Στις Βρυξέλλες Χανιώτης βιοκαλλιεργητής για βραβείο
Ρεπορτάζ του Κ. Καντούνη στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» του Σαββάτου
O 39χρονος Χανιώτης Δημήτρης Σχοινοπλακάκης.
Η κατασκευή μηχανημάτων που αυξάνουν την ποσότητα και μειώνουν τον χρόνο παραγωγής, η σύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό και η χρησιμοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων καλλιέργειας στέλνουν τον Χανιώτη Δημήτρη Σχοινοπλακάκη σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Ο 39χρονος βιοκαλλιεργητής από τις Λουσακιές της Κισσάμου επιλέχθηκε από την Επιτροπή του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέων Αγροτών, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, υπό την αιγίδα του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. Στον διαγωνισμό θα συμμετάσχει ένας αγρότης από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σκοπός μας είναι να δείξουμε στην Ευρώπη ότι, παρ' όλα τα δεινά της οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη όρεξη για δουλειά, καινοτομία και ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος ευνοείται από το πολύ καλό κλίμα» λέει στην «Ελευθερία του Τύπου» ο Δημήτρης Σχοινοπλακάκης. Καίριο ρόλο στην επιλογή του Κρητικού είχε η ενασχόλησή του με τη δημιουργία νέων μηχανημάτων: «Το μηχάνημα που έχουμε αναπτύξει είναι για τη μαζική παραγωγή ελαιοκάρπου: αυξάνει τον χρόνο παραγωγής, καθώς και την ποσότητα. Χρησιμοποιήσαμε έτοιμα παρελκόμενα και το προσαρμόσαμε στα δεδομένα της Κρήτης, που έχει πολλά ορεινά σημεία, τροποποιώντας το σε ό,τι αφορά την κίνησή του αλλά και τη συγκομιδή».
Πέραν των εφευρέσεων, ο Δημήτρης Σχοινοπλακάκης -που ήδη εξάγει ελαιόλαδο σε Ιταλία και Γερμανία με την ονομασία «Ο χρυσός από την Κρήτη»- διακρίθηκε για τον διπλασιασμό της εκμετάλλευσης σε διάστημα λίγων ετών (διαθέτει 110 στρέμματα ελαιώνα και 10,5 στρέμματα οινοποιήσιμα σταφύλια), για τη βιολογική καλλιέργειά του και για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού, που συνεισφέρουν στην αειφορία και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων που αφορούν τον τομέα του αγροτουρισμού υπό τη μορφή υπηρεσιών και τη δημιουργία ελαιοτριβείου. Κατά τον ίδιο, το κλειδί ώστε να «αναστηθεί» ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα είναι «να ξεπεραστεί το σύστημα της γραφειοκρατίας και να μειωθεί η φορολόγηση, που έχει φέρει τους αγρότες σε σημείο να μην μπορούν να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό και να πορεύονται με ό,τι έχουν».