Πώς μια σαρδέλα σε διάσημο εστιατόριο «έσβησε» τη νιόπαντρη Μαρία - Πρώτο θέμα στα γαλλικά ΜΜΕ η ιστορία της αδικοχαμένης 32χρονης στο Μπορντό
«Το τελευταίο μολυσμένο γεύμα ενδέχεται να καταναλώθηκε το Σάββατο, οπότε μπορεί να έχουμε και άλλα θύματα αλλαντίασης μέσα στις επόμενες ημέρες» σημείωσε Γάλλος γιατρός
Πρώτο θέμα στα γαλλικά μέσα έχει γίνει η ιστορία της αδικοχαμένης Μαρίας Γρυπιώτη, η οποία υπέστη τροφιμογενή αλλαντίαση και κατέληξε έπειτα από ένα γεύμα σε εστιατόριο της πόλης Μπορντό στη Γαλλία. Η 32χρονη γυναίκα, η οποία είχε παντρευτεί τον περασμένο Μάιο στο Παρίσι, ετοιμαζόταν να χτίσει σιγά-σιγά τη ζωή και την οικογένειά της, ωστόσο, ένα γεύμα ήταν εκείνο που διέλυσε όλα τα όνειρά της.
Η υπόθεση έχει απασχολήσει αρκετά τους Γάλλους, καθώς εκτός από την αδικοχαμένη Μαρία, αγώνα για τη ζωή τους δίνουν ακόμη επτά άτομα που βρίσκονται σε μονάδα εντατικής φροντίδας, ενώ άλλοι πέντε έχουν υποστεί δηλητηρίαση.
Ανησυχία και για άλλα θύματα
Το εστιατόριο που έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα είναι το «Tchin Tchin Wine Bar» και συγκαταλέγεται στα καλύτερα μαγαζιά γευσιγνωσίας της πόλης. «Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο εστιατόριο στο Μπορντό, μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου του 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα» τονίζουν οι γαλλικές αρχές.
Είναι σαφές πως η ανησυχία είναι διάχυτη. Γι’ αυτό οι τοπικές αρχές κάλεσαν όλους όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό, διάρροια, πρόβλημα όρασης, ξηρότητα του στόματος και παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό. «Τα ύποπτα τρόφιμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι τώρα, είναι κονσέρβες με σαρδέλες που παρασκευάζονται από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου» γράφει η «Le Figaro». «Το τελευταίο μολυσμένο γεύμα ενδέχεται να καταναλώθηκε το Σάββατο, οπότε μπορεί να έχουμε και άλλα θύματα αλλαντίασης μέσα στις επόμενες ημέρες» σημείωσε Γάλλος γιατρός.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αρμόδιοι φορείς έχουν λάβει δείγματα από τα προϊόντα του εστιατορίου προκειμένου να εξεταστούν, με τα αποτελέσματα να προκύπτουν έπειτα από 72 ώρες. «Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν, έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες» ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης του ιατρικού κέντρου «CHU Pellegrin», επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Και αυτό διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, αλλά δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.
Στην Ελλάδα η σορός της
Ανάμεσα σε εκείνους που πασχίζουν να κρατηθούν στη ζωή είναι και ο σύζυγος της αδικοχαμένης Μαρίας. Ο Ιρλανδός στην καταγωγή άντρας έπεσε και αυτός θύμα των τροφίμων που κατανάλωσαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Δυστυχώς, βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που είναι στην Εντατική, ωστόσο, οι πληροφορίες που καταφθάνουν είναι ενθαρρυντικές.
Ο πατέρας της κοπέλας, Στέλιος Γρυπιώτης, που βρέθηκε στη Γαλλία, έχει αναλάβει με βαριά καρδιά τα διαδικαστικά και βεβαίως να μεταφέρει τη σορό της κόρης του στη χώρα μας. «Πήγαμε στο συγκεκριμένο εστιατόριο και φαίνεται ότι από αυτό το εστιατόριο κολλήσαμε περίπου είκοσι άτομα αλλαντίαση. Η κόρη μου ήταν το μόνο άτομο που “έφυγε”» είπε ο πατέρας της. «Την Κυριακή εμφάνισε συμπτώματα και Τρίτη ξημερώματα “έφυγε”... Από την παρέα της, γιατί ήταν μόνιμος κάτοικος εκεί, αρρώστησαν εκείνη, ο άντρας της, που μπήκε Εντατική, και ένας τρίτος της παρέας, που νοσηλεύθηκε στη Βαρκελώνη σε κρίσιμη κατάσταση» τόνισε με τη σειρά της η μητέρα της.
Από εκεί και πέρα, η μητέρα αναφέρθηκε στα προϊόντα που κατανάλωσαν τα θύματα: «Έφαγαν θαλασσινά και σαρδέλες από ένα εστιατόριο φημισμένο στη Γαλλία. Από την Κυριακή είχε συμπτώματα και ζήτησε ιατρική βοήθεια και περίθαλψη. Δεν υπάρχουν λόγια. Ο σύζυγός της θα βγει αύριο (σ.σ.: σήμερα) από την Εντατική και θα μεταφερθεί σε κλινική λοιμωδών νοσημάτων. Δεν διέγνωσαν το πρόβλημα οι γιατροί. Αν το είχαν κάνει, θα την προλάβαιναν και θα της έδιναν το αντίδοτο» πρόσθεσε.
Τι είναι η αλλαντίαση
Η αλλαντίαση είναι μια νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα προκαλώντας προβλήματα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην κατάποση και, σε προχωρημένες μορφές, παράλυση των μυών, ιδιαίτερα στο αναπνευστικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Η νευροτοξίνη παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική. Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες.
Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.
Δημοσιεύθηκε στην Ontime