Οι δικαστικές περιπέτειες του εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο
Η επιστολή του ηγούμενου που έβαλε φωτιά στη δίκη για την έκταση φιλέτο των 15.000 στρεμμάτων
Σε δικαστικό θρίλερ, µε έντονες αντεγκλήσεις, λιποθυµίες µέσα στη δικαστική αίθουσα, ακόµα και... εξαφάνιση µαρτύρων, εξελίσσεται η υπόθεση της αγοράς έκτασης στο Nαυάγιο της Ζακύνθου από τον κρατικό καταριανό όµιλο Al Rayan. Η τοπική Εκκλησία, ο δήµος, η Περιφέρεια, 22 οικογένειες που ζουν στην περιοχή και εσχάτως το ελληνικό ∆ηµόσιο έχουν στραφεί µε αγωγή εναντίον της εταιρείας Pimana, που εκπροσωπεί τα συµφέροντα του εµίρη του Κατάρ στην Ελλάδα, ζητώντας να ακυρωθούν τα συµβόλαια αγοράς των 15.000 στρεµµάτων πάνω από τη διάσηµη παραλία.
Οµως επιστολή-φωτιά που παρουσιάστηκε στη δίκη και την οποία αποκαλύπτουν σήµερα τα «Π» φέρνει τα πάνω, κάτω στην υπόθεση. Για πρώτη φορά ο ηγούµενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών, Θεοδόσιος Ταρκαζίκης, παραδέχεται ότι δεν ανήκουν στο µοναστήρι 3.000 και πλέον στρέµµατα από την επίδικη έκταση, όπως αναφέρεται στην αγωγή. Τονίζει µάλιστα ότι έχει καταθέσει ήδη όσα γνωρίζει για το θέµα στον οικονοµικό εισαγγελέα. Η επιστολή που εστάλη στην Pimana τον Απρίλιο του 2016 ως απάντηση σε εξώδικο των επενδυτών είναι χειρόγραφη, υπογράφεται από τον ηγούµενο και έχει τη σφραγίδα της µονής. «Ουδέποτε έπραξα κάποιο έγκληµα κατά της εταιρείας σας, αλλά και όσα κακώς καταµαρτυρείτε εναντίον µου εις το εξώδικό σας. Προς άρσιν πάσης αµφιβολίας, κατέθεσα στις 30 του µηνός Μαρτίου 2016 ενώπιον του αξιότιµου οικονοµικού εισαγγελέως στην Αθήνα όλα όσα γνωρίζω διά την υπόθεσιν αυτήν», γράφει ο ηγούµενος. Στη συνέχεια, εξηγεί ότι µετά την αγορά της έκτασης η Μητρόπολη Ζακύνθου τού ζήτησε πληρεξούσιο για να χειριστεί το θέµα. «Με την αγορά της εκτάσεως της Αναφωνήτριας από την εταιρεία, καθ’ υπόδειξιν της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου, υπέγραψα το µε αριθµό 11815/2014 πληρεξούσιο της συµβολαιογράφου κ. Μαρίας Τερτσέτη, µε σκοπό τη διερεύνηση κατά πόσον έκταση που τυχόν ανήκει εις την ιεράν µονήν ευρίσκεται µέσα στα όρια της εκτάσεως που αγοράσατε. Ουδέποτε ανέφερα ή υπέγραψα έγγραφο το οποίον να δηλώνει ότι η ιερά µονή έχει εις την ιδιοκτησία της έκταση 3.400 στρεµµάτων όπως αναφέρεται εις το εξώδικόν σας. Ολα τα ακίνητα που ανήκουν εις την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών τα έχω δηλώσει εις την δήλωσιν Ε9 του έτους 2015, όπως αυτά περιγράφονται στα παλαιότερα Ε9 του µοναστηριού, αλλά και στους Κώδικες της ιεράς µονής».
