Χαιρετισμός Παυλόπουλου στη 2η Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών
Με θέμα: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».
Την επιτακτική ανάγκη της ειλικρινούς αναζήτησης των όρων και των προϋποθέσεων της συνεχούς υποστήριξης του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού του πολιτισμικού και του θρησκευτικού πλουραλισμού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών με θέμα: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στο ξενοδοχείο Intercontinental.
Αναφερόμενος δε στο πνεύμα μέσα στο οποίο πρέπει να διεξαχθεί η διάσκεψη, τόνισε ότι «η συζήτηση περί δήθεν "σύγκρουσης των πολιτισμών", ως μεθόδου εξήγησης -οπότε και αντιμετώπισης- μέρους σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στη σημερινή διεθνή πολιτική σκηνή συνιστά μιαν ανιστόρητη εκδοχή, η οποία, επιπλέον, αγνοεί την ίδια τη φύση του πολιτισμού». Όπως σημείωσε, «ένα σύνολο ανθρώπινης δημιουργίας για να μπορεί να φέρει τον τίτλο του "πολιτισμού", δεν είναι νοητό να συντίθεται από στοιχεία που οδηγούν νομοτελειακώς σε σύγκρουση με άλλους πολιτισμούς και που συνακόλουθα απεργάζονται την καταστροφή τους».
Μάλιστα, επισήμανε ότι «ο πραγματικός πολιτισμός έχει, κατά τον προορισμό του, ως αρχετυπικά χαρακτηριστικά του τον ανθρωπισμό και την ειρήνη. Άρα η σύγκρουση και ο πόλεμος αποτελούν για τον πραγματικό πολιτισμό μια μορφή contradictio in adjectο».
Στο πλαίσιο, αυτό, υποστήριξε ότι «η παγκόσμια αναταραχή και οι κίνδυνοί της δεν έχουν τις ρίζες τους στη σύγκρουση των πολιτισμών, αλλά στο γεγονός ότι οι πολιτισμοί αυτοί φθίνουν ανησυχητικά. Και λόγω ακριβώς αυτής της παρακμιακής τους πορείας δεν είναι πια σε θέση να εκπληρώσουν τη φυσική ειρηνοποιό αποστολή που καθορίζει η ουσία τους, μέσα από τη συνύπαρξη και συλλειτουργία τους σε παγκόσμια κλίμακα».
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε εξαιρετικά επίκαιρο τον χαρακτήρα της διάσκεψης, υπενθυμίζοντας ότι η αγωνία όλων εντείνεται από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η έκρηξη των ροών προσφύγων πολέμου, διαμορφώνοντας συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αντίθετης προς κάθε έννοια πολιτισμού και δικαιοσύνης, η οποία προσλαμβάνει έτσι οιονεί πλανητικές διαστάσεις.
«Στις μέρες μας, ο πόλεμος συνεχίζεται, η τρομοκρατική βαρβαρότητα του ISIS ενδημεί, με συνέπεια τα κυρίως θύματα των δύο αυτών τόσο δυσμενών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να είναι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως της θρησκείας τους. Και μάλιστα, τόσο εκείνοι που εξακολουθούν να μένουν εκεί, δηλαδή στις πατρογονικές τους εστίες, όσο και εκείνοι που ξεριζώθηκαν, προκειμένου να διασώσουν τις ζωές τις δικές τους, όπως και των οικείων τους, μ' έμφαση στα παιδιά, τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου και της προσφυγιάς» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Απευθυνόμενος στους μετέχοντες στη διάσκεψη, τους κάλεσε με τη σοφία και την ανιδιοτέλεια που τους προικίζει το ιερατικό τους σχήμα να δώσουν το παράδειγμα στους πολιτικούς ταγούς, διατρανώνοντας τη θεμελιώδη για την ανθρωπότητα αρχή: Στο επίκεντρο της ανθρωπότητας και του προορισμού της βρίσκονται ο άνθρωπος και η ειρήνη. Ουδεμία άλλη σκοπιμότητα επιτρέπεται να κατισχύσει, όποιο και αν είναι το «περίβλημα» υπό το οποίο εμφανίζεται.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι σκοπός όλων πρέπει να είναι: Πρώτον, να τερματιστεί αμέσως ο πόλεμος και να εδραιωθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στην περιοχή.
Δεύτερον, να διασφαλισθεί η ελευθερία, υφ' όλες της τις εκφάνσεις, στις οποίες, αυτονοήτως και πρωτευόντως, ανήκει ο σεβασμός όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, άρα και της θρησκευτικής ελευθερίας. Τρίτον, να προστατευθούν τα ιερά, όπως και τα υπόλοιπα πολιτισμικά μνημεία, που δεν έχουν πληγεί από τον φρικτό αυτό πόλεμο. Αλλά και ν' αναστηλωθούν καταλλήλως όσα υπέστησαν καταστροφές.