Πανελλαδικές: Τα «είπα - ξείπα» του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις της ΟΛΜΕ
Το σχέδιο Γαβρόγλου για το νέο λύκειο ενώπιον του υπουργικού - Εξετάσεις επί εξετάσεων φέρνει η «κατάργηση» των πανελλαδικών
Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που αφορά στο προσεχές διάστημα, καθώς και η προετοιμασία εν όψει της ΔΕΘ κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ωστόσο όπως γράφει η «Ελευθερία του Τύπου», η πρόταση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τις αλλαγές στην Παιδεία και ειδικότερα στο Λύκειο δημιουργεί νέα αναστάτωση, αφού όχι μόνο «καταργεί» τις Πανελλαδικές, αλλά φέρνει εξετάσεις και αξιολογήσεις καθιστώντας «βαρύτερη» την Γ’ Λυκείου για τους μαθητές.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα κενά που αφήνει το σχέδιο Γαβρόγλου για τις αλλαγές στην παιδεία είναι πολλά και μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι αποτελεσματικές λύσεις φαντάζουν μακρινές.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Σωτήρη Ξενάκη, είπε ότι δεν έχει γίνει σαφές εάν οι εξετάσεις θα είναι σε πανελλαδικό ή περιφερειακό επίπεδο και αν τα θέματα στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι θα είναι ίδια για όλους.
Σημείωσε ακόμα ότι θα υπάρχει μια τράπεζα θεμάτων που θα είναι διαβαθμισμένα και θα επιλέγονται με ηλεκτρονική κλήρωση. Τόνισε πως εάν οι εξετάσεις είναι περιφερειακές άλλα θέματα θα δοθούν στη Θεσσαλία και άλλα στην Αττική που μπορεί να έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας αλλά δεν θα είναι τα ίδια θέματα
Εκτίμησε τέλος πως το φροντιστήριο θα συνεχίσει να υπάρχει και με το νέο σύστημα.
«Δε μπορούμε να κάνουμε τις τεράστιες τομές που θα θέλαμε, ωστόσο οι αλλαγές κινούνται σε ρεαλιστικό πλαίσιο. Βελτιώνουν τη λειτουργία του Λυκείου που ουσιαστικά έχει καταργηθεί, ελαφραίνουν τον μαθητή δίνοντάς του ενναλακτικές αλλά και την οικογένεια από το βάρος πολλών φροντιστηρίων» φέρεται να τόνισε επί του θέματος -κατά πληροφορίες- εισηγητικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Σύμφωνα με το σχέδιο για το νέο Λύκειο, που παρουσίασε ο κ.Γαβρόγλου στους υπουργούς: Διευρύνεται η υποχρεωτική εκπαίδευση έως το 18ο έτος.
Η Α’ και η Β’ Λυκείου θα λειτουργούν ως τάξεις Γενικής Παιδείας, ενώ η Γ’ Λυκείου θα είναι τάξη προπαρασκευής.
Τα μαθήματα που σήμερα στη Γ΄ Λυκείου είναι 15 (9 υποχρεωτικά και 6 προαιρετικά) θα περιοριστούν σε 7 (3 υποχρεωτικά και 4 προαιρετικά).
Ο βαθμός του απολυτηρίου του Λυκείου θα προκύπτει:
- Σε κάποιο ποσοστό από τους βαθμούς των 2 τετραμήνων και στο άλλο ποσοστό από τους βαθμούς των κεντρικά οργανωμένων εξετάσεων, στις οποίες τα γραπτά των μαθητών θα διορθώνονται ανώνυμα.
- Οι κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις θα διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο. Στα τέλη Ιανουαρίου και τον Ιούνιο.
- Το αποτέλεσμα των διαγωνισμάτων του Ιανουαρίου θα προσμετράται μόνον εάν βελτιώνει τον βαθμό του Ιουνίου. Αυτή η ευκαιρία βελτίωσης θα αποτελεί μπόνους για τον μαθητή και θα τον αποσυμπιέζει από το βάρος της τελικής εξέτασης.
- Ο βαθμός εισόδου στα ΑΕΙ θα προκύπτει από τις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και τον βαθμό του απολυτηρίου. Την πρώτη χρονιά εφαρμογής η συμμετοχή του απολυτηρίου θα είναι περιορισμένη (κοντά στο 20%), ενώ σταδιακά θα αυξάνεται, καθώς -όπως εκτιμά το υπουργείο Παιδείας- θα εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στην ενδοσχολική αξιολόγηση.