Αφιέρωμα ΟΝΝΕΔ: Ο Κώστας Καραμανλής και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη που θήτευσαν στη γαλάζια νεολαία (ΦΩΤΟ)
<p class="rtejustify">Δεξαμενή νέων υπουργών</p>
του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Ως «φυτώριο» πολιτικών στελεχών, τα οποία συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, κάλυπταν σημαντικές κομματικές θέσεις και προωθούνταν σε υπουργικούς θώκους τις περιόδους που η κεντροδεξιά παράταξη αναλάμβανε την εξουσία, λειτουργούσε από την ίδρυσή της η ΟΝΝΕΔ.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. έχουν την πολιτική τους αφετηρία στη «γαλάζια» νεολαιίστικη οργάνωση. Ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αν και μεγάλωσε σε μία από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες της χώρας, τα πρώτα του πολιτικά βήματα τα έκανε στην ΟΝΝΕΔ, όταν ήταν φοιτητής στη Νομική Αθηνών.
Συγκεκριμένα, από το 1974 μέχρι και το 1979 υπήρξε ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ενώ εξελέγη πολλές φορές στα φοιτητικά συνδικαλιστικά όργανα με τη «γαλάζια» παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ηταν ο πρώτος που εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο φοιτητών της Νομικής το ’74, ενώ, όπως θυμούνται παλιοί συμφοιτητές του, συμμετείχε πάντα στις αφισοκολλήσεις, τις ομιλίες και τις συγκεντρώσεις της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ. Μάλιστα, όταν στα κατάμεστα από αριστερούς φοιτητές αμφιθέατρα λεγόταν ότι θα έπαιρνε τον λόγο ο Κώστας Καραμανλής «γινόταν χαμός από αποδοκιμασίες και λίγο πλάκα», μας λέει συμφοιτητής του, συμπληρώνοντας ότι «ο ίδιος, βέβαια, το αντιμετώπιζε με νηφαλιότητα και σοβαρότητα».
Σιγά-σιγά, όμως, η στάση του μέσα στις φοιτητικές συνελεύσεις ήταν τέτοια που τους ανάγκαζε να του συμπεριφέρονται με σεβασμό. Ετσι, κέρδισε την εκτίμηση και την αγάπη των αριστερών εκπροσώπων και των συμφοιτητών του.
Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής είχε τοποθετηθεί από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Δημήτρη Τσιγκούνη, υπεύθυνος διαφώτισης, με σκοπό την ιδεολογική κατάρτιση των μελών της οργάνωσης, ενώ είχε δημιουργήσει και μια άτυπη «σχολή στελεχών».
Μακρά διαδρομή στην ΟΝΝΕΔ, πριν μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, είχε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ως πρόεδρος της οργάνωσης είχε μπει στο στόχαστρο των «σκληρών» ΟΝΝΕΔιτών, αλλά με τις συμβουλές του τότε προέδρου του κόμματος, Κων. Μητσοτάκη, και του Παύλου Μπακογιάννη, πέτυχε να δώσει ένα πιο σύγχρονο προφίλ στη «γαλάζια» Νεολαία από αυτό των «Κενταύρων» και των «Ρέιντζερς».
Αντίστοιχη περίπτωση είναι και ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος συγκαταλέγεται στα ιστορικά στελέχη με σημαντική διαδρομή στην ΟΝΝΕΔ, καθώς ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρός της. Μάλιστα, διετέλεσε και γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, όταν η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ. είχε βγει για πρώτη φορά πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια.
«Παιδί» της ΟΝΝΕΔ είναι και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών, έγινε μέλος της φοιτητικής οργάνωσης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, διατελώντας υπεύθυνος για τη Νομική Σχολή, όπως και εκπρόσωπός της στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ. Από το 1987 έως το 1989 ήταν γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Μάλιστα, επί των ημερών του η «γαλάζια» παράταξη κατέκτησε για πρώτη φορά την πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές.
Ενεργά μέλη της ΟΝΝΕΔ υπήρξαν επίσης ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Η πολιτική δράση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην ΟΝΝΕΔ και συνεχίστηκε στο Τμήμα Συνδικαλιστών Φοιτητών της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Βλάχος ήταν από τα ηγετικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ, καθώς από το 1979 υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της και γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (1979-1982). Την ίδια περίοδο στο Εκτελεστικό ήταν και άλλα γνωστά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Λευτέρης Ζαγορίτης, ο Βασίλης Κορομάντζος και ο Ανδρ. Λυκουρέντζος, ο οποίος όμως το 1985 ακολούθησε τον Κωστή Στεφανόπουλο στην ίδρυση της «Δημοκρατικής Ανανέωσης» και διετέλεσε πρόεδρος της κομματικής της Νεολαίας. Ωστόσο, ο κ. Βλάχος με απόφαση του τότε προέδρου της Ν.Δ., Ευ. Αβέρωφ, το 1982 διεγράφη από την ΟΝΝΕΔ. Στη «γαλάζια» οργάνωση μεσουράνησαν ο πρώην δήμαρχος Πειραιά και πρώην υφυπουργός Αμυνας, Βασίλης Μιχαλολιάκος, καθώς και ο πρώην βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής.
H αστείρευτη «μήτρα» της οργάνωσης
Παιδιά της ΟΝΝΕΔ ήταν επίσης ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Ζώης, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος υπήρξε μέλος της ιδρυτικής επιτροπής που δημιούργησε τη Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας το 1974, καθώς και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος. Επιπλέον, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πιερίας, πρόεδρος της Φοιτητικής Ενωσης Πιερίας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο ίδιο πανεπιστήμιο δραστηριοποιήθηκε πολιτικά και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Λέγκας. Ο πρώην υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος υπήρξε και αυτός εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και στέλεχος της ΜΑΚΙ και της ΟΝΝΕΔ.
Επίσης, ο εκδότης και δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στα μαθητικά χρόνια του υπήρξε γραμματέας της μαθητικής παράταξης της Ν.Δ. (ΜΑΚΙ), ενώ στην ΟΝΝΕΔ δραστηριοποιήθηκαν οι νυν βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Στύλιος, Κ. Γκιουλέκας, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Βρούτσης, Γ. Κασαπίδης, Κ. Τσιάρας και Θ. Καράογλου, καθώς και ο επικοινωνιολόγος Νίκος Καραχάλιος, ο σύμβουλος επικοινωνίας του δημάρχου Πειραιά, Βασίλης Τοκάκης (που διετέλεσε γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ το 1999-2000 και το 2000-2001) και ο Μάριος Τσάκας, που σήμερα είναι γενικός γραμματέας του Δήμου Γλυφάδας.
Τέλος, ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, στα φοιτητικά του χρόνια διετέλεσε αναπληρωτής υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα ΤΕΙ και μετέπειτα μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Σπουδαστικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΣΕΕ).