ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χαρακόπουλος από Ουάσινγκτον: Η Αγία Σοφία να είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη του κόσμου (Εικόνες)
Μετά το τέλος της εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον, ακολούθησε περιήγηση στην λαμπρή έκθεση φωτογραφιών με θέμα τους ναούς της Αγίας Σοφίας
Ο Γ.Γ της ΔΣΟ και μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία
: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία μας για την έκδοση του Τόμου σε 13 γλώσσες και την παρουσίαση του ανά την υφήλιο εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης που έχουμε αναλάβει ως φυσιολογική αντίδραση στην απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί. Επρόκειτο για μια πράξη η οποία εντάσσεται στην εργαλειοποίηση της θρησκείας και στην προσπάθεια δημιουργίας νέων κρατικών αναθεωρητικών ιδεολογημάτων και γι’ αυτό επικίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Για τον περικαλλή Τόμο μίλησαν ο Διευθυντής του Μουσείου της Βίβλου κ. Τζεφ Κλόχα, ο Ραβίνος Αρί Λαμ, ο καθηγητής του Θεολογικού Σεμιναρίου της Βιρτζίνια π. Τζον Γιέ, ο αναπληρωτής καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών και Θεολογίας του Κολλεγίου Σεντ Μέρι δρ Ιωάννης Φωτόπουλος, ενώ ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη δράση και τους στόχους της ΔΣΟ. Την εκδήλωση συντόνισε η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης κ. Ελισάβετ Προδρόμου.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε επισημαίνοντας ότι «είναι χρέος όλων μας η προστασία αυτού του μοναδικού μνημείου ασύγκριτης ωραιότητας και υψηλής πνευματικότητας. Και για να γίνει αυτό οφείλουμε όλοι να συντονίσουμε τις δράσεις μας, προκειμένου τα κέντρα λήψης αποφάσεων να πιέσουν την τουρκική ηγεσία για την επάνοδο του μνημείου σε καθεστώς μουσείου, με αυστηρές προδιαγραφές προστασίας, ώστε να είναι προσβάσιμο σε κάθε πολίτη του κόσμου, ανεξαρτήτως θρησκεύματος».
Το παρών στην εκδήλωση στο Μουσείο της Βίβλου έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κ.κ. Ioan Vulpescu από τη Ρουμανία, Πανίκος Λεωνίδου από τη Κύπρο, και Radomir Tcholakov από τη Βουλγαρία, ο επιτετραμμένος της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον πρέσβης κ. Θεόδωρος Μπιζάκης, ο πρέσβης της Μάλτας δρ Godfrey C. Xuereb, ο ύπατος πρόεδρος της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ενωσης (American Hellenic Educational Progressive Association – AHEPA) κ. Σάββας Τσίβικος, Άρχοντες του τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άνθρωποι των γραμμάτων.
Για τον περικαλλή Τόμο μίλησαν ο Διευθυντής του Μουσείου της Βίβλου κ. Τζεφ Κλόχα, ο Ραβίνος Αρί Λαμ, ο καθηγητής του Θεολογικού Σεμιναρίου της Βιρτζίνια π. Τζον Γιέ, ο αναπληρωτής καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών και Θεολογίας του Κολλεγίου Σεντ Μέρι δρ Ιωάννης Φωτόπουλος, ενώ ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη δράση και τους στόχους της ΔΣΟ. Την εκδήλωση συντόνισε η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης κ. Ελισάβετ Προδρόμου.
Η επιστροφή του κλεμμένου ευαγγελιστάριου
Στην ομιλία του ο Μ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που η σημερινή παρουσίαση πραγματοποιείται στο Μουσείο της Βίβλου, που αποτελεί ένα σπουδαίο μορφωτικό ίδρυμα, το οποίο συνδυάζει την ιστορικότητα της θρησκειολογίας με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα της ψηφιακής εποχής. Μάλιστα, το Μουσείο της Βίβλου έχει αποδείξει εμπράκτως ότι είναι θεσμός που σέβεται την πολιτιστική Παράδοση κάθε τόπου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της επιστροφής ενός εκ των παλαιότερων στον κόσμο ελληνικών χειρόγραφων Ευαγγελίων, που χρονολογείται από το 10ο αιώνα, το οποίο είχε κλαπεί το 1917 από την Πατριαρχική Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας από τις δυνάμεις κατοχής της πόλεως της Δράμας στην Μακεδονία, κατά την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το χιλιόχρονο Ευαγγελιστάρι, που κατέληξε μετά από περιπέτειες στο Μουσείο της Βίβλου, επέστρεψε με πρωτοβουλία σας, αμέσως μόλις ταυτοποιήθηκε, στην ιστορική μονή, τον Σεπτέμβριο του 2022».Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε επισημαίνοντας ότι «είναι χρέος όλων μας η προστασία αυτού του μοναδικού μνημείου ασύγκριτης ωραιότητας και υψηλής πνευματικότητας. Και για να γίνει αυτό οφείλουμε όλοι να συντονίσουμε τις δράσεις μας, προκειμένου τα κέντρα λήψης αποφάσεων να πιέσουν την τουρκική ηγεσία για την επάνοδο του μνημείου σε καθεστώς μουσείου, με αυστηρές προδιαγραφές προστασίας, ώστε να είναι προσβάσιμο σε κάθε πολίτη του κόσμου, ανεξαρτήτως θρησκεύματος».
Λαμπρή έκθεση φωτογραφιών με θέμα την Αγία Σοφία
Μετά το τέλος της παρουσίασης του Τόμου ακολούθησε περιήγηση στην λαμπρή έκθεση φωτογραφιών με θέμα τους ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο από τον Διευθυντή του Μουσείου της Βίβλου κ. Τζεφ Κλόχα. Σημειώνεται ότι η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου 2024.Το παρών στην εκδήλωση στο Μουσείο της Βίβλου έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κ.κ. Ioan Vulpescu από τη Ρουμανία, Πανίκος Λεωνίδου από τη Κύπρο, και Radomir Tcholakov από τη Βουλγαρία, ο επιτετραμμένος της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον πρέσβης κ. Θεόδωρος Μπιζάκης, ο πρέσβης της Μάλτας δρ Godfrey C. Xuereb, ο ύπατος πρόεδρος της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ενωσης (American Hellenic Educational Progressive Association – AHEPA) κ. Σάββας Τσίβικος, Άρχοντες του τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άνθρωποι των γραμμάτων.