Τι αλλάζει σε Πρυτανικά συμβούλια, διοικήσεις ΑΕΙ και υποτροφίες
Δυο νομοσχέδια ανακοινώνει αύριο ο υπουργός Παιδείας
Επιστρέφουν πρυτανικά συμβούλια στα ΑΕΙ, οι εκλογές στα Πανεπιστήμια θα γίνονται απο χωριστά ψηφοδέλτια για πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις και χωρίς τη συμμετοχή φοιτητών, ενω στις μεταπτυχιακές σπουδές δεν μπαίνει πλαφον διδάκτρων, αλλά εισάγεται ο θεσμός των υποτροφιών για φοιτητές με οικονομικά προβλήματα.
Αυτά αποτελούν τον «πυρήνα» των ανακοινώσεων που θα κάνει αύριο ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου παρουσιάζοντας δυο νομοσχέδια: το περίφημο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές που «πάει και έρχεται» στη Βουλή επι ένα χρόνο και το νομοσχέδιο για τις πρυτανικές εκλογές στα ΑΕΙ. Το δεύτερο μάλιστα επείγει, με το δεδομένο ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πολυτεχνείο Κρήτης έχουν εκλογές για νέα διοίκηση σε ένα μήνα και δεν ξέρουν με ποιό σύστημα θα τις κάνουν!
Συγκεκριμένα και όπως αναμένεται να ανακοινωθεί:
- Καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων στα ΑΕΙ και αντικαθίστανται από Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα έχουν στην ευθύνη τους πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα.
- Θεσμοθετείται για πρώτη φορά «επίδομα ευθύνης» του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων.
- Επιστρέφει το πρυτανικό συμβούλιο στα ΑΕΙ (πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις εκλεγμένοι). Πλεον όμως ο πρύτανης θα εκλέγεται από διαφορετικό ψηφοδέλτιο και οι τρεις αντιπρυτάνεις του θα επιλέγονται στις εκλογές από ξεχωριστή λίστα.
- Στο πρυτανικό συμβούλιο θα συμμετέχουν ο πρύτανης, οι εκλεγμένοι αντιπρυτάνεις του και τρία μέλη της Συγκλήτου του κάθε ιδρύματος, που θα εκλέγονται από το όργανο.
- Οι εκλογές για τη διοίκηση των ιδρυμάτων θα γίνονται από εκλεκτορικό σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ και εκπρόσωποι των διοικητικών τους υπαλλήλων. Στις εκλογές δεν θα ψηφίζουν οι φοιτητές, οι οποίοι δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου επίσης σε όλα τα μονοπρόσωπα όργανα των ΑΕΙ (κοσμήτορες, πρόεδροι τμημάτων κ.λπ.).
- Οι πρυτανικές αρχές που θα εκλεγούν με το νέο σύστημα θα έχουν τετραετή θητεία.
- Αυξάνονται τα μέλη της Συγκλήτου και θα συμμετέχουν σε αυτήν όλοι οι πρόεδροι των τμημάτων του κάθε ιδρύματος. Οι φοιτητές θα συμμετέχουν ακόμη στη Σύγκλητο με εκπροσώπους τους.
Οι μεταπτυχιακές σπουδές
Στις μεταπτυχιακές σπουδές εισάγεται θεσμός των υποτροφιών. Όπως έχει ήδη δηλώσει ο κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξη του στην «Ελευθερία του τύπου», «τα δίδακτρα σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα τα καθορίζει το κόστος λειτουργίας τους, όχι η ζήτηση». Οι υπεύθυνοι όλων των προγραμμάτων θα καταγράψουν τα κόστη τους και με βάση αυτά θα κριθεί το ύψος των διδάκτρων τους. Το 50% των διδασκόντων σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα πρέπει να είναι απο το ίδιο τμήμα στο οποίο λειτουργεί. Επίσης θα πρέπει κάθε ‘Ίδρυμα να δημοσιοποιήσει πόσα λεφτά πήραν οι διδάσκοντες σ αυτό τα τελευταία πέντε χρόνια.
Για το θέμα των υποτροφιών το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει κοινοτικά κονδύλια και θα καλύψει ένα μέρος των των μεταπτυχιακών σπουδών για τους υποψήφιους που γίνονται αποδεκτοί βάση των βαθμολογικών τους κριτηρίων, αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Τα Πανεπιστήμια και το Κράτος θα «μοιράζονται» το κόστος των υποτροφιών, ενώ θα προβλέπεται και η πιθανότητα όσοι είναι κοντά στο φορολογικό όριο αλλά προς τα πάνω να προσφέρουν
ως 6 ώρες την εβδομάδα εργασία σε ερευνητικό επίπεδο για να καλύψουν τις σπουδές τους. Όποιοι έχουν υψηλά εισοδήματα θα πληρώνουν το ποσό που απαιτείται μόνοι τους.
Οι πανεπιστημιακοί που διδάσκουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα δεν θα μπροούν να αυξήσουν τον βασικό μισθό τους απο αυτά, παρά κατά ένα μικρό ποσοστό 15%-20%.