Ονομασία των νέων Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών
Στις Σχολές Όπλων και Σωμάτων του Στρατού Ξηράς
Οι τελετές ονομασίας των νέων Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) του Στρατού Ξηράς της 2017 Α΄ ΕΣΣΟ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με το καθιερωμένο τυπικό και στρατιωτικό πρωτόκολλο στις Σχολές Όπλων και Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, παρουσία των διευθυντών των αντιστοίχων Διευθύνσεων του ΓΕΣ.
Στην ιστορική Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο Κρήτης, παραβρέθηκε ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος.
Επιχειρώντας μία πολύ σύντομη παρουσίαση του θεσμού των εφέδρων αξιωματικών αξίζει να σημειωθεί ότι μία πρώτη προσπάθεια οργανωμένης λειτουργίας Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (κατά πρώτον) έχουμε τον Μάρτιο του 1888 από την τότε κυβέρνηση του Χαριλάου Τρικούπη, που τότε προσπαθούσε να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και την παραγωγή εκπαιδευμένων στελεχών.
Στις 2 Μαΐου 1888 συγκροτείται το «Προπαρασκευαστικό Σχολείο Εφέδρων Αξιωματικών» (ΠΣΕΑ), που αποτέλεσε τη μήτρα της σημερινής ΣΕΑΠ, που είχε ως αποστολή την εκπαίδευση κατάλληλων μορφωμένων κληρωτών στρατιωτών διαφόρων σωμάτων και μονάδων, οι οποίοι ονομάζονταν «Έφεδροι Αξιωματικοί» ή «Λοχίες», αναλόγως της επιδόσεώς τους κατά την φοίτησή τους στη Σχολή. Αργότερα δημιουργήθηκαν αντίστοιχες Σχολές Εφέδρων Αξιωματικών για όλα τα Όπλα (και Σώματα) του Στρατού Ξηράς.
Από τον θεσμό του Εφέδρου Αξιωματικού δημιουργήθηκε ένας «πυρήνας» για την εφεδρεία του στρατεύματος, η αξία του οποίου φάνηκε σε όλους του αγώνες τους Έθνους, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες και κρουνούς αίματος. Συνήθως μετά το πέρας του κάθε πολέμου και λόγω των απωλειών σε μόνιμα στελέχη και της συνακόλουθης ανάγκης καλύψεως των κενών τους, πραγματοποιούνταν προσκλήσεις για τη μονιμοποίηση εφέδρων αξιωματικών οι περισσότεροι των οποίων είχαν πολεμήσει και διακριθεί στα πεδία των μαχών. Πολλοί Έφεδροι Αξιωματικοί αυτής της κατηγορίας ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις αυτές μονιμοποιήθηκαν και έφτασαν με την αξία τους μέχρι στρατηγοί.
Σήμερα ο θεσμός του εφέδρου αξιωματικού συνεχίζεται για όλα τα Όπλα και Σώματα του ΕΣ (κυρίως) καθώς ο αντίστοιχος θεσμός στο ΠΝ και ΠΑ έχει ατονήσει σχεδόν μέχρι πλήρους εξαφανίσεώς του, καθώς δεν υφίσταται πλέον ανάγκη μεγάλης εφεδρείας σε αυτούς τους Κλάδους.
Στον ΣΞ οι ΔΕΑ προέρχονται από στρατιώτες θητείας μορφωμένους και συνήθως κατόχους πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, και υπηρετούν επιπρόσθετη θητεία πέντε μηνών σε σχέση με τους συναδέλφους τους στρατιώτες της ίδιας ΕΣΣΟ, ήτοι 14μηνη θητεία, αντί της 9μηνης των στρατιωτών. Συνήθως κάθε ΕΣΣΟ αποδίδει στον ΣΞ περί τους 150 ΔΕΑ όλων των Όπλων και Σωμάτων.