«Πόσοι αστυνοµικοί φρουρούν τους πολιτικούς, τους λειτουργούς του κράτους και τα δηµόσια πρόσωπα;» . Το ερώτηµα αυτό διατρέχει, αναπάντητο, τη Μεταπολίτευση και, πέραν των υποσχέσεων για µείωση του προσωπικού φύλαξης των «υψηλών στόχων», που ενίοτε τηρούνται, αλλά όχι επί µακρόν, ουδείς το εφάρµοσε ως αρχηγός κράτους, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς λίγες ηµέρες µετά τις σχετικές του αναφορές από το βήµα της ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο αριθµός των υπηρετούντων στην ασφάλειά του ελαττώνεται. Ο αριθµός των αστυνοµικών που προστατεύουν πολιτικούς και αξιωµατούχους ξεπερνάει τους 5.000, αν υπολογιστεί ότι οι «στόχοι» δεν είναι µόνο Ελληνες, αλλά και ξένοι αξιωµατούχοι, µέλη της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηµατικής ελίτ, που επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα τη χώρα.

• 250 περίπου αστυνοµικοί βρίσκονται επί ποδός για την ασφάλεια της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας • 1.250 αστυνοµικοί υπηρετούν σε υπουργούς, υφυπουργούς και επικεφαλής Αρχών του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα


Το Προεδρικό ∆ιάταγµα 34/2023, το οποίο τροποποίησε εν µέρει το αρχικό (Π.∆. 141/1991, αρ. 70), είναι γενικά κατατοπιστικό για τους δικαιούχους και ταυτόχρονα εντελώς ασαφές για το αριθµητικό µέγεθος και το ποιος επιπλέον θεωρείται δικαιούχος. Αναφέρει συγκεκριµένα (παρ. 9 Π.∆. 34 /2023): «Συνοδεία ασφαλείας δύναται να παρέχεται και σε άλλα πρόσωπα, για τα οποία συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για τα κριτήρια χαρακτηρισµού τους. Και συνεχίζει: «Ο µέγιστος ή ελάχιστος, κατά περίπτωση, αριθµός προσωπικού και συνοδευτικών οχηµάτων ή άλλων µέσων που διατίθενται στα πρόσωπα (αυτά), καθώς και τα µέτρα προστατευτικής φύλαξης των εγκαταστάσεων - κατοικιών καθορίζονται µε απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, διαβαθµισµένου χαρακτήρα µε βαθµό ασφάλειας ''Απόρρητη'', η οποία εκδίδεται µε µέριµνα της ∆ιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας/ΑΕΑ και δεν δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως».

Συνεπώς, ουδείς γνωρίζει τη δύναµη του… λόχου. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός, η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας και ενίοτε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη µετακινούνται και µε «έγχρωµη» συνοδεία και «δορυφόρους», δηλαδή από όπου περνούν κινητοποιούνται η Τροχαία, τα περιπολικά της Αµεσης ∆ράσης, δικυκλιστές και κλιµάκιο της ΕΥΠ και της Αντιτροµοκρατικής, που παρακολουθούν εξ αποστάσεως.

Ποιοι δικαιούνται αστυνομική φρουρά

Υπολογίζεται ότι η Γενική ∆ιεύθυνση Προστασίας Επισήµων και Ευπαθών Στόχων της Ελληνικής Αστυνοµίας έχει στη διάθεσή της 4.000 αστυνοµικούς, εκ των οποίων οι 1.250 υπηρετούν σε υπουργούς, υφυπουργούς, επικεφαλής Αρχών και φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, καθώς και στη φύλαξη των υπουργείων και των σπιτιών τους. Ο πρωθυπουργός έχει 90 αστυνοµικούς από τη συγκεκριµένη ∆ιεύθυνση και περί τους 120-130 από άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., σύνολο 210-220. Ο Σωκράτης Φάµελλος, ως πρόεδρος της µείζονος αντιπολίτευσης, συνοδεύεται από 30 αστυνοµικούς, ενώ 60 φρουρούν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουµουνδούρου. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει το οξύµωρο της µόνιµης παρουσίας µίας ή δύο διµοιριών ΜΑΤ στα κεντρικά γραφεία της Χαρ. Τρικούπη, κοντά στους 200 αστυνοµικούς, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης απασχολεί 20. Οι υπόλοιποι αρχηγοί, ∆. Κουτσούµπας (ΚΚΕ), Β. Στίγκας («Σπαρτιάτες»), Κυρ. Βελόπουλος (Ελλ. Λύση), ∆. Νατσιός (Νίκη) και Ζ. Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας), έχουν φρουρά 15-16 ατόµων και από δύο υπηρεσιακά οχήµατα.

• 90 αστυνοµικοί απασχολούνται για την ασφάλεια του Σωκράτη Φάµελλου και τη φύλαξη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ • 210 με220 αστυνοµικοί απασχολούνται συνολικά στη φύλαξη του πρωθυπουργού


Οι υπουργοί δικαιούνται από πέντε αστυνοµικούς, ένα συνοδευτικό όχηµα και µία µοτοσυκλέτα, οι αναπληρωτές υπουργοί από τέσσερις και ένα όχηµα, οι υφυπουργοί από τρεις, οι βουλευτές επαρχίας από δύο άνδρες και από έναν οι βουλευτές Αττικής. Οι δε περιφερειάρχες και οι ευρωβουλευτές από δύο. Οσο δε για τους πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, αρχηγούς κοµµάτων και προέδρους Βουλής, άπαντες έχουν στη διάθεσή τους 4 έως 7 αστυνοµικούς. Βεβαίως, στις λίστες εµφανίζονται και παλαιοί υπουργοί (σ.σ.: κυρίως Προστασίας του Πολίτη) να απασχολούν ακόµη δυνάµεις της ΕΛ.ΑΣ., όπως και πρώην βουλευτές, επειδή την περίοδο της πολιτικής τους θητείας είχαν πέσει θύµατα εµπρηστικών ενεργειών.

Οι κατοικίες που φρουρόνται 

Επιπλέον, σύµφωνα µε τα οριζόµενα, «υποχρεωτικά φρουρούνται οι κατοικίες του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και του πρωθυπουργού, επί 24ώρου βάσεως, καθώς και οι κατοικίες του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του προέδρου του Συµβουλίου της Επικρατείας και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Από τον δικαστικό κλάδο, αστυνοµικοί διατίθενται στους προϊσταµένους των Εισαγγελιών του Πρωτοδικείου και του Εφετείου, όπως και σε «εισαγγελείς, ανακριτές και δικαστές που χειρίζονται ειδικές υποθέσεις, κατόπιν σχετικής διάταξης του αρµοδίου εισαγγελέα Εφετών».

Στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας τα πρωτόκολλα διαφέρουν ως προς το σύνολο των αστυνοµικών και των υπηρεσιακών οχηµάτων, καθώς οι περίπου 250 αποσπασµένοι από ∆ιευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. υπό ορισµένες συνθήκες δύνανται να παραµείνουν και µετά την ολοκλήρωση του επαγγελµατικού τους βίου. Τα δε αυτοκίνητα ανήκουν στην Προεδρία και τα «έγχρωµα» συνοδευτικά για κάθε µετακίνηση είναι 6-8. Μικρότερη, στα 60 άτοµα, είναι και η δύναµη αστυνόµευσης του προέδρου της Βουλής.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 23/9