Τα κάνει όλα και… συμφέρει η Πολεμική Αεροπορία
Σβήνει φωτιές, μεταφέρει ασθενείς και αναχαιτίζει και τους Τούρκους
Συνολικώς περισσότερες από 200 ώρες πτήσεως συμπλήρωσαν τα κάθε τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχοντας στις προσπάθειες κατασβέσεως δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και άλλες έξι αποστολές αεροδιακομιδών (MEDEVAC) στις οποίες μεταφέρθηκαν προς τη σωτηρία εννέα συνάνθρωποί μας, στη διάρκεια του περασμένου τριημέρου 4-6 Αυγούστου 2017, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Και όλα αυτά εκτός των καθημερινών συνήθων αποστολών της ΠΑ για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, που δεν σταματούν ούτε λεπτό. Πιο συγκεκριμένα.
Σε αποστολές αεροπυροσβέσεως, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της ΠΑ δηλ. τα παλαιότερα Canadair CL-215, τα νεότερα Canadair CL-415, αλλά και τα PZL M-18 Dromander, πραγματοποίησαν 84 συνολικώς εξόδους με 208,5 ώρες πτήσεως, συμμετέχοντας στις προσπάθειες κατασβέσεως των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικώς για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη συμπλήρωσαν 97,2 ώρες πτήσεως, ενώ τα μονοκινητήρια, πολωνικής κατασκευής, αεροσκάφη PZL πραγματοποίησαν τέσσερις εξόδους σε αποστολές επιτηρήσεως στη Λέσβο και στο Ζυγό Καβάλας, «γράφοντας» 5,4 ώρες πτήσεως. Σε αποστολές MEDEVAC, την ίδια ώρα αεροσκάφη C-130, C-27J και ένα ελικόπτερο Super Puma συμπλήρωσαν 15,1 ώρες πτήσεως, μεταφέροντας στη σωτηρία εννέα ασθενείς από νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και την ηπειρωτική χώρα σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.
Μεταξύ των μία 70χρονη από τα Κύθηρα, ένα κοριτσάκι 2 μηνών από τη Θεσσαλονίκη, ένα αγοράκι 3 ημερών από το Ηράκλειο, ένα αγοράκι 4 ωρών από τη Σάμο, μία 18χρονη από την Πάρο που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας. Τέλος, σε αποστολή ερεύνης και διασώσεως (SAR), ένα ελικόπτερο Super Puma συμμετείχε στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικώς της Λέσβου, που ξεκίνησαν το βράδυ 3/4 Αυγούστου για τον εντοπισμό 21χρονου υποβρύχιου αλιέα, ο οποίος αγνοείτο από το πρωί της ίδιας ημέρας, και ο οποίος δυστυχώς βρέθηκε νεκρός το πρωί της επομένης από ιδιώτες δύτες στη θαλάσσια περιοχή Φάρα, από όπου και μεταφέρθηκε με περιπολικό σκάφος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στο λιμάνι Περάματος στον κόλπο της Γέρας και κατόπιν στο γενικό νοσοκομείο Μυτιλήνης