Απαγωγή Λεμπιδάκη: Το υπερόπλο της ΕΛΑΣ που οδήγησε στον εντοπισμό του
Η τεχνολογία στις υπηρεσίες της αστυνομίας - Δείτε πώς λειτούργησαν τα drone της Ελληνικής Αστυνομίας [εικόνες].
Στην τεχνολογία, στην καλή πληροφόρηση, στον σωστό σχεδιασμό και στην άψογη εκτέλεση του σχεδίου οφείλεται η επιτυχημένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό του επιχειρηματία και τη σύλληψη των απαγωγέων του. Ποιο όμως ήταν αυτό που λειτούργησε ως «υπερόπλο» στα χέρια της αστυνομίας; Η τεχνολογία έδωσε τη λύση και οδήγησε τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ τόσο στο να έχουν καλή πληροφόρηση όσο και στο να προβούν σε μια επιτυχημένη και αναίμακτη επιχείρηση.
Τα λεγόμενα drone ήταν αυτά που οδήγησαν βήμα-βήμα τους αστυνομικούς στη μάντρα αυτοκινήτων όπου βρίσκονταν αλυσοδεμένος ο επιχειρηματίας. Με την χρήση των drone και των θερμικών καμερών που έχουν τοποθετημένες οι αστυνομικοί κατάφεραν να παρακολουθούν κάθε κίνηση των απαγωγέων, αλλά και να εντοπίσουν σε ποιο σημείο του κτιρίου βρίσκονταν ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης.
Τα drone της αστυνομίας, που πετούσαν σε μεγάλο ύψος πάνω από τη μάντρα αυτοκινήτων όχι μόνο δεν γίνονταν αντιληπτά, αλλά έδιναν και συγκεκριμένες πληροφορίες, πολύτιμες για την επιχείρηση των αστυνομικών. Μέσω της θερμότητας που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα και η οποία καταγραφόταν από τις θερμικές κάμερες, κατάφεραν να γνωρίζουν οι αστυνομικοί όχι μόνο τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο κτίριο, αλλά εντόπισαν και γνώριζαν ανά πάσα στιγμή τις κινήσεις του ίδιου του θύματος.
«Το νέο σύγχρονο όπλο»
«Τα Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη αποτελούν ένα νέο σύγχρονο και εξαιρετικά χρήσιμο "εργαλείο" για τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τρόπο ουσιαστικό, και επ' ωφελεία του υπηρεσιακού και κατ' επέκταση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην παρακολούθηση-διευθέτηση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες, στην παρατήρηση της υπαίθρου για έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, στην επιτήρηση συνόρων, στον εντοπισμό αγνοουμένων σε δύσβατες περιοχές καθώς και στην αποτύπωση του γεωγραφικού ανάγλυφου περιοχών στο πλαίσιο αναζήτησης καλλιεργειών ναρκωτικών», είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, όταν είχαν αγοραστεί τα πρώτα drone.
Να σημειωθεί ότι η η Eλληνική Aστυνομία πρόσφατα προχώρησε στην απόκτηση έξι μη στελεχωμένων αεροσκαφών (3spylite και 3 Thunder B) που θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές τόσο της ΕΛΑΣ όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αρχικά ξεκίνησε η χρήση τους πιλοτικά και φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις πως η τεχνολογία δίνει στην ΕΛΑΣ ένα σύγχρονο όπλο για να επιτελέσει το έργο της.