ΕΦΚΑ και εφορία ζητούν 4 εκατομμύρια ευρώ από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Τι αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ιδρύματος
Περισσότερα από 60.000 παιδιά και τις οικογένειές τους υποστήριξε το «Χαμόγελο του Παιδιού» το πρώτο εξάμηνο του 2017. Την ίδια ώρα, ο οργανισμός κλήθηκε να πληρώσει, το 2016, τέσσερα εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και εισφορές.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, σε σχετική συνέντευξη Τύπου σήμερα στην Αθήνα, «πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, όπου μεγαλώνουν εκατοντάδες παιδιά, και τέλη κυκλοφορίας για 100 εξειδικευμένα οχήματα και κινητές ιατρικές μονάδες που συμβάλουν στην άμεση διαχείριση και κάλυψη κάθε ανάγκης των παιδιών. Αν δεν πληρώναμε αυτούς τους φόρους θα μπορούσαμε να στηρίξουμε επιπλέον 30.000 παιδιά».
Ο ίδιος σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί και με άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους και να ζητήσουν από το υπουργείο Οικονομικών την εξαίρεσή τους.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017 το «Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε 60.543 παιδιά. Συγκεκριμένα, υποστηρίχθηκαν 27.641 παιδιά-θύματα βίας, 16.189 παιδιά για ζητήματα υγείας (προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις, διακομιδές νεογνών και παιδιών και υποστήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας) και 836 θύματα εξαφάνισης. Επίσης, στηρίχθηκαν 13.728 παιδιά σε κατάσταση φτώχειας με είδη πρώτης ανάγκης, ιατρική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, εκ των οποίων 4.558 ήταν παιδιά προσφύγων και μεταναστών σε 16 δομές φιλοξενίας.
Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, δέχτηκε 123.113 τηλεφωνικές κλήσεις, από τις οποίες 375 καταγγελίες αφορούσαν σοβαρά περιστατικά κακοποίησης 705 παιδιών. Σε ποσοστό 56% οι καταγγελίες αφορούσαν στην παραμέληση ή εγκατάλειψη παιδιών, στο 38,5% θύτης ήταν η μητέρα και το 41% αφορούσε σε παιδιά έως έξι ετών. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 67 επιτόπιες παρεμβάσεις κατόπιν εισαγγελικής εντολής για 102 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο, ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 78 αιτήματα για φιλοξενία 126 παιδιών σε κίνδυνο. Συνολικά, 296 παιδιά μεγαλώνουν στα έντεκα σπίτια του οργανισμού πανελλαδικά.
Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» τόνισε ότι «δεν υπάρχει ένα εθνικό κέντρο αναφοράς για την καταγραφή των παιδιών που πέφτουν θύματα βίας και κακοποίησης, ώστε να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο». Επίσης, ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε ότι υπάρχει έλλειψη χώρων για τη φιλοξενία κακοποιημένων παιδιών: «Έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα κακοποίησης γιατί αυξήθηκαν ο αλκοολισμός, η χρήση ναρκωτικών και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, με την οικονομική κρίση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για τη φιλοξενία των κακοποιημένων παιδιών, παρά μόνο κλίνες σε νοσοκομεία, και οι εισαγγελείς δεν παίρνουν τα παιδιά από τα σπίτια τους αν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για να τα τοποθετήσουν. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να ζουν στο κακοποιητικό περιβάλλον».
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 4.160 τηλεφωνικές κλήσεις και 64 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Πενήντα οκτώ παιδιά εντοπίστηκαν, σε επτά περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε το Amber Alert και τέσσερις φορές κινητοποιήθηκε η ομάδα έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με τους εκπαιδευμένους σκύλους διάσωσης.
Τέλος, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111» δέχτηκε 3.117 τηλεφωνικές κλήσεις και παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων σε 1.598 άτομα.