«Αποθήκη» μεταναστών η Ελλάδα
Μετατρέπουν τη χώρα σε στρατόπεδο προσφύγων.
Για έναν εξαιρετικά µειωτικό για τη χώρα µας ρόλο, τον οποίο έχει αποδεχτεί να παίξει ο κ. Αλ. Τσίπρας, στηρίζεται από τους Ευρωπαίους -και κυρίως Γερµανούς- ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύµφωνα µε εγκυρότατες πηγές από τις Βρυξέλλες.
Η έκρηξη του µεταναστευτικού προβλήµατος έχει τροµάξει τις ηγεσίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες το αντιµετωπίζουν ασφαλώς µε διαφορετικό τρόπο η καθεµία. Οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να απαλλαγούν, σταδιακά, από πρόσφυγες, οικονοµικούς µετανάστες και λαθροµετανάστες. Η χώρα µας, δε, έχει αποδεχτεί να τους υποδέχεται ακόµη και κάτω από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής, καθώς στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επιτρεπόταν να ζουν µε αυτό τον τρόπο.
Έτσι, ουσιαστικά στηρίζεται ένα σύστηµα «αποθήκης ψυχών» στη χώρα µας, το οποίο η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί, και αυτός είναι ένας λόγος που ο κ. Τσίπρας έχει ακόµη µία «έξωθεν συµπαράσταση». Στη στήριξη αυτή «πρωτοστατεί» η Άνγκελα Μέρκελ, αφού το µεγαλύτερο πρόβληµά της, που αναδείχτηκε στις πρόσφατες γερµανικές εκλογές, είναι η µεταναστευτική πολιτική της.
Μια πολιτική που ευνόησε την αθρόα εισροή προσφύγων, µεταναστών και λαθροµεταναστών στη Γερµανία µέσω Ελλάδας, καθώς, πέραν της ευκολότερης πρόσβασης αυτών από τη χώρα µας, το Βερολίνο εντόπισε ότι παραλλήλως εισέρχονταν και τζιχαντιστές. Η στήριξη αυτή προς τον Αλ. Τσίπρα -που ως τελευταία ένδειξή της υπήρξε η ευκολία, χωρίς γερµανικές επιφυλάξεις, της τρίτης αξιολόγησης, που θα διευκολύνει και την καταβολή της υποδόσης τον Ιανουάριο- περιλαµβάνει µια γενικότερη χαλαρότητα στην αντιµετώπιση της Ελλάδας. Ειδικώς καθώς βλέπουν οι Γερµανοί ότι οποιαδήποτε εντολή των «θεσµών» εφαρµόζεται πάραυτα, όπως άλλωστε είπε και ο πρώην υπουργός Ν. Φίλης, «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Από την άλλη πλευρά, η χώρα µας έχει δεχτεί αρκετά κοινοτικά χρήµατα για την αντιµετώπιση του Μεταναστευτικού, ασχέτως αν αυτά δεν έχουν τύχει καλής διαχείρισης, για να είναι καλύτερες οι συνθήκες υποδοχής των προσφύγων και των µεταναστών. Πηγές µε τις οποίες µίλησαν τα «Π» διευκρίνιζαν, πάντως, ότι η εκλογή του Πορτογάλου νέου επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο δεν πρέπει να αξιολογηθεί ως ακόµα µία διευκόλυνση προς την Ελλάδα, όπως παρουσιάζεται, υπό την έννοια ότι ο συγκεκριµένος αξιωµατούχος θα είναι πιο επιεικής, λόγω του ότι έχει περάσει και η χώρα του ανάλογες περιπέτειες µε αυτές της Ελλάδας και έχει υποστεί μνηµόνια. Οπωσδήποτε, δε, αποσυνδέουν την τοποθέτησή του αυτή από τις γερµανικές διευκολύνσεις προς τη χώρα µας λόγω του Μεταναστευτικού, για τον απλούστατο λόγο ότι η Πορτογαλία είναι αδιάφορη ως προς το θέµα αυτό, διότι ως χώρα δεν αντιµετωπίζει µεταναστευτικούς κινδύνους.
Μια µικρότερη στήριξη δίδεται και στην Ιταλία, αφού υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί φόβοι ότι µπορεί µέσω της γείτονος να σηµειωθούν ροές µεταναστών προς την Ευρώπη, κυρίως από τη Λιβύη, αλλά και από άλλες χώρες της Αφρικής. Πλην, όµως, η Γερµανία δεν αντιµετωπίζει ως άµεσο κίνδυνο αυτές τις ροές, διότι µέσω Ελλάδας και βαλκανικών χωρών είναι ευκολότερη η πρόσβαση µεταναστών προς αυτή.
ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Αυτό που ενδιαφέρει τη Γερµανία είναι να αποτελέσει η χώρα µας «στρατόπεδο συγκέντρωσης» µεταναστών, αδιαφορώντας για τις επικρατούσες συνθήκες. Είναι ήδη γνωστό ότι η Ελλάδα έχει τύχει οξύτατης κριτικής για τις συνθήκες στις οποίες ανέχεται να διαβιούν οι πρόσφυγες κυρίως στα hot spot των νησιών. Στην «Guardian» το καλοκαίρι είχε δηµοσιευθεί ρεπορτάζ µε τίτλο «Πρόσφυγες σε κόλαση σε ελληνικό νησί», που αναφερόταν ειδικότερα στη Χίο και πρόσθετε ότι η πλειονότητα των µεταναστών επρόκειτο να περιοριστεί στο Vial, ένα εγκαταλελειµµένο εργοστάσιο αλουµινίου, όπου ακόµη και οι εθελοντές αρνούνται να πιστοποιήσουν τις άγριες συνθήκες διαβίωσης σε σχέση µε αυτό που η Ε.Ε. θεωρεί κατάλληλες «ευκολίες υποδοχής». Αλλά και το Συµβούλιο της Ευρώπης τον περασµένο Σεπτέµβριο, τη στιγµή που οι ελληνικές Αρχές υποστήριζαν ότι «όλα είναι καλά», µε έκθεση της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων διατύπωνε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής. Σηµειώνεται ότι στο πλαίσιο της σταδιακής απαλλαγής των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών από πρόσφυγες και µετανάστες εντάσσεται και η προ καιρού εξαγγελία της Α. Μέρκελ, που επιβεβαίωσε και ο κ. Μουζάλας, ότι από τη Γερµανία θα επαναπροωθούνται στη χώρα προέλευσης, δηλαδή στην Ελλάδα, οι µετανάστες.
ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ
Το µέγεθος της µεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το ανέδειξε, τον περασµένο Ιούλιο, µεγάλη έρευνα της αµερικανικής εταιρείας PEW, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ξενοφοβικές τάσεις που αναδύονται στην Ευρώπη. Άλλωστε, η κ. Μέρκελ θεωρείται ότι υπήρξε ένα από τα πολιτικά θύµατα της µεταναστευτικής πολιτικής που εφάρµοσε. Την έστω και όψιµη άποψή της αυτή φαίνεται ότι υιοθετούν και οι µισοί Ευρωπαίοι, σύµφωνα µε την αµερικανική έρευνα. Από την ίδια έρευνα είχε προκύψει ότι έχει αρχίσει να µεταβάλλεται και το ανεκτικό κλίµα στη χώρα µας, καθώς το 72% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι πρόσφυγες και οι µετανάστες επιβαρύνουν την οικονοµία. Επιπλέον, το 55% των συµπατριωτών µας συνδέει πια τις προσφυγικές ροές µε την αύξηση των τροµοκρατικών επιθέσεων. Υπενθυµίζουµε σχετικά κάτι που είχαν γράψει τα «Π» στις αρχές Νοεµβρίου και αποτέλεσε την αφορµή για να µας βγάλει ατύπως η Γερµανία από τη Συνθήκη Σένγκεν όσον αφορά βεβαίως τους εισερχόµενους στο έδαφός της από την Ελλάδα. Επιφανές πολιτικό στέλεχος του Ισραήλ, που ασχολείται εδώ και λίγο καιρό µε θέµατα ασφάλειας, συνεργαζόµενο µε την Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ενηµέρωσε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς ότι υπάρχουν πληροφορίες και σαφείς ενδείξεις ότι ο µεγαλύτερος αριθµός τζιχαντιστών που έχει διοχετευτεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχει περάσει µέσα από την Ελλάδα.
Μετεγκατάσταση τέλος
ΤΙΤΛΟΙ τέλους έπεσαν στο πρόγραµµα µετεγκατάστασης περίπου 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε., το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέµβριο του 2015. Η διάρκειά του ήταν διετής και έληξε στις 26 Σεπτεµβρίου 2017, χωρίς να µπορεί πλέον να δοθεί παράταση, όπως υπογράµµισε πρόσφατα ο αρµόδιος επίτροπος της Ε.Ε. ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος. Η χώρα µας, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών στις 2 Νοεµβρίου 2015, θα µπορούσε να αξιοποιήσει το πρόγραµµα αυτό για µετεγκατάσταση 66.400 προσφύγων σε διάφορα άλλα κράτη-µέλη της Ε.Ε. Ωστόσο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αξιοποίησε περίπου το 1/3 από αυτήν τη δυνατότητα.
Συγκεκριµένα, όπως προκύπτει από τα επικαιροποιηµένα στοιχεία, έως τις 26 Νοεµβρίου 2017 η Ελλάδα από τις 66.400 θέσεις ζήτησε να χρησιµοποιήσει τις 30.866 και για αυτές υπεβλήθησαν 27.456 αιτήµατα, από τα οποία η Υπηρεσία Ασύλου απέστειλε τα 24.904 και εγκρίθηκαν τα 22.812. «Ο στόχος των 66.000 δεν θα πιαστεί γιατί δεν έχουµε 66.000 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα που να πληρούν τα κριτήρια για µετεγκατάσταση. ∆εν έχουµε τόσο πολλούς Σύρους για να καλύψουµε τους 66.000», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τον περασµένο Μάιο.
Παράλληλα, είχε ζητήσει την παράταση του προγράµµατος, για να προλάβουν να φύγουν όλοι οι 27.104 πρόσφυγες. Το αξιοσηµείωτο είναι ότι ο κ. Μουζάλας τότε είχε αποκλείσει να ενταχθούν στο πρόγραµµα µετεγκατάστασης όσοι είχαν φθάσει στην Ελλάδα µετά την υπογραφή της συµφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το Προσφυγικό, δηλαδή µετά τις 20 Μαρτίου 2016. Από την πλευρά του, ο ∆ανιήλ Εσδρά, επικεφαλής του ∆ιεθνούς Οργανισµού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, είχε τονίσει την ανάγκη παράτασης του προγράµµατος. Ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης ∆. Αβραµόπουλος, ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση 54 ευρωβουλευτών, σχετικά µε την εφαρµογή του προγράµµατος µετεγκατάστασης προσφύγων, διευκρίνισε ότι δεν θα δοθεί καµία παράταση στο υφιστάµενο πρόγραµµα. ∆ιασαφήνισε, παράλληλα, ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να µετεγκατασταθούν όλοι οι επιλέξιµοι υποψήφιοι.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017