«Τα χρήματα των αποζημιώσεων δεν φτάνουν », λένε οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel. Την ίδια ώρα, παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην ασυνεννοησία των αρμόδιων διοικητικών αρχών για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μαζέψουν τα κουφάρια των νεκρών ζώων που έχουν αρχίσει να αποσυντίθεται στα λασπόνερα.

Οι μαρτυρίες των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία προκαλούν οργή για τον τρόπο που η πολιτεία διαχειρίζεται αυτή την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή. Όσα περιέγραψε ο κ. Βασίλης από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων στο Star, προκαλούν αίσθηση.

«Εδώ υπάρχει μια μεγάλη υγειονομική βόμβα! Ήρθε ειδικός για να βγάλει τα νεκρά πρόβατα, όμως τελικά δεν τα έβγαλε. Έφυγε γιατί δεν μπορούσε να αντέξει τη δυσοσμία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όλοι είναι ανύπαρκτοι! Εξαφανισμένος ο δήμος, εξαφανισμένος και ο περιφερειάρχης που βγήκε με 50.000 ψήφους», δήλωσε αγανακτισμένος ο κτηνοτρόφος.

Θεσσαλία: «Τα αγροτικά μου μηχανήματα κοστίζουν 650.000 ευρώ»


Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία δηλώνουν ότι τα χρήματα των αποζημιώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δε φτάνουν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχουν υποστεί.

Όπως ανέφερε 28χρονος αγρότης, τα μηχανήματά του που τώρα σαπίζουν μέσα στο νερό κοστίζουν μια περιουσία.
«Αυτό είναι το άροτρο ένα κοπτικό, ένας καλλιεργητής σπαρττική μηχανή, λιπασματοδιανομέας. Αυτά όλα είναι άλλες 500.000 ευρώ», ανέφερε.

Άλλος κτηνοτρόφος ανέφερε στο Star: «Η μεγαλύτερη ξεφτίλα είναι ότι πρέπει να βρω τα νεκρά ζώα, να τα καταμετρήσω για να τα δουν και να αποζημιωθώ».

Η παραγωγή σαπίζει στα λασπόνερα

Ανυπολόγιστη είναι η οικονομική καταστροφή στην πόλη της Λάρισας. Σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, την πέμπτη μεγαλύτερη για την ακρίβεια, ολόκληρες γειτονιές της παλεύουν ακόμα με τις πλημμύρες και τα λασπόνερα

Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις και καταστήματα έχουν διαλυθεί, ολόκληρα νοικοκυριά είναι πια για πέταμα.



Συνολικά 48 επιχειρήσεις είναι πνιγμένες στο νερό. Φορτηγά γεμάτα φρούτα και λαχανικά είναι βυθισμένα στο νερό και δεν μπορούν πλέον να προμηθεύσουν όχι μόνο την πόλη της Λάρισας, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Αυτή η καταστροφή φέρνει αυξήσεις αλλά και ελλείψεις σε πολλά προιόντα, όπως το μαρούλι, που δεν αποκλείεται να φτάσει στη λαϊκή το ένα και ενάμιση ευρώ, ενώ μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στη μισή τιμή.

Πηγή: Star