Αποζημίωση που ξεπερνά το ποσό των 32.000 ευρώ, καλείται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο σε μία υποψήφια υπαξιωματικό του Λιμενικούς Σώματος, για αποκατάσταση υλικής ζημίας και ηθικής της βλάβης.

Η κοπέλα προσέφυγε στη Διοικητική Δικαιοσύνη ύστερα από την παράλειψη της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος να την κατατάξει ως επιτυχούσα σε διαγωνισμό με περαιτέρω συνέπεια να μην ορκιστεί μαζί με τους υπόλοιπους επιτυχόντες.

Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκρινε πως κακώς το Λιμενικό Σώμα δεν την κατέταξε ως επιτυχούσα σε διαγωνισμό της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών, παρά μόνο αρκετά χρόνια αργότερα και μάλιστα χωρίς να της αναγνωρίσει αναδρομικά την επιτυχία της.

Έτσι, της επιδίκασε το ποσό των 32.252,37 ευρώ "για την αποκατάσταση της υλικής ζημίας που υπέστη από τις παράνομες ενέργειες των οργάνων του".

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η νυν υπαξιωματικός δικαιούτο την αποζημίωση δεδομένου ότι "είχε παραλειφθεί από τον πίνακα επιτυχόντων του ένδικου διαγωνισμού, με συνέπεια να μην κληθεί προς κατάταξη στην προαναφερόμενη σχολή από 9-12-2002, ενώ εξάλλου η Διοίκηση, σε συμμόρφωση με την προαναφερθείσα ακυρωτική απόφαση, κάλεσε μεν την ανωτέρω για κατάταξη στην παραπάνω σχολή στις 25-4-2007, χωρίς όμως να την θεωρήσει ως καταταγείσα στη σχολή αυτή αναδρομικά από τις 9-12-2002 και να της καταβάλει τις αποδοχές, που θα λάμβανε εάν είχε καταταγεί έκτοτε στην σχολή αυτή.

Ο διαγωνισμός

Όλα ξεκίνησαν, όταν η Υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος συμμετείχε στο διαγωνισμό για κατάταξη στη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος προκηρύχθηκε το 2002.

Λίγο καιρό αργότερα, βγήκαν οι πίνακες επιτυχόντων στους οποίους όμως δεν είχε περιληφθή η νεαρή κοπέλα, καθώς σύμφωνα με την κατάταξη, είχε συγκεντρώσει 22.772 μόρια, ενώ ο τελευταίος επιτυχών είχε φτάσει στα 23.050. Αν και η υποψήφια για τη θέση κατέθεσε ένσταση, αφού δεν είχαν προσμετρηθεί στη βαθμολογία της 2.000 μόρια, λόγω της κατοχής του πτυχίου Ιταλικής Γλώσσας CELI 5, η αίτησή της απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα οι επιτυχόντες, χωρίς όμως την υπαξιωματικό, να ορκιστούν κελευστές του Λιμενικού Σώματος ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2003.

Λίγους μήνες νωρίτερα όμως, η νεαρή είχε ασκήσει αίτηση ακύρωσης της επίμαχης απόφασης, η οποία έγινε δεκτή το 2004 με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς.

Μετά από μία δικαστική περιπέτεια πέντε ετών, έγινε δεκτή στη σχολή το 2007 ως δόκιμη υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια, ορκίστηκε κελευστής, ενώ παράλληλα ήδη από το 2005 είχε ασκήσει και αγωγή διεκδικώντας να αποζημιωθεί για το λάθος του ελληνικού Δημοσίου, που της στοίχισε τόσο μισθολογικά όσο και βαθμολογικά.

Από την πλευρά του, το ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε μεταξύ άλλων πως το προβλεπόμενο επιτόκιο για τις οφειλές του Δημοσίου ανέρχεται σε 6%, ισχυρισμό τον οποίο έκανε δεκτό το δικαστήριο, αναφέροντας ότι το ποσό της αποζημίωσης "πρέπει να καταβληθεί εντόκως, όχι με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο υπερημερίας, όπως εσφαλμένα κρίθηκε μες την εγκαλούμενη απόφαση κατά το μέρος αυτό, αλλά με επιτόκιο 6%, σύμφωνα με τον βάσιμο σχετικό λόγο της κρινόμενης έφεσης".