Ιερώνυμος: Αλάτι της Γης οι άνθρωποι που στηρίζουν το κοινωνικό σύνολο
Μήνυμα αλληλεγγύης από τον αρχιεπίσκοπο
«Το νόημα της ζωής είναι να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη και τον συνάνθρωπό μας, αυτόν που βρίσκεται πλάι μας, όπως αγαπάμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας», ήταν η επισήμανση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς την οικογένεια της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση 1.500 κληρικών και λαϊκών-στελεχών της, χθες το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αγνοούν οι περισσότεροι που βρίσκονται σε καίριες θέσεις, δηλ. στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, ότι η θέση που κατέχουν δεν τους δόθηκε για να αποσπάσουν οφέλη για τους δικούς τους, αλλά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του συνόλου». Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις που υπάρχουν πάντοτε και πρόσθεσε πως αυτό επιβεβαιώνεται και στους κόλπους της Εκκλησίας. «Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν και είναι γύρω μας και είναι το αλάτι της γης. Όλοι, εξάλλου, κρινόμαστε για τις πράξεις και τις παραλείψεις μας», σημείωσε και στο πλαίσιο αυτό δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία για τους εθελοντές και στις εθελόντριες που στηρίζουν καθημερινά το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, όπως είναι τα συσσίτια, και να τους εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, διότι «το έργο της Αρχιεπισκοπής δεν είναι έργο ενός, είναι έργο όλων των ανθρώπων».
«Ήρθαμε εδώ απόψε, για να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που προσφέρουν εθελοντικά τους κόπους τους και να συγχαρούμε όσους ανέλαβαν ήδη τη διακονία τους στο έργο της αγάπης και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία», τόνισε σχετικά ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Αναφορικά με την περίοδο της κρίσης που βιώνει η χώρα μας, εξέφρασε την εκτίμησή του πως «ο ελληνικός λαός έχει δύναμη και κουράγιο και θα ξεπεράσει τη δυσκολία της κρίσης». Ωστόσο, όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου της παρακμής, διότι «μένει, όμως, το δυσκολότερο, η παρακμή, που είναι παντού, στο κράτος, στην Εκκλησία, στην κοινωνία, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα».
Τέλος, σχετικά με τους νέους συνεργάτες που προστέθηκαν στην οικογένεια της Αρχιεπισκοπής ανέφερε πως «σήμερα παίρνετε έναν διορισμό και αυτή η πρόσκληση είναι υπογεγραμμένη από χέρια χωμάτινα, ανθρώπινα, σαν τα δικά σας, αλλά είναι πρόσκληση του Θεού και της προνοίας Του για όλους τους ανθρώπους, που είτε υποφέρουν, είτε ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής».
Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος έφερε την ευθύνη του συντονισμού και της παρουσίασης της εκδήλωσης.
Ο π. Συμεών έδωσε έμφαση στις δομές της Αρχιεπισκοπής και στην λειτουργία τους, διότι «αποτελούν μία οικογένεια και ένα Σώμα, το Σώμα του Χριστού», ενώ αναφέρθηκε και στην απόλυτη διαφάνεια που διέπει τη λειτουργία των οργανισμών της Αρχιεπισκοπής. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι καλούμαστε να είμαστε όλοι συνοδοιπόροι του αρχιεπισκόπου, «της αγάπης, του πνευματικού μας πατέρα», και έκλεισε τον λόγο με την εντολή του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, «αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο και να μην υπάρχει κανείς στα όρια της Αρχιεπισκοπής χωρίς ένα πιάτο φαγητό, ένα ρούχο ή μια αξιοπρεπή δυνατότητα να έχει μια στέγη ή φάρμακα και γιατρό, αλλά κυρίως χωρίς έναν λόγο παρηγοριάς και αγάπης».
Ακολούθησε παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού για το γενικότερο έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τις δραστηριότητες της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή», αλλά και μουσική εκδήλωση από την Παιδική - Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της Αρχιεπισκοπής.
Την εκδήλωση έκλεισε ο αρχιεπίσκοπος με την τιμητική προσφορά στη Διοίκηση του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενός αντιγράφου του Ευαγγελίου του επισκόπου Σαλώνων, Ησαΐα και την ευχή «τέτοιες εκδηλώσεις να πληθύνουν στην πατρίδα μας».
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, εκ μέρους του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξέφρασε τον θαυμασμό και την υπερηφάνεια του για το έργο που επιτελείται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.