Ελληνες που έχασαν τη δουλειά τους, πνίγηκαν στα χρέη και βρέθηκαν στον δρόμο είναι η πλειονότητα των νεοαστέγων, όπως προκύπτει από έρευνα-γροθιά στο στομάχι που παρουσιάστηκε χθες, στην ημερίδα «Αστεγοι και εξάρτηση στην πόλη: Τα όρια της κοινωνικής παρέμβασης», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, στο δημαρχείο.

Στις τοποθετήσεις των επιστημόνων και των μελών εθελοντικών οργανώσεων και στη μαραθώνια συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, επισημάνθηκε ότι την περίοδο της κρίσης οι άστεγοι της πρωτεύουσας δεν είναι στην πλειονότητά τους οι χρήστες ναρκωτικών. Η ειδική συνεργάτιδα «streetwork» του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) Χαρά Μουρτέζου παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Από εξορμήσεις στα όρια του Δήμου Αθηναίων διαπιστώθηκε ότι το 62% των «κλοσάρ» είναι Ελληνες, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη. Το 65% των 451 ανθρώπων που προσεγγίστηκαν δήλωσαν άστεγοι την τελευταία πενταετία (στα χρόνια της κρίσης, δηλαδή) και το 47% έδειξε ως αιτία της κατάστασης του την απώλεια της εργασίας του.

«Θέλω να πάω να κλέψω, να μπω στη φυλακή ξανά, για να έχω στέγη και φαγητό» είπε στους εθελοντές 31χρονος Σπύρος Θ., που ακροβατεί πλέον στα όρια της παραβατικότητας.
«Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ασφυκτικής πίεσης των θεσμών της ΕΕ, επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός μοντέλου επείγουσας διαχείρισης της κοινωνικής κρίσης» επισήμανε ο αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλης Αράπογλου.

Μεταξύ άλλων, υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα της εποπτευόμενης χρήσης ουσιών τάχθηκαν ο κ. Καμίνης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος και η καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Μένη Μαλλιώρη.

Από την Ελευθερία του Τύπου