Αντιναύαρχος Τσούνης: Αυτές είναι οι δύο μείζονες προτεραιότητές μας
" Η αξιοποίηση των υπαρχόντων μέσων του Πολεμικού Ναυτικού και η μέριμνα του προσωπικού.
Δύο είναι οι βασικοί στόχοι του νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ, όπως τους παρουσίασε κατά την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του με τους διαπιστευμένους στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης στρατιωτικούς συντάκτες: Η αξιοποίηση των υπαρχόντων μέσων του Πολεμικού Ναυτικού και η δυνατότητα συντηρήσεώς τους στο 100 %, καθώς και η μέριμνα του προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα ο Αρχηγός αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν το ΠΝ και απαντώντας σε ερωτήματα των στρατιωτικών συντακτών, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
Για το θέμα της αναβαθμίσεως των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου της εφημερίδος «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τόσο ως προς την αναχώρηση για τις ΗΠΑ των δύο πρώτων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας με μεγάλη εμπειρία στον τύπο για «επαναδιάθεση» σε αυτόν και εν συνεχεία την εκπαίδευση των πρώτων αεροπόρων του ΠΝ, νυν «ελικοπτεράδων», οι οποίοι θα εκπαιδευτούν ως πιλότοι «σταθερών πτερύγων», όσο και ως προς τον χρόνο παραδόσεως του πρώτου αεροσκάφους που εκτιμάται ότι θα είναι νωρίτερα του συμβατικώς προβλεπόμενου. «Δόθηκε προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Ρ-3, γιατί εξυπηρετεί στρατηγικά τη χώρα μας όχι μόνο στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε χαρακτηριστικώς ο Αρχηγός.
Αναφορικώς με τα υποβρύχια Type-214AIP ο Αρχηγός είπε ότι τα «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», που είναι και το τελευταίο της κλάσεως, βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις των δοκιμών τους εν πλω, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη στρατηγική αξία του υποβρυχιακού όπλου σήμερα, από πολλές πλευρές. «Στην επιχείρηση της ΕΕ “Sophia” συμμετέχουμε με ένα υποβρύχιο. Έτσι και η χώρα και το ΠΝ εκπροσωπείται, αλλά και σημαντική οικονομία έχουμε, αφού ένα υποβρύχιο και καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και έχει λιγότερο προσωπικό από μία φρεγάτα. Και έχουμε φτάσει στο σημείο να υπολογίζουμε και το τελευταίο μας ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικώς.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ναυπηγήσεως της 6ης και 7ης πυραυλακάτου τύπου “Super Vita”, των «ΒΛΑΧΑΚΟΥ» και «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ» ΣΤΑ Ναυπηγεία Ελευσίνος, υπό την αιγίδα και τον έλεγο του ΠΝ, κατά τα πρότυπα της αποπερατώσεως των υποβρυχίων, με την 6η να έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο, ενώ δεν φαίνεται να προχωρά το θέμα του εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO-200HN για οικονομικούς λόγους. .
Αναφορικώς με τις συνεργασίες του ΠΝ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο που διαρκώς αναβαθμίζονται, μέσω της διεξαγωγής ασκήσεων η χώρα κερδίζει σε
επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά φυσικά επωφελούνται και τα πολεμικά ναυτικά των τριών χωρών.
Αναφορικώς με τον άλλο βασικό στόχο των προτεραιοτήτων του Αντιναυάρχου Τσούνη τη μέριμνα του προσωπικού, ο Αρχηγός επισήμανε ότι σε αυτήν εντάσσονται:
Η ναυπήγηση των τεσσάρων πλοίων «Βοηθητικών Βάσεως» (ΒΒ), το πρώτο από τα οποία παραδόθηκε προ ημερών με τα οποία εξυπηρετείται το προσωπικό που εργάζεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, να φτάνει στη δουλειά του εγκαίρως και χωρίς προβλήματα
Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, όπου συντόμως προγραμματίζεται η αναβάθμιση και της «5A» Πτέρυγος του Νοσοκομείου, του Οδοντιατρικού Κέντρου και της Μονάδος Υποβοηθήσεως Αναπαραγωγής.
Απαντώντας τέλος σε ερωτήματα αναφορικώς με τις δραστηριότητες των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο Έλληνας Αρχηγός τόνισε ότι αυτές είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με προηγούμενα έτη λόγω των εκκαθαρίσεων που σημειώθηκαν στο προσωπικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ επισημάνθηκε η απειρία του προσωπικού που προήχθη σε μικρή ηλικία για την κάλυψη των πολλών κενών θέσεων, κάτι που – όπως ειπώθηκε – μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. «Ο άπειρος μπορεί να κάνει λάθος καθώς αντιδρά
υπερβολικά σε σχέση με τον έμπειρο» τόνισε χαρακτηριστικώς
Αναφορικώς με το θέμα της υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου σημείωσε ότι «αυτό βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ακόμα και ότι οι υφιστάμενες μελέτες θα πρέπει να επικαιροποιηθούν» όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται η σε βάθος χρόνου μόνιμη προώθηση μερικών ναυτικών μονάδων στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου της Σούδας, αλλά προηγουμένως θα πρέπει εκεί να γίνουν εγκαταστάσεις για το προσωπικό κλπ. «Σε πρώτη φάση θα κατέβουν πλοία τα οποία θα εναλλάσσονται με άλλα σε τακτά χρονικά διαστήματα με άλλα για να μην υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό» τόνισε.
Ακόμα επιβεβαίωσε ότι η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) προβλέπεται να ενισχυθεί με αριθμό Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της μεγάλης ηλικίας του προσωπικού τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως πληροφορούμεθα ο διαγωνισμός αυτός, είναι μεν τυπικώς σε εξέλιξη, αλλά ουσιαστικώς έχει «παγώσει» από έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς υποψηφίων ΟΒΑ.
Τέλος, ουσιαστικώς έβαλε «πάγο» στα όποια σενάρια ακούγονταν για την πιθανότητα εντάξεως στο Στόλο μεγάλων αντιτορπιλλικών κλάσεως Arleigh Burke, από αυτά που προτίθενται να αποσύρει από τη δύναμή του το Αμερικανικό Ναυτικό, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που θα παραλάβουν τα πρώτα σκάφη που θα αποδεσμεύουν οι Αμερικανοί, επισήμανε ότι είναι καλά σκάφη αλλά ασύμφορα για τη χώρα μας, που αν αποκτήσει κάτι πρέπει να είναι νεότερο, πιο οικονομικό και μικροτέρων διαστάσεων, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα θέμα που σε πολιτικό επίπεδο το χειρίζεται η κυβέρνηση.