Το χρονικό της ντροπής
Από την έφοδο και τη σύλληψη στα γραφεία της εφημερίδας μέχρι την κράτηση για το ΠΛΗΜΕΛΛΗΜΑ της συκοφαντικής δυσφήμισης
Ημέρα Τρίτη, 10 Ιανουαρίου του… σωτηρίου έτους 2017, γύρω στις 4.15 το μεσημέρι, κάπου στο λιμάνι του Πειραιά. Στη δημοκρατική, όπως εξακολουθούμε να πιστεύουμε, χώρα που λέγεται Ελλάδα, 15 άνδρες με πολιτικά από το Τμήμα Εκβιαστών της ΓΑΔΑ εισβάλλουν σε χώρο εργασίας και πραγματοποιούν μια σύλληψη με συνοπτικές διαδικασίες.
Οχι, δεν επρόκειτο για κάποιο… καφενείο ή μπαρ, όπου ελάμβαναν χώρα διαφόρων ειδών παρατράγουδα. Δεν επρόκειτο, επίσης, ούτε για κάποια… παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη. Ηταν τα γραφεία του Ομίλου «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και συγκεκριμένα ο 7ος όροφος του κτιρίου, όπου στεγάζεται η ομώνυμη εφημερίδα.
Ο… επικίνδυνος εγκληματίας για τον οποίο στήθηκε όλο αυτό το σκηνικό, που παραπέμπει σε ταινία δράσης, δεν ήταν άλλος από τον γενικό διευθυντή του Ομίλου, δημοσιογράφο (και οικογενειάρχη), Παναγιώτη Τζένο, ο οποίος λίγα λεπτά αργότερα πήρε τον δρόμο για το κτίριο της ΓΑΔΑ.
Ηταν η εκτέλεση μιας πρωτοφανούς στα ελληνικά χρονικά αυτόφωρης διαδικασίας, που κινήθηκε από τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, για το ΠΛΗΜΕΛΛΗΜΑ της συκοφαντικής δυσφήμησης και το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης.
Οπως γίνεται αντιληπτό, το πρώτο ερώτημα που προκύπτει από το γεγονός της σύλληψης ενός διευθυντή εφημερίδας εν ώρα άσκησης των επαγγελματικών του καθηκόντων είναι αν για χάρη ενός απλού πολίτη, που θα μπορούσε να είχε υποβάλει μια αντίστοιχη μηνυτήρια αναφορά, θα ήταν δυνατόν όχι μόνο να ενεργοποιηθεί το αυτόφωρο κατά του μηνυόμενου, αλλά και να κινητοποιηθεί για την όποια σχετική σύλληψη το Τμήμα Εκβιαστών της ΓΑΔΑ (και όχι το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπως προβλέπεται σε κάθε τέτοιου είδους περίσταση). Πολλώ δε μάλλον, αν ένας οποιοσδήποτε δημοσιογράφος ή πολίτης προέβαινε σε μια τέτοια ενέργεια κατά ενός κοινοβουλευτικού στελέχους, που έχει την άνεση να κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία του.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Στον αντίποδα, όπως φαίνεται, για έναν υπουργό με τόσο ανεπτυγμένο το περί δημοκρατίας και ατομικών ελευθεριών αίσθημα, σαν τον κ. Καμμένο, τα πάντα είναι δυνατά. Ακόμη και μια… εμφανής κατάχρηση εξουσίας, προκειμένου να εκφοβιστούν τα «κακά παιδιά» που του ασκούν κριτική, την οποία ο ίδιος δεν ανέχεται.
Ταυτόχρονα, πάντως, πολλά ερωτήματα γεννά το γεγονός ότι όσα επικαλείται η πλευρά Καμμένου για να στοιχειοθετήσει τα περί απόπειρας εκβίασης τοποθετούνται χρονικά από τον μηνυτή τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, ο ίδιος όλο αυτό το διάστημα αποδεικνύεται πως είχε ανοικτή επικοινωνία με εκείνους που στη συνέχεια κατηγόρησε.
