπως γνωρίζουμε, οι επενδύσεις δεν έχουν άμεση απόδοση, έχουν μεσο – μακροπρόθεσμη απόδοση, κυρίως σε ότι αφορά τις υποδομές και τις βιομηχανίες ενδεχομένως που έχουν πληγεί και οι επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις που πρέπει να γίνουν, έχουν άμεσο ταμειακό αποτέλεσμα.


Άρα η Ευρώπη, όπως έχει πέντε, έξι εργαλεία για να στηρίξει σε πρώτη φάση τη χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών από τις καταστροφές, τις φυσικές αυτές καταστροφές της Ελλάδας και άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ταυτόχρονα σωστά η κυβέρνηση, θα ζητήσει μια ευελιξία σε ό, τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες. Υποθέτω ότι θα ζητήσει μικρότερο πλεόνασμα πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Υπάρχουν και κάποια περιθώρια από το από το συσσωρευμένο απόθεμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Επομένως, υπάρχουν και κάποια περιθώρια του προϋπολογισμού να χρηματοδοτήσει αυτή την ανάταξη των απωλειών. Την ανάταξη της οικονομίας κυρίως σε μια ευαίσθητη περιοχή που καλύπτει το 25% των αγροτικών αναγκών της Ελλάδας. Δεν νομίζω ότι θα αναγκαστεί η Ελλάδα να δανειστεί υπέρμετρα και να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος της, γιατί, μπορεί άμεσα, του χρόνου να οι αποδόσεις των καλλιεργειών στη Θεσσαλία να αρχίζουν να αποδίδουν».


 Αδύνατη η πρόσβαση σε δεκάδες χωριά

Τα δύο τρίτα των σπιτιών στη Φαρκαδόνα Τρικάλων έχουν υποστεί ζημιές ενώ 16 σπίτια έχουν καταρρεύσει. Την ίδια στιγμή, στο χωριό Κεραμίδι, το ύψος του νερού έχει φτάσει τα 15 μέτρα με αποτέλεσμα να έχει καλύψει ολοκληρωτικά τα σπίτια. Οι Αρχές προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να φτάσουν στο χωριό καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι 25 με 30 κάτοικοι οι οποίοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους.

Αδύνατη συνεχίζει όμως να παραμένει η πρόσβαση σε δεκάδες χωριά. Σε ορισμένα η πρόσβαση είναι μόνο με βάρκες και μεγάλα μηχανήματα, σε άλλα μόνο από αέρος ενώ στο χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας δεν έχει φτάσει ακόμη ο κρατικός μηχανισμός.

Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά

Στη Γιάννουλη της Λάρισας αλλά και στον Κοσκινά Καρδίτσας δεν σταματούν λεπτό, ακόμη και με βάρκες. Συγκεκριμένα, στη Γιάννουλη μηχάνημα έργου μετέφερε σήμερα ανθρώπους που αντιμετώπιζαν σοβαρά περιστατικά.

Στην Ν. Σμύρνη Λάρισας το νερό παραμένει στο 1,5 μέτρο. Επίσης, 3.000 νοικοκυριά στη Λάρισα παραμένουν χωρίς ρεύμα, 200 σε Πήλιο και 1.700 σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.  Επίσης, μπουλντόζες δουλεύουν νυχθημερόν και απομακρύνουν μπάζα αλλά και νεκρά ζώα την ώρα που οι κάτοικοι παίρνουν ρούχα από αυτά που έχουν συγκεντρώσει οι εθελοντές.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο ανταποκριτής Μιχάλης Τεζάρης, 30 σπίτια έχουν καταρρεύσει στον Κοσκινά Καρδίτσας ενώ ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης μολυσματικών ασθενειών από τα νεκρά ζώα που εξακολουθούν να παραμένουν σε νερά και λάσπες.

Κομμένη στα δύο η χώρα

Τα νερά έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης αφού εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366) ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Η κυκλοφορία είναι εφικτή μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

Προβλήματα υπάρχουν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Πρόβλημα υδροδότησης

Σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση συνεχίζουν να έχουν οι κάτοικοι αρκετών χωριών της Μαγνησίας με την κανονικότητα να αναμένεται να επανέλθει μετά 15 - 20 ημέρες. Το νερό δεν είναι πόσιμο και φτάνει στα σπίτια ορισμένων περιοχών του Βόλου με ωράριο. Στη συνέχεια διακόπτεται και πολλοί υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες μιλούν για ακατάλληλο νερό ακόμη και για οικιακή χρήση. Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με ανακοινώσεις του εφιστά την προσοχή σε όσα σκάφη κινούνται εντός του Παγασητικού διότι από τη θεομηνία και τις πλημμύρες οι χείμαρροι που εκβάλλουν στον Παγασητικό κατέβασαν από τις πλαγιές των βουνών τεράστιες ποσότητες φερτών υλών και μεγάλους κορμούς δένδρων που επιπλέουν στη θάλασσα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε περίπτωση πρόσκρουσης σε αυτούς.