Στις 3.500 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών στην Κ. Μακεδονία
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, εγκρίθηκαν οι 2061, με βάση την κατανομή των χρημάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Αίτημα να μη μείνει κανένας νέος, που θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, εκτός του προγράμματος Νέων Αγροτών, απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοφάνης Παπάς, ο οποίος – μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 fm”- ανέφερε ότι οι αιτήσεις στην Κεντρική Μακεδονία ξεπερνούν τις 3500.
«Ευελπιστώ αυτό που ακούστηκε από τον πρωθυπουργό να γίνει πράξη. Είναι μόνιμο αίτημα δικό μας, να μην μείνει κανένα παιδί εκτός προγράμματος νέων αγροτών. Γιατί αυτοί οι νέοι είναι το μέλλον. Μία χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να έχει υπόσταση» σχολίασε ο ίδιος και σημείωσε ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, και τα διαθέσιμα στοιχεία της Περιφέρειας για το πρόγραμμα νέων αγροτών, από τις 3581 αιτήσεις, εγκρίθηκαν οι 2061, με βάση την κατανομή των χρημάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, άλλοι 261 που έκαναν αιτήσεις χαρακτηρίζονται εν δυνάμει δικαιούχοι, επιλαχόντες είναι 1133 και 171 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Όπως είπε ο κ. Παπάς, «είναι κρίμα και άδικο να μείνουν όλοι αυτοί οι νέοι γεωργοί εκτός προγράμματος όταν βγαίνουν όλοι οι πολιτικοί και λένε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα». Υπογράμμισε δε ότι είναι λογικό να υπάρχει αυτός ο αριθμός στην Κεντρική Μακεδονία, Περιφέρεια που «παράγει το 26,6% του ΑΕΠ».
Ο ίδιος εξήγησε πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα νέων αγροτών σε συνδυασμό με τις συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας για την παράλληλη προβολή της μακεδονικής γαστρονομίας και αγροτοδιατροφικών προϊόντων της μακεδονικής γης».
«Η μακεδονική κουζίνα θα έρθει να δώσει μία προστιθέμενη αξία σε όλους αυτούς τους αγρότες διότι διαπιστώσαμε ότι μέσα από τη γαστρονομία δημιουργούνται οι μεγαλύτερες συναλλαγές και σχέσεις, όπως -ας πούμε- κάνει η Ιταλία με την κουζίνα της σε όλο τον κόσμο. Η μακεδονική κουζίνα θα είναι το όχημα που θα μεταφέρει τις γεύσεις μας σε όλο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Παπάς και αναφέρθηκε στα εμπορικά σήματα πιστοποίησης που σε λίγο καιρό θα διαθέτουν χώροι εστίασης της περιοχής.
«Το όνομα μακεδονική κουζίνα γίνεται brand name, θα υπάρχει ένα σήμα πιστοποίησης της μακεδονικής κουζίνας. Δηλαδή ένα μενού, ένα γεύμα μακεδονικό θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται και με τοπικά προϊόντα» τόνισε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για «μακεδονική κουζίνα» με έναν «γαστρονομικό χάρτη» γύρω από την Κεντρική Μακεδονία. «Η μακεδονική κουζίνα είναι ένα υποσύνολο της μεσογειακής διατροφής. Εδώ στη Μακεδονία συναντάμε πολλές κουλτούρες διατροφής όπως ελληνικής, βυζαντινής, εβραϊκής, οθωμανικής, ποντιακής. Γεύσεις και κουλτούρες που παντρεύτηκαν αρμονικά μέσα στο χρόνο. Εμείς τις καταγράφουμε και προσπαθούμε να παντρέψουμε τις μακεδονικές συνταγές με τον πρωτογενή τομέα, τα τοπικά προϊόντα και προσπαθούμε να κάνουμε πρεσβευτές της μακεδονικής κουζίνας, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία».
Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, όπως είπε ο κ. Παπάς, έχει συμμετάσχει σε όλες σχεδόν τις διεθνείς εκθέσεις για την προώθηση των προϊόντων της μακεδονικής γης. «Θα πάμε στην ANUGA (σ.σ. Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Κολωνία της Γερμανίας) και πιθανότατα σε άλλες δύο εκθέσεις. Συμμετέχουμε σε όλα τα προγράμματα προβολής προϊόντων. Ήδη έχουμε ετοιμάσει μία πρόταση με το σύνολο των οινοπαραγωγών της Κ. Μακεδονίας» επισήμανε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κατέληξε λέγοντας ότι η συντονισμένη προσπάθεια με συνεργασίες όπως με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας, τα επιμελητήρια, επιχειρήσεις κ.ά. είναι το πιο ισχυρό κομμάτι προώθησης και εδραίωσης ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων στις διεθνείς αγορές.