Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου. 

Ο αποχαιρετισμός της Ελένης Μπενά-Κελτεμλίδου θα γίνει στον 'Αγιο Κωνσταντίνο Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο) την Τετάρτη 16 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι και η ταφή στο Κοιμητήριο Σχιστού.

Η ζωή της

Η Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου γεννήθηκε το 1920, σπούδασε Νομικά και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό. Υπήρξε μέλος του ΕΑΜ από το 1941 και του ΚΚΕ από το 1942. Το 1944 συνελήφθη από τους Γερμανούς, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Την περίοδο του Εμφυλίου καταδικάστηκε δις εις θάνατον, αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε με παρέμβαση του ΟΗΕ.

Αποφυλακίστηκε το 1952. Συνελήφθη ξανά το 1957 ως επικίνδυνη κομμουνίστρια και αφέθηκε μετά από κινητοποιήσεις. Εξελέγη βουλευτής Β΄ Πειραιά το 1958 και το 1961, μία από τις τρεις βουλευτίνες της ΕΔΑ. Στη δικτατορία των συνταγματαρχών φυλακίστηκε για πέντε χρόνια στα στρατόπεδα της Γυάρου, της Αλικαρνασσού, του Ωρωπού, της Σπάρτης και της Λέρου . Διετέλεσε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αλλά μετά τη διάσπαση του 1968 συντάχθηκε με το Γραφείο Εσωτερικού. Μεταπολιτευτικά έμεινε στην ΕΔΑ υπό τον Ηλία Ηλιού. Συμμετείχε από τη δεκαετία του '60 σε διεθνείς συνδιασκέψεις και καμπάνιες για την αμνηστία και στο γυναικείο κίνημα.

Το ξημέρωμα της 21ης Απριλίου του 1967 συνελήφθη στο οικογενειακό σπίτι της οδού Σκουζέ, αφήνοντας το μόλις τριών μηνών βρέφος της στη μητέρα της. Εκείνο το πρωϊνό πήραν το δρόμο της φυλακής μαζί οι αδελφές της, η Κατερίνα, η Μέμη, ο σύζυγος της και βουλευτής της ΕΔΑ Τάκης Κελτεμλίδης, και λίγο αργότερα ο αδελφός της Τάκης Μπενάς.
Μετά την πτώση της δικτατορίας, στάθηκε δίπλα στις γυναικείες κινήσεις της πόλης, στήριξε το αυτοδιοικητικό πείραμα με το "Λιμάνι της Αγωνίας" από το 1998, ήταν δίπλα στους ενεργούς πολίτες του Πειραιά, συμβουλεύοντας και στηρίζοντας το μεγάλο εγχείρημα της Αριστεράς.

Τον περασμένο Μάρτιο 2017, η Βουλή των Ελλήνων, πρόλαβε δια του προέδρου της Νίκου Βούτση, να αποδώσει το χρέος τιμής στην 97χρονη αγωνίστρια. Σε εκείνη την τελευταία δήλωση, μετά τη βράβευση, η παλιά βουλευτίνα της Αριστεράς, σημείωσε: «Είμαι σχετικά ικανοποιημένη γιατί βλέπω στη σημερινή Βουλή 55 γυναίκες. Έχουμε μακρύ δρόμο ακόμη...!».

Συλλυπητήρια από τον Νίκο Βούτση

"Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε την Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου, μια εξέχουσα μορφή της Αριστεράς και του γυναικείου κινήματος, στην οποία πριν από λίγους μήνες αποδώσαμε το οφειλόμενο χρέος τιμής σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Βουλής, ενώ και εκείνη μας τίμησε πολλαπλά όχι μόνο με την παρουσία της αλλά και με όσα είπε", αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

"Η Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου ήταν η μόνη επιζήσασα από τις οκτώ γυναίκες που εξελέγησαν βουλευτές στη μεταπολεμική Βουλή μέχρι τη δικτατορία. Ο αγώνας της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες και την ισότιμη θέση της γυναίκας ήταν συγκινητικός, ακατάβλητος και συνεπής μέχρι την τελευταία της στιγμή, σε μια πορεία ζωής γεμάτη προσφορά και αυτοθυσία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, κατά την πρόσφατη βράβευσή της, τη φράση της που έκρυβε τη φλόγα του αγώνα που είχε ακόμα μέσα της ότι «η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι δρόμος μετ' εμποδίων, όμως κανένας αγώνας, όσα εμπόδια κι αν πρέπει να ξεπεράσει, δεν είναι μάταιος, δεν είναι χαμένος. Τα θερμότατα συλλυπητήριά μου στην κόρη της, στην οικογένειά της και τους οικείους της", επισημαίνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην κόρη της, Μαρία, στην οικογένεια και τους οικείους της.