Μυστήριο και ερωτήματα για τους Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο
"Χοντρό" μπλέξιμο για τις ελληνικές αρχές
Πλήθος ερωτηματικών εγείρονται από την αιφνίδια ανακοίνωση της σύλληψης 2 τούρκων στρατιωτικών κατηγορούμενων για άμεση συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με την αρχική διαρροή από «κυβερνητικούς κύκλους» και όχι από την Αστυνομία ή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι 2 Τούρκοι εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Έβρου στις 15 Φεβρουαρίου. Δύο μέρες αργότερα παραδόθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ορεστιάδας, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου υπέβαλαν αίτηση ασύλου. Πρόκειται για τους Χαλίν Τσετίν και Φατίχ Αρίκ εις βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από την Ιντερπόλ ενώ οι φωτογραφίες τους με 3 ακόμη συνεργούς τους (συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν αργότερα) δημοσιεύονται καιρό τώρα στα ΜΜΕ της γείτονας σύμφωνα με τα σχετικά στιγμιότυπα που παρουσιάζουν τα parapolitika.gr. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έναν από αυτούς τον είχαν εντοπίσει σε στάση λεωφορείου στο Εσκί Σεχίρ λίγο πριν περάσει στην χώρα μας.
Οι 2 συλληφθέντες συμμετείχαν σε 30μελή ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων κομάντος με την επωνυμία «Διμοιρία Θανάτου». Τη νύχτα του πραξικοπήματος είχαν συλληφθεί κοντά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, 20 άτομα και 5 είχαν διαφύγει, μεταξύ των οποίων οι Τσετίν και Φαρίκ. Συνολικά κατηγορίες, για απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου και τη δολοφονία αστυνομικών της φρουράς του, αποδόθηκαν σε 47 άτομα η δίκη των οποίων ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου. Οι 44 έχουν προφυλακιστεί, ένας παραμένει άφαντος και οι 2 βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη.
Απορίας άξιον είναι γιατί επί μία εβδομάδα κρατήθηκε μυστική η παράδοση τους στις ελληνικές αρχές. Επίσης γιατί τους επετράπη να υποβάλλουν αίτηση ασύλου από τη στιγμή που επισήμως ήταν καταζητούμενοι και δικάζονταν για τόσο σοβαρή υπόθεση στην Τουρκία; Νομικοί κύκλοι σημειώνουν στα parapolitika.gr ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθούνται …συνοπτικές διαδικασίες απέλασης για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που έγινε δεκτή η εξέταση των αιτημάτων ασύλου, θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα στην Ελλάδα και θα εγερθούν αξιώσεις από την Άγκυρα και σε πολύ αυστηρό επίπεδο.