Επιμένει στην ψήφο για τις εκλογές των διευθυντών των σχολείων η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που αναζητάει τρόπο για να αντιμετωπίσει τις νομικές και πολιτικές παρενέργειες της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία και κρίθηκε αντισυνταγματικό το νέο σύστημα εκλογής των διοικήσεων των σχολείων που εμπνεύστηκε το δίδυμο Μπαλτά-Κουράκη στην παιδεία.

Πρόκειται για το σύστημα των εκλογών στα σχολεία για τις διοικήσεις τους που ψηφίστηκε πριν απο δυο χρόνια, εισάγοντας «μίνι» προεκλογικές περίοδους στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Κατά της διαδικασίας προσέφυγαν στο ΣτΕ 57 διευθυντές σχολείων καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι και δικαιώθηκαν καθώς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε την «μυστική» ψήφο για την εκλογή διοικήσεων στα ΑΕΙ αντισυνταγματική.

Η θητεία των διευθυντών που εξελέγησαν στα σχολεία λήγει το καλοκαίρι, ενώ έχουν δοθεί ήδη δυο παρατάσεις και στην θητεία των σχολικών συμβούλων για τους οποίους επίσης αναμένεται νέο σύστημα επιλογής τους.

Κατ επέκταση, το υπουργείο Παιδείας αναζητάει τώρα διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εισάγοντας νέο σύστημα επιλογής στελεχών στα σχολεία ενδεχομένως με ψηφοφορία φανερή, ή επαναφέροντας προσωρινά το παλαιό σύστημα επιλογής τους που ίσχυε ως το 2015.

Πάντως, καθώς το σύστημα επιλογής των στελεχών στη εκπαίδευση έχει προκαλέσει ήδη τριγμούς στο κτήριο του Αμαρουσίου αναζητείται για το θέμα συναίνεση ώστε πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι νέοι διευθυντές που θα προκύψουν από τις νέες κρίσεις, να είναι στις θέσεις τους. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ωστόσο, η ηγεσία του υπυοργείου τάσσεται υπερ της ψήφου των εκπαιδευτικών για την εκλογή των διευθυντών τους.