Ως εκ τούτου, μπορούμε κάλλιστα να αναρωτηθούμε αν είναι τυχαίο πως προχώρησε στις εν λόγω καταγγελίες μετά το δημοσίευμα για τις χειμερινές διακοπές του στις Αλπεις, που αποτέλεσε… χτύπημα στο λαϊκοδεξιό προφίλ του.
Λίγη ώρα αφότου συνελήφθη ο Παναγιώτης Τζένος, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις Αρχές ο εκδότης της εφημερίδας, Γιάννης Κουρτάκης, ο οποίος βρισκόταν σε εξωτερική εργασία και σίγουρα όχι κρυπτόμενος σε διπλανή πολυκατοικία, όπως υποστήριξε στα social media ο υπουργός, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Η συνέχεια δόθηκε στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, και ενώ είχε αρχίσει ήδη το «τσουνάμι» συμπαράστασης από τον πολιτικό, δημοσιογραφικό και νομικό κόσμο για τις εξελίξεις, που κατά κοινή ομολογία παρέπεμπαν σε… λογικές και πρακτικές Ερντογάν. Εκεί, οι καθ’ όλα ευγενείς άνδρες του Τμήματος Εκβιαστών, μη μπορώντας να κρύψουν την αμηχανία τους για την περιπέτεια στην οποία μπήκαν εξαιτίας της δικομανίας ενός υπουργού, συνομολογούσαν ότι ήταν η πρώτη φορά που κρατούνταν στο γραφείο τους δύο στελέχη εφημερίδας, και μάλιστα με κατάλευκο ποινικό μητρώο. Αλλο ένα... δημοκρατικό ρεκόρ του Καμμένου.
Ακολούθως, οι δύο δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν, όπως προβλέπει ο νόμος, στο γραφείο της εισαγγελέως υπηρεσίας, στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
ΣΥΝΕΤΡΙΒΗΣΑΝ. Εκεί, συνετρίβησαν εν τη γενέσει τους, όπως ήταν απολύτως φυσικό, οι πέρα για πέρα αβάσιμες αιτιάσεις Καμμένου περί δήθεν απόπειρας εκβίασης, με τη μοναδική κατηγορία που απέμεινε να αφορά την υπόθεση (ρουτίνας για τη μαχητική δημοσιογραφία) της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Παρ’ όλα αυτά, τα… ανεξήγητα και πρωτοφανή περιστατικά συνεχίστηκαν, καθώς διετάχθη η κράτηση των Γ. Κουρτάκη και Π. Τζένου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, που θα λάμβανε χώρα την επομένη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ουκ ολίγες απορίες, καθώς ουδείς νομικός είχε πρόχειρη στη μνήμη του την περίπτωση κράτησης δημοσιογράφων -και, πάνω από όλα, πολιτών- για το ΠΛΗΜΕΛΛΗΜΑ της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Ωστόσο, ο εκδότης και ο διευθυντής της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου και διανυκτέρευσαν. Το μεσημέρι της Τετάρτης, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους, οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν εκ νέου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, όπου ήρθη η κράτησή τους και πήραν το προβλεπόμενο τριήμερο για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.
Παράλληλα, οι Γιάννης Κουρτάκης και Παναγιώτης Τζένος ξεκαθάρισαν πως καταθέτουν μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση στον Πάνο Καμμένο. Μάλιστα, προκάλεσαν τον υπουργό Αμυνας, εφόσον πιστεύει στο δίκιο του, να προχωρήσει τις διαδικασίες για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του και να παρουσιαστεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή, ώστε το παιχνίδι να παιχτεί στο ίδιο γήπεδο και με ίσους όρους.
