Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας – Με απόφαση του Δημήτρη Βαρτζόπουλου
Ξεκίνησε η επίσκεψη των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας πόρτα πόρτα στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Παλαμά
Από την πρώτη μέρα της πλημμύρας στη Θεσσαλία και μέχρι σήμερα, κατόπιν σχετικής απόφασης του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, σε συνεργασία με τη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, η Ομοσπονδία «ΑΡΓΩ» και πολλοί άλλοι φορείς ψυχικής υγείας, όπως η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, η ΑμΚΕ ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ, η ΕΠΑΨΥ, η ΑμΚΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, η ΠΕΨΑΕΕ, η ΑμΚΕ ΔΙΟΔΟΣ, η ΘΕΨΥΠΑ και η ΕΨΥΚΑ, διαμόρφωσαν σχέδιο δράσης για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων στη Θεσσαλία, με παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και με στήριξη της λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας πλημμυροπαθών.
Στο πλαίσιο αυτό και βάσει των αρχών των πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, αλλά και με καθοδήγηση από τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, η Ομοσπονδία «ΑΡΓΩ» και οι άλλοι φορείς παρεμβαίνουν σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας, με 37 ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλεύτριες/ες μέχρι στιγμής και πολλούς εθελοντές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης, την οποία συντονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ» και της ΠΕΨΑΕΕ, Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας και διευθυντής της ΙΑΣΙΣ, Νίκο Μπαλτά, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις με συμμετοχή πάνω από 200 επαγγελματιών υγείας και εθελοντών στους Δήμους Τρικκαίων και Καρδίτσας, στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας, από τον Νικόλαο Χριστοδούλου, αναπληρωτή καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Μενέλαο Θεοδωρουλάκη, συντονιστή της Γραμμής 10306 και επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Ημέρας Δυτικής Αττικής της ΠΕΨΑΕΕ, καθώς και εξ αποστάσεως από τον Νίκο Γκιωνάκη, ψυχολόγο και επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Ημέρας ΒΑΒΕΛ.Πόρτα πόρτα
Από χθες, στον Νομό Καρδίτσας, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας βρίσκονταν στελέχη Ψυχικής Υγείας στο Γυμνάσιο Φαναρίου του Δήμου Μουζακίου, το Γηροκομείο Καρδίτσας και το Κλειστό γυμναστήριο Παλαμά. Ταυτόχρονα από χθες ξεκίνησε η επίσκεψη των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας πόρτα πόρτα στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Παλαμά, προκειμένου να καταγραφούν τυχόν περιστατικά που χρήζουν υποστήριξης και στα οποία κάνουν ενημέρωση με οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, σχετικά με την υγιεινή, σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
Στον Βόλο, λόγω της δύσκολης προσβασιμότητας προς το Πήλιο, υπάρχει επικοινωνία με τους πολίτες μέσω τηλεφώνου από τις δομές Ψυχικής Υγείας της ΑμΚΕ Δίοδος.
Αντίστοιχα, στα Τρίκαλα κάνει παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές και στα ξενοδοχεία φιλοξενίας πλημμυροπαθών η Κινητή Μονάδα της ΑμΚΕ Συνειρμός και προσφέρεται ψυχιατρική υποστήριξη στο οικοτροφείο της ΕΠΑΨΥ (Κανούτα 11, Τρίκαλα). Τέλος, η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 έχει ενεργοποιήσει ειδική επιλογή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των πλημμυροπαθών (επιλογή 3). Παράλληλα δεκάδες φορείς συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης.