Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα το μεσημέρι με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο προβλέπεται να προκαλέσει το βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, που κινείται νοτιοανατολικά. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, σήμερα θα χιονίσει στα ορεινά, ενώ αύριο θα πέσει χιόνι και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή κυρίως αύριο, οπότε στα κεντρικά και τα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα πάντως με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο «αν αναλογιστεί κανείς ότι βαδίζουμε προς τα Χριστούγεννα και ακόμα επικρατούν θερμοκρασίες της τάξεως των 25°C στην Κρήτη και των 24°C στη Στερεά, τότε μάλλον ακραίο είναι αυτό που βιώνουμε και όχι αυτό που θα έρθει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι μια ψυχρή εισβολή «μέτριας έντασης, που θα επηρεάσει με χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα, κυρίως τα βόρεια τμήματα της χώρας», ενώ προβλέπει ότι στην Αττική θα χιονίσει σε υψόμετρο 700-800 μέτρων. Ο ψυχρός βοριάς θα επηρεάσει έντονα τη Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας σε υψόμετρο πάνω από τα 900 μέτρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου. Αύριο η κακοκαιρία θα πλήττει ολόκληρη τη χώρα εκτός από τη Δυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά παντού, με τους ανέμους να αγγίζουν τα 8 και 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, το κρύο θα είναι αισθητό και την Κυριακή, όταν και αναμένεται να πέσουν τόσο οι ελάχιστες όσο και οι μέγιστες θερμοκρασίες, αλλά και τη Δευτέρα. Από την Τρίτη η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

«Ανοιξιάτικη» η Άγια Νύχτα


Μάλλον Πάσχα παρά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα γιορτάσουμε φέτος. Για το δεκαήμερο των εορτών ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει ένα καιρικό μοτίβο που επικρατεί τις τελευταίες αρκετές ημέρες «με νοτιά και με τα επεισόδια βροχόπτωσης να αυξάνονται ιδιαίτερα, καθώς θα πηγαίνουμε προς τις τελευταίες ημέρες του έτους. Θερμοκρασιακά θα είμαστε και πάλι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα». Και καταλήγει: «Φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πιο θερμό καιρικό μοτίβο με τον καιρό, θερμοκρασιακά τουλάχιστον, να θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα τηρουμένων πάντα των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με την ημέρα, ενώ σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις