Η ένταξη του συνόλου των προσφυγόπαιδων στο εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί βασική προτεραιότητα και υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας. Σήμερα, και δεδομένης της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβληθεί για την ένταξη του συνόλου των προσφυγόπαιδων στο εκπαιδευτικό σύστημα, και παρά τις κάθε λογής αντιδράσεις, παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση πάνω από 2.000 προσφυγόπαιδα σε όλη την Ελλάδα, με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης». Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε δημοσιεύματα αναφορικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο:

- Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί και για το επόμενο εκπαιδευτικό έτος. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια των παραπάνω παρεμβάσεων, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης σε πρόσφυγες 15-18 ετών, που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Παιδείας».

Οι βασικοί στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών αυτών και η απόκτηση δεξιοτήτων σε πεδία αγροτικής εκπαίδευσης, οι οποίες να μπορούν να συμβάλουν ως γνώση, μεταξύ άλλων στην ενδεχόμενη επαγγελματική πορεία των παιδιών που βρίσκονται κοντά στην ενηλικίωση.

- Το πιλοτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε χώρους και από διδακτικό προσωπικό των δυο Γεωπονικών Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, με θεωρητική όσο και πρακτική άσκηση, κατ' αναλογία με την πρακτική άσκηση των φοιτητών των αντίστοιχων Ιδρυμάτων. Συνεπώς, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να μεταφερθούν σε κανένα χωράφι, ούτε για να εκπαιδευτούν ούτε για να εργαστούν.

- Για τα παιδιά, ηλικίας 15-18 ετών, τα οποία δεν μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αφενός λόγω της απομάκρυνσής τους από την εκπαιδευτική διαδικασία στις χώρες προέλευσής τους, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν σε αυτές, αφετέρου δε, λόγω ηλικίας, σχεδιάστηκε η συγκεκριμένη πρόσκληση για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί κανένα υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες των ευάλωτων αυτών παιδιών. «Μέριμνά μας είναι όχι μόνο η προστασία τους από κινδύνους εκμετάλλευσης, αλλά και η εκπαίδευσή τους από πανεπιστημιακά ιδρύματα, στοιχεία που δηλώνουν τη μεροληψία μας υπέρ των παιδιών αυτών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

- Τα παιδιά που συμμετέχουν δεν αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά τους δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα συμμετοχής στην αγροτική ή τεχνική εκπαίδευση, όπως ακριβώς γίνεται και με τα παιδιά ελληνικής καταγωγής. «Οι εν λόγω εκπαιδεύσεις και όσοι συμμετέχουν σε αυτές, είτε Έλληνες είτε μετανάστες και πρόσφυγες, δεν υστερούν σε ποιότητα και αξία από τους απόφοιτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είναι χυδαίο να διαστρεβλώνεται τόσο απροκάλυπτα η πραγματικότητα, για θέματα μάλιστα που αφορούν μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, η οποία χρήζει της στήριξης όλων μας» σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