Κατάφωρη καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων
Οι συνήγοροι των δημοσιογράφων, Μάκης Βορίδης και Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, τοποθετώντας εξ αρχής τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση, στάθηκαν τόσο στην ουσία της υπόθεσης όσο και στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Κατόπιν εγκλήσεως του κ. Πάνου Καμμένου κατά των κ.κ. Κουρτάκη και Τζένου, αντιστοίχως εκδότη και διευθυντή των “Παραπολιτικών”, η οποία μήνυση ήταν για συκοφαντική δυσφήμηση και για απόπειρα κακουργηματικής εκβιάσεως, η εισαγγελέας άσκησε δίωξη μόνο για τη συκοφαντική δυσφήμηση, αφού σε ό,τι αφορά την εκβίαση δεν αξιολόγησε τα περιγραφόμενα περιστατικά ως ικανά για την οποιαδήποτε περαιτέρω άσκηση ποινικής δίωξης.
Αφήνω στην κρίση όλων σας το τι σημαίνει να κατατίθεται μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση στο Τμήμα Εκβιαστών -αυτό είναι πρωτοφανές, το να κινητοποιείται η Αστυνομία για να συλλάβει δημοσιογράφους-, διότι αντιλαμβάνεστε πως, αν για κάθε υπόθεση προσβολής προσωπικότητας είχαμε αυτόφωρες συλλήψεις, η Αστυνομία δεν θα έκανε άλλη δουλειά, θα έκανε μόνο αυτόφωρες συλλήψεις. Τα όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από τους δύο δημοσιογράφους, με μόνο σκοπό την ενημέρωση των ακροατών του ραδιοφωνικού σταθμού ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM, αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής και μόνο έρευνας, εκδήλωση ευλόγου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και έκφραση κριτικής για ένα πολιτικό πρόσωπο που επιδιώκει τη δημόσια παρέμβασή του μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έχει επί σειράν ετών δικαστική αντιπαράθεση με πληθώρα εκπροσώπων του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου, που όμως δεν ανέχεται για τον εαυτό του την έκφραση εύλογης δημοσιογραφικής κριτικής.
Και αξίζει να αναρωτηθεί κανείς τι είδους προνομιακή μεταχείριση είναι αυτή που έχει ο κ. Καμμένος, ο οποίος προφανώς λόγω της ιδιότητάς του, αντιμετωπίζει αυτή την προνομιακή μεταχείριση από την πλευρά του κράτους. Βρισκόμαστε, δυστυχώς, σε ένα καθεστώς περιστολής συνταγματικών δικαιωμάτων, της ελευθεροτυπίας, διώξεως δημοσιογράφων. Βεβαίως, αυτονόητο είναι ότι ο καθένας έχει δικαίωμα προστασίας της προσωπικότητάς του, αλλά καθόλου αυτονόητο δεν είναι ότι οι δημοσιογράφοι θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται σιδηροδέσμιοι, επειδή εξέφρασαν απόψεις, που μπορεί αύριο να κριθούν ότι ήταν ορθές στο δικαστήριο».
Ο κ. Ζαφειρόπουλος επεσήμανε: «Είναι προφανές ότι έγινε μια προνομιακή μεταχείριση από την πλευρά του μηνυτή ακριβώς επειδή φέρει την ιδιότητα του υπουργού. Κινητοποιήθηκε ένας μεγάλος μηχανισμός εναντίον των δύο δημοσιογράφων, Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου. Αυτή τη διαδικασία εμείς την καταγγείλαμε ως ένα σοβαρότατο πλήγμα στη δημοσιογραφία και στην ελευθεροτυπία». Συμπλήρωσε επίσης ότι «η Ενωση Συντακτών ήταν εξ αρχής κοντά στους δύο δημοσιογράφους, γιατί είναι πραγματικά κάτι το πρωτοφανές αυτό που συνέβη. Οι καταγγελίες, πρόκειται περί αφηγηματικών κυρίως περί εκβιασμού, για αυτό και απορρίφθηκαν».
