«Παράθυρο» για αλλαγές στα ΤΕΙ
Η νομοθετική διάταξη που «είδαν» οι εκπρόσωποι διδασκόντων και η διάψευση από το υπουργείο Παιδείας
Τον σχεδιασμό περί νέας αναδιάρθρωσης στην ανώτατη εκπαίδευση και ειδικά στον χώρο των ΤΕΙ αρνείται το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο το θέμα τέθηκε ανοικτά σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των διδασκόντων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, την περασμένη εβδομάδα.
Το υπουργείο αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ότι «καμία διάταξη στο σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν δικαιολογεί τέτοιου τύπου ειδήσεις και δημοσιεύματα», όμως οι εκπρόσωποι των διδασκόντων στα ανώτατα ιδρύματα «είδαν» νομοθετική διάταξη που τα δικαιολογεί! Και αυτή αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο Κώστας Γαβρόγλου.
Η ακριβής διατύπωσή της, όπως δημοσίευσε χθες η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», είναι ότι «ο υπουργός έχει δικαίωμα Ιδρυσης, Συγχώνευσης, Κατάτμησης, Μετονομασίας και Κατάργησης ΑΕΙ (…) με ερώτημα σε ΑΔΙΠ και ΕΣΕΚΑΑΔ».
Οπως αναφέρει μιλώντας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των καθηγητών ΤΕΙ, Απόστολος Κοκκώσης, ο νόμος «είναι σαφής και δίνει δικαίωμα στον υπουργό Παιδείας να κάνει όσα λέει», ενώ ο ίδιος προσθέτει ότι όταν θα κατατεθεί η ακριβής διατύπωση της διάταξης επίσημα, θα αποφασιστεί η αντίδραση των συναδέλφων του.
Οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ θεωρούν ότι θα χρησιμοποιηθεί ως «δούρειος ίππος» η ίδρυση των διετών προγραμμάτων στα ΤΕΙ για την απονομή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης Επιπέδου 5, στα οποία θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ. Για να κάνουν αυτά τα προγράμματα, τα ΤΕΙ έχουν ζητήσει να δίνουν και διδακτορικούς τίτλους, ενώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το υπουργείο για να τους δώσει τη δυνατότητα αυτή (όπως και την ονομασία «Τεχνικά Πανεπιστήμια»), τους έχει ζητήσει να «αυτοαξιολογηθούν». Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ λένε ότι όσα τμήματα μπορούν να κάνουν διδακτορικές σπουδές θα συνδεθούν με τα πανεπιστήμια και θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Οσα δεν μπορούν, δηλαδή περίπου το 30%, θα οδηγηθούν σε μαρασμό και κλείσιμο.
Η αναδιάρθρωση αυτή -ένα σχέδιο «Αθηνά Νο 2»- ποτέ δεν υπονοήθηκε ότι είναι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Οπως αναφέρουν μάλιστα οι πληροφορίες, σε πρόσφατη συνάντηση πανεπιστημιακών με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας πήραν την απάντηση: «Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε τώρα αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Αλλά να ξέρετε ότι θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και, όταν ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από τα ΤΕΙ».
Απο την «Ελευθερία του Τύπου»