Οι πρώτες καταλήψεις Γυμνασίων και Λυκείων έκαναν την εμφάνισή τους με την έλευση του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί οι περισσότερες εξ αυτών, αλλά ο αριθμός είναι προς το παρόν μικρός ώστε να υπάρξει εκτίμηση για τη δυναμική του φαινομένου. Από την πλευρά τους, πάντως, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι ετησίως οι όποιες καταλήψεις ολοκληρώνονται μέσα στον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, υπό κατάληψη τελούν συνολικά 11 Γυμνάσια, Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Επίσης, καταλήψεις υπάρχουν σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. Οι μαθητές ζητούν την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, την οριστική επίλυση λειτουργικών ως επί το πλείστον προβλημάτων καθώς και την ανάκληση των αποφάσεων για κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων σε Επαγγελματικά Λύκεια. Και αυτό γιατί ελλείψεις εκπαιδευτικών συνεχίζουν να υπάρχουν.

Ενδεικτικά, χθες Δευτέρα, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου-«Παύλος Καρρέρ» έκαναν έκκληση για την κάλυψη των ελλείψεων δημοσιοποιώντας την επιστολή που έστειλε το 15μελές μαθητικό συμβούλιο στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Μέχρι σήμερα οι μαθητές του σχολείου μας τελειώνουν τη σχολική τους μέρα στις 12 το μεσημέρι. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει ένας καθηγητής από κάθε ειδικότητα. Απορούμε, κύριοι, εάν τα δικά σας παιδιά βρίσκονταν στη δική μας θέση, θα μένατε άπραγοι όπως ακριβώς κάνετε δυστυχώς εδώ και χρόνια».

Την ίδια στιγμή, με συλλαλητήρια θα διεκδικήσουν οι εκπαιδευτικοί τα αιτήματά τους, καθώς τελικά δεν προκρίθηκε η κήρυξη 24ωρης απεργίας.

Η σχετική πρόταση, βάσει του καταστατικού της ΟΛΜΕ, έπρεπε να πάρει το 66,6% των ψήφων των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ και έλαβε τελικά το 61%.

Έτσι υιοθετήθηκε η εισήγηση για πραγματοποίηση, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, συλλαλητηρίου στο υπουργείο Παιδείας και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και για κήρυξη διευκολυντικής τρίωρης στάσης εργασίας.