Μετά τη «συντριβή» από το Ελεγκτικό Συνέδριο που έκρινε αντισυνταγματικές τις περίπου 10.000 συμβάσεις που ανανέωσε πέραν του 24μήνου σε εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται αυτή τη φορά να… ασχοληθεί με τους συμβασιούχους που απασχολούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Μανουσακάκη για την Ελευθερία του Τύπου, η κυβέρνηση βαδίζει ξανά χωρίς να έχει την έγκριση των δανειστών και χωρίς να έχει καταλήξει στην νομική φόρμουλα που θα ακολουθήσει προκειμένου να μην προσκρούει στο Σύνταγμα.

Το… σύνθημα για την τακτοποίηση των μακροχρόνιων συμβασιούχων έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών την 1η Ιουλίου, όταν υποσχέθηκε «οριστική λύση» έως το τέλος το 2017, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι «η διερεύνηση του πραγματικού περιεχομένου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει από ανεξάρτητο φορέα, είτε αυτός είναι το ΑΣΕΠ ή κάποιος άλλος που θα αναλάβει τη διαδικασία, προκειμένου να ελεγχθούν οι συμβάσεις. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διαδικασία για τη μετατροπή των συμβάσεων σε θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου και τόνισε ότι θα γίνουν με δύο «οριζόντια αντικειμενικά κριτήρια». Αυτά τα προσδιόρισε ως προς τον χρόνο απασχόλησης των συμβασιούχων και ως προς τη σχέση εργασίας που έχουν και τις ανάγκες που καλύπτουν.

Η συζήτηση με φορείς και κόμματα για την τακτοποίηση των νέων συμβασιούχων θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο, όπως έχει διαμηνύσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η χαρτογράφηση των συμβασιούχων του Δημοσίου, που θα καταδείξει τον συνολικό αριθμό τους. Να σημειωθεί ότι από την επικείμενη τακτοποίηση εξαιρούνται οι 10.000 «αντισυνταγματικοί» συμβασιούχοι, μέρος των οποίων (περίπου το 40%) θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ τον προσεχή Μάρτιο.

Οι συμβασιούχοι που αναζητεί προς τακτοποίηση η κυβέρνηση, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη, είναι αυτοί που απασχολούνται για περισσότερο από πέντε χρόνια στο Δημόσιο, είτε συνεχόμενα είτε με δίμηνες διακοπές, προκειμένου να μην τίθεται θέμα συνταγματικότητας.

Οι συμβασιούχοι που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία (δηλαδή με άνω των πέντε ετών προϋπηρεσία) απασχολούνται σε κρατικούς φορείς και δήμους. Οι «μακροβιότεροι» συμβασιούχοι, που φτάνουν και τα δέκα χρόνια, είναι αυτοί που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, καθώς τίθενται εκτός μνημονιακών περιορισμών και οι συμβάσεις των οποίων, οι περισσότερες, είναι συνεχόμενες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και οι παιδικοί σταθμοί.