Γιάννης Κουρτάκης
«Καθεστώς Τσίπρα-Καμμένου»
Κατά την έξοδό τους από το Κτίριο 2 των Δικαστηρίων της Ευελπίδων, το μεσημέρι της Τετάρτης, οι Γιάννης Κουρτάκης και Παναγιώτης Τζένος προχώρησαν σε δηλώσεις για αυτή την αναπάντεχη περιπέτειά τους. «Οταν πριν από 14 μήνες κατοχύρωνα τον τίτλο “Ελευθερία του Τύπου” δεν πίστευα ότι θα έρθει κάποια στιγμή ένα καθεστώς, το καθεστώς Τσίπρα-Καμμένου, να συλλάβει εκδότη και διευθυντή εφημερίδας εν ώρα εργασίας. Μέσα στον επόμενο μήνα η “Ελευθερία του Τύπου” θα κυκλοφορήσει ως ημερήσια», είπε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης ο Γιάννης Κουρτάκης και πρόσθεσε: «Σας ευχαριστώ και θα πω και εγώ... Χούντα είναι, θα περάσει».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ
«Μαύρη ημέρα για τη δημοσιογραφία»
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Τζένος σημείωσε: «Σήμερα είναι μια μαύρη ημέρα για τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου, με πρακτικές που θυμίζουν καθεστώς Ερντογάν. Ενας εκδότης και ένας διευθυντής εφημερίδας βρίσκονται στα δικαστήρια. Κατέπεσε πανηγυρικά η σκευωρία την οποία προσπάθησε να στήσει η πλευρά Καμμένου για δήθεν απόπειρα εκβιασμού μετά την πρόταση της εισαγγελέως και την άσκηση δίωξης μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση. Προσωπικά, θέλω να πω ότι ο κ. Καμμένος επιστράτευσε το Τμήμα Εκβιαστών, με αποτέλεσμα χθες στο γραφείο μου να μπουν 15 άτομα, αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, εν ώρα εργασίας. Να μπουν σε γραφείο εφημερίδας για να συλληφθώ. Επιστράτευσε, μάλιστα, μια ομάδα αστυνομικών -επειδή είχα την ατυχία απόψε να βρίσκομαι στα κρατητήρια- η οποία δεν έχει ούτε τα βασικά εργαλεία για να κάνει την πραγματική δουλειά της, η οποία δεν είναι η σύλληψη δημοσιογράφων».
«Δεν εκφοβιζόμαστε» δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα «ΠAΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
Παράλληλα με την ΕΣΗΕΑ, τα αρμόδια ευρωπαϊκά δημοσιογραφικά όργανα και τις εκατοντάδες δηλώσεις συμπαράστασης στους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο, άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στον Ομιλο «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι οποίοι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού τους λειτουργήματος τον αγώνα για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού και δεν κάμπτονται από αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και διώξεις που έχουν ως στόχο τη φίμωσή τους.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση είχε ως εξής:
«Με αφορμή την πρωτοφανή και πραξικοπηματική πρακτική που ακολουθήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του εκδότη των “Παραπολιτικών”, Γιάννη Κουρτάκη, και του διευθυντή του Ομίλου, Παναγιώτη Τζένου, μετά από μήνυση που κατέθεσε για δημοσίευμά μας, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη χειραγώγηση του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας που επιχειρείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Και αυτό γιατί δεν νοείται σε μια δημοκρατική χώρα ο δημοσιογράφος να απειλείται ή να φοβάται πριν ακόμα πιάσει την “πένα” στα χέρια του. Υποχρέωσή μας είναι η ενημέρωση των πολιτών, με οποιοδήποτε τίμημα, και όχι να γίνουμε αρεστοί στους εκάστοτε κυβερνώντες. Ως επαγγελματίες και ως μέλη της ΕΣΗΕΑ, ξεκαθαρίζουμε πως δεν εκφοβιζόμαστε από τέτοιου είδους ενέργειες και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε δυναμικά να υπηρετούμε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας για την αλήθεια. Δηλώνουμε επίσης την αμέριστη συμπαράστασή μας στον εκδότη της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος παρουσιάστηκε αυτοβούλως ενώπιον των Αρχών, και στον διευθυντή του Ομίλου, Παναγιώτη Τζένο, που συνελήφθη στα γραφεία της εφημερίδας. Δύο ιδιαίτερα μαχητικούς δημοσιογράφους, η αιχμηρή και αποκαλυπτική “πένα” και ο λόγος των οποίων φαίνεται τελικά ότι έχει ενοχλήσει πολλούς».