«Πρόληψη, αυτό προσπαθεί να κάνει και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Προσπαθεί να το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προφανώς όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος... ». Στην ως άνω απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σε ερώτηση των «Παραπολιτικών» για την πορεία εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων και τον καθαρισμό του Κηφισού και του Πηνειού, περιέχεται μια πραγματικότητα: ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν το κράτος πολεμά να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία του, αντί να επιχειρεί με ταχείες διαδικασίες (fast track) για την προστασία των πολιτών του από την επόμενη θεομηνία.

Στο επιτόπιο ρεπορτάζ των «Π» στον Κηφισό, κυρίως στην εκβολή του, παρακείμενα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στο Ν. Φάληρο, προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι, σε περίπτωση που βρέξει στην Αττική με τέτοια ένταση όπως στη Μαγνησία, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στην Εύβοια, τότε οι παρόχθιες περιοχές, κυρίως κοντά στην εκβολή του Κηφισού, δεν θα πλημμυρίσουν απλώς, αλλά θα πνιγούν, αφού βρίσκονται στο ίδιο ύψος με το στενό ποτάμι.

kifisos

Πέραν των ανεξήγητων εκ κατασκευής μπαζωμάτων και του διαχωρισμού του «στομίου» σε δύο μέρη, δεξιά και αριστερά υπάρχουν εγκαταλελειμμένες κατασκευές, που μοιραία θα παρασυρθούν από ενδεχόμενη χειμαρρώδη ορμή και θα φράξουν την έξοδο, με συνέπεια το νερό να χυθεί στα παραπλήσια επίπεδα, που επίσης δεν διαθέτουν δικλίδες απορρόφησης. Πριν από 21 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν το μεγαλύτερο μέρος της Λεωφόρου Κηφισού είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία, μια ξαφνική βροχή διάρκειας 40 λεπτών έσπασε τα φράγματα στη νότια πλευρά, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες καταστροφές σπίτια και επιχειρήσεις στον Αγ. Ι. Ρέντη, στο Μοσχάτο και στο Νέο Φάληρο. Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού για να προσεγγιστούν οι πληγέντες δήμοι, ενώ τοποθετήθηκαν εκατοντάδες σακιά με άμμο, ώστε να συγκρατηθεί η εκατέρωθεν υπερχείλιση. «Το φαινόμενο ήταν έντονο, αλλά όχι ασύγκριτο...», λένε οι επιστήμονες. Κι όμως, από τότε ελάχιστα έγιναν.

kifissos

Μιχάλης Διακάκης: Τα τελευταία χρόνια ο Κηφισός δεν πλημμυρίζει εύκολα

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Διακάκη: «Τα τελευταία χρόνια ο Κηφισός δεν πλημμυρίζει εύκολα, διότι το νερό ξεχύνεται σε έναν βαθμό σε όλη την πόλη και καθυστερεί. Στην πραγματικότητα, είναι η ίδια η πόλη που παίζει τον ρόλο του αντιπλημμυρικού έργου, καθώς, εξαιτίας του πυκνοδομημένου ιστού της, προκαλεί μια εξομάλυνση στα νερά που κατεβαίνουν στον Κηφισό». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση του προβλήματος, διότι «εάν η Αττική έχει μια καταιγίδα τύπου “Daniel” ή “Elias”, με τη σφοδρότητα και τη συχνότητα που χτύπησε τη Θεσσαλία, ο Κηφισός θα πλημμυρίσει σίγουρα. Εδώ δεν άντεξε ο Πηνειός, που είναι πέντε φορές το μέγεθός του».

Μιχάλης Διακάκης: Εάν η Αττική έχει μια καταιγίδα τύπου «Daniel» ή «Elias», που χτύπησε τη Θεσσαλία, ο Κηφισός θα πλημμυρίσει σίγουρα


Ανδρέας Νικολόπουλος: Ασφυκτικό περιβάλλον για τον ποταμό 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του ΕΜΠ, μελετητής υδραυλικών έργων, Ανδρέας Νικολόπουλος, ήδη από το 2008 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας συνεχώς ότι «επεκτάσεις, μπαζώματα ρεμάτων, ακόμα και η κατασκευή της Λεωφόρου Κηφισού χωρίς να ληφθεί υπόψη η αντιπλημμυρική προστασία, δημιούργησαν σταδιακά ένα ολοένα και πιο ασφυκτικό περιβάλλον για τον ποταμό, ο οποίος αποτελεί τον κυριότερο αποδέκτη των ομβρίων υδάτων του Λεκανοπεδίου».

Ανδρέας Νικολόπουλος: Επεκτάσεις, μπαζώματα ρεμάτων και η κατασκευή της Λεωφόρου Κηφισού χωρίς αντιπλημμυρική προστασία δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον


Σε περίπτωση κακοκαιρίας, οι 18 από τους 24 δήμους πέριξ του Κηφισού θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα

Μελετητές αντιπλημμυρικών έργων, όπως ο Σπύρος Δαβούτης, διευκρινίζουν τα εξής: «Ο Κηφισός συγκεντρώνει νερά από όλο το Λεκανοπέδιο. Περιοχές όπως τα Λιόσια, το Ζεφύρι κ.λπ. ήταν περιβόλια, αλλά πλέον η δόμηση φτάνει μέχρι τους πρόποδες της Πάρνηθας και αυτό αύξησε δραματικά τις παροχές. Οταν έχεις χώμα, απορρέει περίπου το 30% του νερού, ενώ, όταν έχεις άσφαλτο, που είναι αδιαπέραστη, απορρέει το 100%. Αυτόματα τριπλασιάζονται οι παροχές».

Σπύρος Δαβούτης: Οταν έχεις χώμα, απορρέει περίπου το 30% του νερού, ενώ, όταν έχεις άσφαλτο, που είναι αδιαπέραστη, απορρέει το 100%



Βάσει, δε, της μελέτης «πλημμυρικού κινδύνου» του υπουργείου Υποδομών (τελευταία επικαιροποίηση το 2018), σε περίπτωση κακοκαιρίας, οι 18 από τους 24 δήμους πέριξ του Κηφισού θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. «Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ούτως ώστε να προχωρήσουν όλα αυτά τα έργα και πολλές φορές με πολύ μεγαλύτερη έμφαση και πολύ μεγαλύτερη πίεση και με το κεντρικό κράτος να παίρνει πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες. Γιατί στο τέλος της ημέρας το να καθόμαστε να τσακωνόμαστε ποιου είναι η αρμοδιότητα, τη στιγμή που μπορεί οι πολίτες να έχουν υποστεί ό,τι έχουν υποστεί, δεν έχει κανένα νόημα. Σίγουρα, πρέπει όσοι έχουν την ευθύνη να την αναλαμβάνουν πάντοτε, γι' αυτό και ψηφίστηκε και σχετικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά σημασία έχει να γίνεται η δουλειά σωστά για τους πολίτες», καταλήγει ο κ. Μαρινάκης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 21/10