Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την ετήσια έκθεση του 2016, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Ιωάννης Καραβοκύρης, ανέφερε ότι το 2016 έγιναν περί τις 5.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα και 12.000 προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Υπογράμμισε βέβαια ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, ότι ενώ η αναλογία παλιά, ήταν ένας προς τέσσερις ή ένας προς πέντε, τώρα η αναλογία για μια θέση, φτάνει στα  20 με 30 άτομα.  Συγκεκριμένα, ο κ. Καραβοκύρης ανέφερε ότι στο πρόσφατο διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι σε εξέλιξη, για 404 θέσεις προσήλθαν 31.000 υποψήφιοι. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ επεσήμανε ότι για πρώτη φορά το ΑΣΕΠ βρίσκεται αντιμέτωπο και προ ενός καινούριου φαινομένου όπου οι υποψήφιοι  δηλώνουν 40 ή και 50 προτιμήσεις, γεγονός το οποίο κάνει αυτό το έργο της Αρχής δυσκολότερο. Το πληροφοριακό σύστημα είχε κάποιες αντοχές και λόγω της υπερφόρτωσης έπεφτε με συνέπεια να δίνεται παράταση ώστε να μην στερηθεί κάποιος πολίτης του δικαιώματος, ανέφερε ο κ. Καραβοκύρης. Αναγκαία και η αναβάθμιση συστήματος σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, για να είναι δυνατό να ανταποκριθεί ιδίως σε μεγάλους διαγωνισμούς, όπως διαγωνισμούς για προσλήψεις στην Υγεία ή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Καραβοκύρης, εξέφρασε την άποψη ότι η απαγόρευση και οι περιορισμοί στο σύστημα προσλήψεων προκαλούν δυσλειτουργίες οι οποίες μπορούν να επιλυθούν με την κινητικότητα από φορείς που ίσως διαθέτουν πλεονάζων προσωπικό.

Ο κ. Καραβοκύρης όσον αφορά τους γραπτούς διαγωνισμούς, είπε πως το ΑΣΕΠ θεωρεί ότι ειδικά για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να αποτελεί πάγιο κριτήριο, πολύ περισσότερο που σήμερα στερείται η εκπαίδευση αριστούχους πτυχιούχους. Συμπλήρωσε, ακόμη ότι η ότι η Πολιτεία πρέπει με ένα κεντρικό όργανο να κάνει έναν προγραμματισμό των προσλήψεων, προκειμένου και να μην υπάρχει ζήτημα προϋπολογισμού και να μην έχει ελλείψεις το Δημόσιο

Σε σχέση με το «προσοντολόγιο» σημειώνοντας ότι απαιτείται να επανεξεταστεί με βάση τις σημερινές συνθήκες, και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς να αποτελέσει αντικείμενο μελέτη, ενώ για το εποχικό προσωπικό, είπε ότι στο στενό δημόσιο τομέα είναι περισσότερο πειθαρχημένη η κατάσταση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με φορείς που μπορεί να κάνουν και ευκαιριακές προσλήψεις.

Όσον αφορά τους συμβασιούχους σε σχέση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Καραβοκύρης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το Σύνταγμα, σημείωσε όμως και ότι  δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις περιπτώσεις που τελικά συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.