Για σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο, στην θαλάσσια πανίδα και το περιβάλλον κάνουν λόγο περιβαλλοντικές οργανώσεις σε ανακοινώσεις κι ενημερωτικά σημειώματα, ενώ η WWF προχώρησε και στην υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τη διαρροή απο το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ». 

Η Greenpeace εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Σαρωνικός SOS. Όσα θέλεις να ξέρεις» στο οποίο ενημερώνει για τη διαρροή, τις βλάβες που προκαλούν τέτοια ατυχήματα και για τα ισχύοντα κατά το νόμο για την αποκατάσταση της βλάβης. Επίσης δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τους πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν. Κατά την Greenpeace, η καθυστέρηση των αρχών να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αποδεικνύεται «εκ των πραγμάτων» και εκτιμά πως οι ζημιές θα είναι μακροπρόθεσμες. 

Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, AΝΙΜΑ, ενημερώνει πως πτηνά, όπως αλκυόνες, έχουν εντοπιστεί καλυμμένα με πετρέλαιο. Mέχρι στιγμής έχουν χαθεί μια αλκυόνη και ένας γλάρος, ωστόσο επισημαίνει πως τα προβλήματα θα φανούν στο προσεχές διάστημα, αφού το δέρμα κάποιων πτηνών απορροφα το πετρέλαιο, ενώ αναμένεται να βρεθούν σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού πεταλίδες και καβούρια καλυμμένα απο πίσσα.  έντονη ανησυχία για μακροπρόθεσμη εμφάνιση των επιπτώσεων της θαλάσσιας ρύπανσης και μετέπειτα απώλειες στον παράκτιο πληθυσμό. 

Η ΑΝΙΜΑ απευθύνει έκκληση σε όσους εντοπίσουν πισσωμένα πτηνά να μην τα αφήσουν να ξαναμπούν στο νερό. «Κυκλώστε το και πιάστε το με κάποιο πανί ή πετσέτα, κι ενώ θα ψάχνετε ένα κουτί ή κλωβό μεταφοράς, τηλεφωνήστε μας για περαιτέρω οδηγίες:2109510075, 6972664675. Σημείωση: αν χρησιμοποιήσετε κουτί, κάνετε πολλές τρύπες για να εκτονώνονται οι αναθυμιάσεις από το πετρέλαιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσίευσε ο Σύλλογος. 

Νωρίτερα σήμερα, για τους κινδύνους για τον άνθρωπο, κυρίως για πάσχοντες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας. Ο κ. Κουρέτας, ο οποίος είναι μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Κομισιόν, άσκησε κριτική στην διαχείριση της καταστροφής από τους αρμόδιους της πολιτείας.