Το «Who is who» του μοιραίου ελικοπτέρου UH-1H Huey «ΕΣ-625»
Aνήκε στη δύναμη του 1ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού
Μερικά επιπλέον στοιχεία για το μοιραίο ελικόπτερο UH-1H Huey («ΕΣ-625»), που συνετρίβη σε δύσβατη περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσώνας χθες το πρωί.
Το ελικόπτερο «ΕΣ-625» ανήκε στη δύναμη του 1ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (1ο ΤΕΑΣ) και έδρευε στην βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκι Μαγνησίας, υπό διοίκηση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).
Το ελικόπτερο «ΕΣ-625» ανήκε στην πρώτη «παρτίδα» 77 ολοκαίνουργιων ελικοπτέρων Huey που παρελήφθησαν την περίοδο 1969-1981. Η παρτίδα αυτή έλαβε στην Αεροπορία Στρατού πλευρικό αριθμό ατράκτου από το «ΕΣ-601» μέχρι το «ΕΣ-696». Ήταν τα περίφημα «εξάρια», που ονομάστηκαν έτσι για να ξεχωρίζονται αμέσως από τα 30 ελικόπτερα που, το 1993, εντάχθηκαν στον Ελληνικό Στρατό, από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στη βάση του Στεφανοβικίου. Αυτά τα 30 της δεύτερης «παρτίδος» έλαβαν πλευρικό αριθμό ατράκτου από την εκατοντάδα των «7», γι’ αυτό και ήταν γνωστά και ως «επτάρια»!
Συμφώνως με τα στατιστικά στοιχεία της Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ, τα ελικόπτερα Huey έχουν ένα μείζον αεροπορικό συμβάν ανά 62.500 ώρες πτήσεως, καθώς από το 1969 που αποκτήθηκε το πρώτο, μέχρι χθες που συνετρίβη το τελευταίο, έχουμε έξι μείζονα αεροπορικά συμβάντα (συντριβές) ελικοπτέρων του προαναφερθέντος τύπου, με 27 νεκρούς, πληρώματα, πολίτες και δασοκομάντος. Στατιστικώς, Μέσος Όρος (ΜΟ) απολύτως ικανοποιητικός.
Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 16.000 ελικόπτερα Huey διαφόρων εκδόσεων, με χρήστες σε 48 χώρες. Από αυτά περίπου 5.000 επιχείρησαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Εκτός των ΗΠΑ, κατόπιν εμπορικής αδείας, κατασκευάστηκαν από Ιταλία, Ταϊβάν, Γερμανία, Τουρκία και Ιαπωνία.
Τα ελικόπτερα Huey, αν και γερασμένα είναι αξιόπιστα και υπηρετούν σε πολλές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, έχουν αποσυρθεί από το 2004 από την Αεροπορία (USAF), αλλά εξακολουθούν και υπηρετούν στην Αεροπορία του Ναυτικού και του Σώματος των Πεζοναυτών, η έκδοση UH-1N, το τελευταίο από τα οποία παραδόθηκε το 2014.