Και αν μπουν οι ιδιώτες στην καθαριότητα, τι θα γίνει;
Το βασικό πρόβλημα με τα απορρίμματα είναι ο αποκλεισμός των ΧΥΤΑ σε όλη τη χώρα και όχι η αποκομιδή τους.
Τα σκουπίδια που παραμένουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας στους δρόμους, σε συνδυασμό με τον καύσωνα που θα πλήξει την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, συνιστούν ένα απαγορευτικό συνδυασμό για τη δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές στον τομέα της καθαριότητας καλούνται να αποφασίσουν αν θα δεχθούν τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ζήτημά τους και αν θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους ή όχι. Μάλιστα, πάνω σε αυτό το ζήτημα πραγματοποιούνται όλες οι συζητήσεις και αναζητούνται λύσεις.
Η κινητοποίηση των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ περιλαμβάνει πέραν της απεργιακής κινητοποίησης, τον αποκλεισμό των αμαξοστασίων καθαριότητας των δήμων και των ΧΥΤΑ της χώρας.
Στην αναζήτηση λύσης, το επικρατέστερο σενάριο είναι η ανάληψη της αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που ίσως να μην είχε τα αποτελέσματα που όλοι θα περίμεναν.
Η διαδικασία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε λιγότερο δέκα ημέρες, καθώς όλοι γνωρίζουν τις γραφειοκρατικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Παράλληλα, «αγκάθι» για τη συμφωνία με ιδιώτες αποτελεί η ίδια η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος προσπαθεί τα τελευταία δύο χρόνια να συμφωνήσει με ιδιωτική εταιρεία, αρνούμενος την παρανομία των ανανεώσεων των οκτάμηνων συμβάσεων στους τομείς της καθαριότητας.
Παράλληλα, το έργο της οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρείας θα ήταν η εναπόθεση των απορριμμάτων, αφού οι συνδικαλιστές συνεχίζουν (και θα τον συνέχιζαν σε μια τέτοια υπόθεση εργασίας) τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ. Όσα κοντέινερ και να έχουν οι εταιρείες, είναι αδύνατο να καλύψουν τον όγκο των χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που πηγαίνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.