Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 15 τζιχαντιστές το 2016
Από αυτές τις περιπτώσεις µόνο τρεις ανακοινώθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες δώδεκα παρέµεναν έως τώρα µυστικές
Του Δημήτρη Σταυρίδη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η παρουσία περίπου 300 µαχητών του ISIS σε Κόσοβο, Αλβανία αλλά και Βοσνία -ατόµων που έχουν επιστρέψει από το πολεµικό µέτωπο της Μέσης Ανατολήςέχει προκαλέσει ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ., στην ΕΥΠ αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Με κύριο ενδιαφέρον ποιοι θα είναι οι επόµενοι στόχοι τους και αν αυτός ο «πυρήνας» των Βαλκανίων θα αποτελέσει τη νέα βάση του ISIS, ύστερα από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, για να αιµατοκυλίσει την Ευρώπη. Με την αγωνία, βεβαίως, αν η Ελλάδα θα συνεχίσει ή όχι να παραµένει «στο απυρόβλητο» του «Ισλαµικού Κράτους».
Οι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. µιλούν για µια ισορροπία τρόµου στα νότια Βαλκάνια, που έχει άµεση σχέση και µε την ασφάλεια στην Ελλάδα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έκθεση της Europol (Ευρωπαϊκής Αστυνοµίας) αναφέρεται ότι το 2016 υπήρξαν στην Ελλάδα 15 συλλήψεις τζιχαντιστών επί συνόλου 718 που έγιναν σε όλη την Ευρώπη. Από αυτές τις 15 συλλήψεις ήσαν γνωστές και είχαν δηµοσιοποιηθεί µόνο οι τρεις (του Σουηδού φανατικού ισλαµιστή µε το ψευδώνυµο «Μάξιµος», ενός συνοδού του, αφρικανικής καταγωγής, που είχαν γίνει στην Αλεξανδρούπολη, και ενός καταζητουµένου, Αραβα, που παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές). Οµως για τις άλλες υπήρξε απόλυτη σιωπή. Σύµφωνα µε τελευταίες πληροφορίες, τις συλλήψεις αυτές φέρεται να τις έχει κάνει µε απόλυτη µυστικότητα -πριν από µερικούς µήνεςτο Λιµενικό, σε νησί του Αιγαίου, και χωρίς να αναφερθεί οτιδήποτε. ∆ιά παν ενδεχόµενο, λοιπόν, υπήρξε και η πρόσφατη άσκηση «Τυφώνας» της ΕΛ.ΑΣ., που περιελάµβανε και σενάρια επιθέσεων τζιχαντιστών µε µαχαίρια και εκρηκτικά γύρω από την Ακρόπολη και άλλα τουριστικά σηµεία της Αθήνας!
Σύµφωνα µε τα στοιχεία των ελληνικών αλλά και ξένων Αρχών, από την περιοχή των Βαλκανίων εντάχθηκαν στον ISIS περίπου 330 άτοµα από τη Βοσνία, 150 από το Κόσοβο, 100 από την Αλβανία (κατ’ άλλους, 150), 15 από την ΠΓ∆Μ, 70 από τη Σερβία και περίπου 600 από την Τουρκία. Συνολικά απ’ όλη την Ευρώπη υπολογίζεται ότι αναχώρησαν για τη Μέση Ανατολή περίπου 5.000 µαχητές και έχουν επιστρέψει περίπου 1.500, ενώ περίπου 700 έχουν σκοτωθεί. Σύµφωνα λοιπόν µε τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, πολλοί από τους µαχητές του ISIS από τις χώρες γύρω από την Ελλάδα έχουν επιστρέψει δριµύτεροι, ενώ στα Βαλκάνια βρίσκουν καταφύγιο και µαχητές του «Ισλαµικού Κράτους» από άλλες χώρες.
Οπως προκύπτει από αναφορές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, «πυρήνες» του ISIS βρίσκονται στο Κάτσανικ του Κοσόβου, ένα χωριό απ’ όπου προερχόταν και ηγετικό στέλεχος του «Ισλαµικού Κράτους» που σκοτώθηκε τον περασµένο Ιούνιο στη Συρία από επίθεση αµερικανικού drone µε εκρηκτικά. Επίσης, µια µεγάλη οµάδα φανατικών ισλαµιστών υπάρχει στην περιοχή Γκόρνια Μάοκα αλλά και στην Μποζάνκα Μπόινα στη Βοσνία, αλλά και στο Πρέσεβο της Σερβίας. Επιπλέον, στη Βοσνία υπάρχει έντονη παρουσία µελών της επονοµαζόµενης «Μουσουλµανικής Αδελφότητας», µε χρηµατοδότηση από πολλές αραβικές χώρες, αλλά και του «Μετώπου Αλ Νούσρα» που θεωρούνταν παλιότερα το παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στη Συρία. Οδυνηρό λάθος θεωρείται ακόµη ότι σε περιοχές της Βοσνίας είχε υπάρξει, το 2011, άτυπη εκπαίδευση Σύρων ανταρτών από στελέχη του ΝΑΤΟ, προκειµένου να πολεµήσουν το καθεστώς Ασαντ. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς εντάχθηκαν στον ISIS. Με την επιστροφή τους να προκαλεί νέους φόβους…