Ελληνοτουρκικά τετ-α-τετ σημειώθηκαν αρκετά στη διάρκεια αλλά – κυρίως – στο περιθώριο των εργασιών της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην Αθήνα, και οπωσδήποτε αποτέλεσαν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την παρουσίαση του προβληματισμού της ελληνικής πλευράς αλλά και μιας γενικότερης ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του Έλληνος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ και του Τούρκου ομολόγου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Χαλκ.Ακάρ.

«Είναι σημαντικό ότι βρεθήκαμε σε αυτή την στιγμή σε ένα τραπέζι διαλόγου. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις για την κατάσταση στην περιοχή και συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή περαιτέρω ενεργειών που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση» σημείωσε στο περιθώριο της Συνόδου ο Ναύαρχος Αποστολάκης μιλώντας με τους Στρατιωτικούς συντάκτες, οι οποίοι καλύπταμε τη Σύνοδο. .

Στη διάρκεια της Συνόδου επιβεβαιώθηκε ότι η παρουσία της Ελλάδος ως ενός σοβαρού παίκτη στην περιοχή σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, την άποψη και τις θέσεις της οποίας, ακούν και λαμβάνουν όλοι υπόψη τους, αποτελώντας έτσι «έναν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή με την πολιτική που ακολουθεί, δημιουργώντας ένα αίσθημα εμπιστοσύνης προς τις γειτονικές χώρες», όπως χαρακτηριστικώς επισήμανε ο Έλληνας Αρχηγός

Αναφορικώς με την Τουρκία υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές που μετείχαν στη Σύνοδο εκτιμούσαν ότι είναι θετικό το γεγονός πως είναι ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας καθώς το γεγονός αυτό δημιουργεί από μόνο του ένα επίπεδο ασφαλείας. Επίσης δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η Σύνοδος των Αθηνών έδωσε τη δυνατότητα στους δύο Αρχηγούς, Έλληνα και Τούρκο, να υπάρξει διάλογος μεταξύ τους, τη συγκεκριμένη ιδιαίτερη στιγμή.

Η ιστοσελίδα μας ρώτησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα της συγκεκριμένης, απαράδεκτης προκλήσεως από πλευράς Τούρκων κατά την οποία την ημέρα που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κήδευαν τέσσερα στελέχη τους, τους νεκρούς αξιωματικούς του ελικοπτέρου Huey, την ίδια ώρα οι Τούρκοι πιλότοι πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπεισήλθαν σε τέτοιες «εξειδικευμένες» περιπτώσεις, προφανώς για να μην διαταραχθεί το ευρύτερο θετικό «κλίμα» της Συνόδου, ενέργεια μάλλον σωστή από διπλωματικής πλευράς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία – δια του Αρχηγού της – ζήτησε και έλαβε εκτός προγράμματος το λόγο για μία «απόρρητη παρουσίαση» δηλ.χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και άλλων μη σχετικών με τη Σύνοδο, που συμφώνως με τις πληροφορίες μας αναφερόταν στις προσπάθειες που καταβάλλει οι Τουρκία και οι Ένοπλες Δυνάμεις της στον αγώνα κατά των Ισλαμιστών του ISIS αλλά και το μείζον για την Άγκυρα πρόβλημα που δημιουργούν τα σχεδόν 3 εκατ.πρόσφυγες στο έδαφός της.