Για να αποδείξει τους ισχυρισµούς του, ο ηγούµενος µαζί µε την επιστολή έστειλε στην εταιρεία και το έντυπο Ε9 που κατέθεσε το µοναστήρι στην Εφορία για το έτος 2015, από το οποίο προκύπτει ότι σε αυτό ανήκουν µόνο 180 στρέµµατα. «Σύµφωνα λοιπόν µε τα ανωτέρω, δεν έχω καµία ανάµειξιν σε κανένα έγκληµα εναντίον της εταιρείας σας, αλλά και δεν έχω καµία πρόθεση και επιθυµίαν να εµπλακώ σε δικαστική διαµάχη για τα ακίνητα τα οποία δεν ανήκουν εις την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών και δεν άπτονται της αρµοδιότητός µου», καταλήγει ο ηγούµενος. Η παρουσίαση της επιστολής στο δικαστήριο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μητ ροπολίτη ∆ωδώνης -πρώην ΖακύνθουΧρυσοστόµου, που έκανε αρχικά λόγο για πλαστογραφία.
Στη συνέχεια ωστόσο υποστήριξε ότι έχει χάσει τα λογικά του. «Ο ρόλος του ανθρώπου αυτού είναι ύποπτος», λέει στα «Π» ο δικηγόρος της Μητρόπολης Ζακύνθου και των ιδιωτών, ∆ιονύσης Γκούσκος, και προσθέτει: «∆εν ήταν ποτέ ηγούµενος, αλλά ένας απλός ιεροµόναχος, που χρησιµοποιούσε κίβδηλη σφραγίδα της µητρόπολης, ενώ υπάρχει βίντεο όπου χορεύει µε τα ράσα τσιφτετέλι πάνω στα τραπέζια. Μετά την παρουσίαση της επιστολής του στο δικαστήριο, έσπευσε να εισπράξει µισθώµατα της µονής χρησιµοποιώντας κίβδηλη σφραγίδα, πούλησε τα άλογα του µοναστηριού και εξαφανίστηκε. Οταν κλήθηκε στο δικαστήριο, έστειλε έγγραφο από το ∆ροµοκαΐτειο ότι πάσχει από καταθλιπτικό σύνδροµο και λαµβάνει αγωγή». Σε καταιγισµό ερωτήσεων γιατί η Μονή Αγίου Γεωργίου διεκδικεί µε την αγωγή της 3.056 στρέµµατα (σ.σ.: Αρχικά διεκδικούσε 3.400, αλλά έγινε νέα τοπογραφική µελέτη) και στο έντυπο Ε9 δηλώνει µόνο 180 στρέµµατα, ο κ. Χρυσόστοµος απάντησε ότι συνηθίζεται τα µοναστήρια να µη δηλώνουν την περιουσία τους. «Η µονή στο Ε9 δηλώνει µόνο την αγροτική της έκταση, που είναι περίπου 180 στρέµµατα.
Αυτά τα αγροτικά είναι εκείνα που αποφάσισε το 2007 να πουλήσει διά δηµοπρασίας. ∆εν δηλώνει τα υπόλοιπα, καθώς κανένα µοναστήρι δεν τα δηλώνει στην Ελλάδα», λέει ο κ. Γκούσκος. Τα απρόοπτα συνεχίστηκαν στη δίκη µε την κατάρρευση µάρτυρα ενώπιον της έδρας. Υπό την πίεση των ερωτήσεων που δεχόταν από τον δικηγόρο των επενδυτών, Σωτήρη Περιβολαράκη, ο µάρτυρας Ν.Τ. σωριάστηκε λιπόθυµος στο δάπεδο. Αµέσως κλήθηκε ασθενοφόρο, που τον µετέφερε στο νοσοκοµείο της πόλης. Μέσα στη γενική αναστάτωση και ενώ οι τραυµατιοφορείς του ΕΚΑΒ µετέφεραν τον µάρτυρα έξω από την αίθουσα, η δίκη διακόπηκε για την επόµενη ηµέρα, ο µάρτυρας ωστόσο δεν εµφανίστηκε για να ολοκληρώσει την κατάθεσή του.